Krausz Gábor
Finom, magas a fehérjetartalma, nem véletlen az egyik legnépszerűbb reggeli. Aki egyáltalán nem tud főzni, egy rántotta készítése még azon se tud kifogni; de megoszlanak a vélemények, olajat vagy vajat jobb-e tenni a serpenyőbe.
A tojásreggeli a legjobb napindító, hiszen egészen délig nem leszel éhes utána, annyira tápláló. A rántotta készítése gyerekjáték, mondhatni, mindenki tudja, hogyan kell, de receptek terén már megoszlanak a vélemények. Van, aki külön jó habosra veri a tojást, mások a serpenyőben keverik össze, és abban is vannak véleménykülönbségek, milyen zsiradékban a legideálisabb sütni. A leggyakrabban használtak a vaj és az olaj. De melyikkel finomabb, és melyikkel egészségesebb a rántotta?
A vajon sütött rántotta íze krémes, a sült vaj és a tojás tökéletes harmóniát alkot, és aki így készíti, imádja ezt az ízvilágot. Ennek azonban ára van: a vaj könnyen megéghet, ezért a rántottát közepes hőfokon érdemes sütni, így viszont darabosabb lesz, és sokkal puhább, mint olajban sütve. A vaj miatt magasabb lesz a kalóriatartalma, amivel mindenképpen számolnod kell, ha diétázol. A vajjal extra zsírtartalma is lesz az ételnek, a túlságosan sok zsírfogyasztás pedig nem tesz jót a szív-érrendszernek hosszú távon.
Ugyan a rántotta készítése pofonegyszerű, azért ezt az ételt is oda lehet égetni. Olajban sütve ennek azonban gyakorlatilag nulla az esélye, hiszen az olajnak igen magas a füstpontja, vagyis akár tűzforró serpenyőben is készítheted vele a rántottát, nem ég meg a zsiradék. A tojás így felfújódik a serpenyőben, gyorsabban megsül, a gőzök jobban átjárják belül, így intenzívebben érvényesül az íze. Az olajban sült rántottának alacsonyabb a kalóriatartalma is.
Akár olajban, akár vajban sütöd a rántottát, mindenképpen jó választás reggelire, hiszen tele van hasznos ásványi anyagokkal, és magas a tápértéke. A sütés során azonban érdemes arra törekedni, hogy a lehető legegészségesebb legyen. Persze, ha vajjal készítve szereted, időnként nem okoz problémát, ha így sütöd, de szakértők szerint a zsír- és kalóriabevitel szempontjából akkor a legegészségesebb a rántotta, ha minél kevesebb zsiradékon sütöd. Ezt elérheted úgy is, hogy tapadásmentes serpenyőben készíted, és legfeljebb olajspriccelővel fújsz egy leheletnyi olajat a serpenyő felületére, hogy ne ragadjon oda a tojás. Emellett jó, ha minél több zöldséget eszel hozzá: a friss paradicsom, a paprika és a zöld hagyma tökéletesen passzol ízben a rántottához, és rengeteg vitamint és rostot vihetsz be velük a szervezetedbe.