
Sütőpor vagy szódabikarbóna? Ezt használd, ha tökéletes sütit akarsz az Airfryerben!
Sütőpor vagy szódabikarbóna? Ez itt a kérdés. Melyiket használd, hogy tökéletes legyen a desszert? Erre kerestük a választ.
Az elmúlt pár év egyik legnépszerűbb konyhai eszköze a forró levegős sütő lett. Süteményt is készíthetsz benne: de vajon a sütőpor vagy a szódabikarbóna a nyerő? Melyiket használd, hogy a süti tökéletes legyen és ízletes? Nem véletlen, hogy az airfryert sokan felfedezték és használják, hiszen a hagyományos sütiken kívül egészséges, diétás desszertet is lehet benne készíteni, ráadásul gyorsan, és energiatakarékosan. Ezért is jogos a kérdés, hogy hogyan lesz szuper az édesség, és mi kerüljön bele a két szuper alapanyag közül. Lássuk, mire jutottunk ennek kapcsán.

Sütőpor vagy szódabikarbóna?
A forrólevegős sütő fantasztikus választás, ha az egészséges életmód elkötelezett híve vagy, és nem szeretnél lemondani az édességekről. Airfryerben ugyanis jóval kevesebb zsiradék szükséges a sütikbe, és a cukrot is megspórolhatod. Körül is néztünk annak kapcsán, hogy sütőporral vagy szódabikarbónával érdemesebb a sütiket elkészíteni ebben a készülékben. Bár hivatalos és tudományos állásfoglalást nem találtunk, ennek ellenére az interneten fellelhető receptekben többnyire a sütőpor élvez előnyt.
Sütőporról
A sütőpor szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) és valamilyen savas por keveréke. Amikor folyadékkal érintkezik, szén-dioxid buborékok szabadulnak fel. Ezek emelik meg a tésztáját a sütinek vagy a keksznek. Így csak vízre van szükség nem pedig savas folyadékra, ha térfogat növekedést szeretnél elérni vele. A sütőpor aktiválódik a folyadék hatására, majd hő hatására is, amikor beteszed az airfryerbe
Szódabikarbónáról
A sütőporral szemben a szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) vízben jól oldódó, enyhén lúgos só. Bikarbonátionból és nátriumból áll, kiválóan semlegesíti a savakat, és közben szén-dioxid is felszabadul. Nem tartalmaz savat, ezért valamilyen savas összetevőre (például citromlére vagy ecetre) van szüksége ahhoz, hogy térfogat növekedés jöjjön létre a sütiben.
Az alábbi kép illusztrálja a keksz sütésénél a térfogai különbséget.
Melyiket használd?
A sütőpor és a szódabikarbóna két sütési hozzávaló nem igazán alternatívája egymásnak, valamennyire más is a funkciójuk, de alapjában a tészta térfogatnövelésére használhatod. A sütemények ízét nem befolyásolja az, hogy sütőben vagy airfryerben készülnek el, tehát arra jutottunk, hogy érdemes a kettő közül azt választanod, amit általánosságban is a sütibe teszel. Tapasztald ki te is, neked melyik működik jobban.







