RETRO RÁDIÓ

Sütőpor vagy szódabikarbóna? Ezt használd, ha tökéletes sütit akarsz az Airfryerben!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 05. 07. 11:00

Sütőpor vagy szódabikarbóna? Ez itt a kérdés. Melyiket használd, hogy tökéletes legyen a desszert? Erre kerestük a választ.

Az elmúlt pár év egyik legnépszerűbb konyhai eszköze a forró levegős sütő lett. Süteményt is készíthetsz benne: de vajon a sütőpor vagy a szódabikarbóna a nyerő? Melyiket használd, hogy a süti tökéletes legyen és ízletes? Nem véletlen, hogy az airfryert sokan felfedezték és használják, hiszen a hagyományos sütiken kívül egészséges, diétás desszertet is lehet benne készíteni, ráadásul gyorsan, és energiatakarékosan. Ezért is jogos a kérdés, hogy hogyan lesz szuper az édesség, és mi kerüljön bele a két szuper alapanyag közül. Lássuk, mire jutottunk ennek kapcsán.

Sütőpor Hand,Baking,Homemade,Ring,Cake,In,Air,Fryer,At,The
Sütőpor vagy szódabikarbóna a sütihez, ha airfryerben sütsz?/Fotó: rafa jodar /  Shutterstock

Sütőpor vagy szódabikarbóna?

A forrólevegős sütő fantasztikus választás, ha az egészséges életmód elkötelezett híve vagy, és nem szeretnél lemondani az édességekről. Airfryerben ugyanis jóval kevesebb zsiradék szükséges a sütikbe, és a cukrot is megspórolhatod. Körül is néztünk annak kapcsán, hogy sütőporral vagy szódabikarbónával érdemesebb a sütiket elkészíteni ebben a készülékben. Bár hivatalos és tudományos állásfoglalást nem találtunk, ennek ellenére az interneten fellelhető receptekben többnyire a sütőpor élvez előnyt.

Sütőporról

A sütőpor  szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) és valamilyen savas por keveréke. Amikor folyadékkal érintkezik, szén-dioxid buborékok szabadulnak fel. Ezek emelik meg a tésztáját a sütinek vagy a keksznek. Így csak vízre van szükség nem pedig savas folyadékra, ha térfogat növekedést szeretnél elérni vele. A sütőpor aktiválódik a folyadék hatására, majd hő hatására is, amikor beteszed az airfryerbe

Szódabikarbónáról

A sütőporral szemben a szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) vízben jól oldódó, enyhén lúgos só. Bikarbonátionból és nátriumból áll, kiválóan semlegesíti a savakat, és közben szén-dioxid is felszabadul. Nem tartalmaz savat, ezért valamilyen savas összetevőre (például citromlére vagy ecetre) van szüksége ahhoz, hogy térfogat növekedés jöjjön létre a sütiben.

Az alábbi kép illusztrálja a keksz sütésénél a térfogai különbséget.

Melyiket használd?

A sütőpor és a szódabikarbóna két sütési hozzávaló nem igazán alternatívája egymásnak, valamennyire más is a funkciójuk, de alapjában a tészta térfogatnövelésére használhatod. A sütemények ízét nem befolyásolja az, hogy sütőben vagy airfryerben készülnek el, tehát arra jutottunk, hogy érdemes a kettő közül azt választanod, amit általánosságban is a sütibe teszel. Tapasztald ki te is, neked melyik működik jobban. 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.