
Félő, hogy már estére megromlik a lecsó, ha így készíted
Ahogy kezd az idő felmelegedni, egyre gyakrabban készítjük így ezt a hagyományos magyar ételt. Azonban a lecsó gyorsan megromlik, ha erre az apróságra nem figyelsz oda.
Az egyik legfinomabb magyar étel, amit egyszerűen nem lehet megunni, annyiféle változata van. Bár alapvetően a lecsó zöldségekből készül, hiba lenne azt hinni, hogy nem kell vele ugyanolyan gondosan eljárni főzés után, mint a húsos ételekkel. Ugyanis sokkal gyorsabban megromolhat, mint hinnéd; főleg, ha ezeket a hibákat elköveted.

Minél előbb kerüljön a hűtőbe
Ahogy melegszik az idő, egyre rizikósabb a konyhapulton hagyni a lecsót, és megvárni, míg ott hűl ki. A rosszabbik eset, ha a lecsó bográcsban készül, és egész napra kint marad a szabadban – hiába feded le, nem kell kánikula ahhoz, hogy estére tönkremenjen, még akkor se, ha tisztán zöldségekből készült. Ha végeztetek az étkezéssel, a maradékot hideg vízben hűtsd le, és tedd a hűtőbe, így garantáltan friss marad másnap is.
Tojásos és kolbászos lecsó: garantált a katasztrófa
A lecsó készítése minden családban egyedi, de gyakori, hogy kerül bele a zöldségeken kívül egy kis füstölt szalonna, virsli, kolbász vagy tojás is. Az ilyen lecsónál különösen fontos, hogy minél hamarabb lehűtsd, hiszen az érzékeny hozzávalók miatt nemhogy estére, de pár óra alatt megromolhat, főleg, ha nagy meleg van – de szobahőmérsékleten sem érdemes tartani.
A hűtőben sem lehet a végtelenségig
A maradék lecsót érdemes minél hamarabb megenni, egyrészt, mert a sokadik napra rengeteget veszít az ízéből, másrészt pedig ételmérgezést is lehet kapni tőle. Hűtőben tárolva hús- és tojásmentesen is legfeljebb 3-5 napig áll el, ha pedig húsféléket, tojást is tettél bele, akkor a harmadik nap után már kockázatos lehet megenni.
Frissen a legjobb
Mivel a lecsó nem fagyasztható, érdemes mindig annyit készíteni, amennyit egy étkezésre, vagy legfeljebb másnap elfogyaszt a család. Így az íze is megmarad, és garantáltan nem romlik meg, ha időben beteszed a hűtőbe, és ott tartod. Ha pedig nagyobb mennyiségű paprikát, paradicsomot kaptál, akkor érdemes befőzni a lecsót, és később csak kibontani az üveget, ha megkívánjátok.






