RETRO RÁDIÓ

Indul a kovász-szezon, mutatjuk milyen olcsó zöldséggel kezdj

Létrehozva2025. 05. 08. 11:00

A kovászos uborka a nyár kedvence, de még sokba kerül az uborka. Ám ha már égető vágyat érzel a kovászolás iránt, más is kerülhet az üvegbe: ezek az olcsó, friss zöldségek isteni finomak savanyítva, és nagyon egészségesek is!

Még messze van a nyár, de a kovász-szezon máris megkezdődött. A kovászolás ugyanis nemcsak az uborkára terjedhet ki, szinte minden zöldséget savanyíthatsz ezzel a módszerrel, és mindegyik isteni finom lesz. Máris megkezdheted olyan, olcsó tavaszi zöldségekkel, melyeknek most van a szezonja, és szinte fillérekért beszerezhetők. A tavaszi idényzöldségek szezonja rövid ideig tart, de a kovászolás után tartósíthatod is a savanyúságot, így későbbre is el tudsz tenni a kedvenceidből.

Máris kezdődhet a kovászolás a tavaszi zöldségekkel.
Nem kell, hogy a kovászolás kizárólag az uborkára szorítkozzon! Fotó: Shaiith /  Shutterstock

Finommá és egészségessé teszi a kovászolás a zöldségeket

A tavaszi idényzöldségek nyersen is nagyon egészségesek, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. A kovászolás emellett könnyen emészthetővé is teszi a zöldségeket, a tejsavas erjedés során olyan enzimek keletkeznek, melyek segítik a tápanyagok jobb felszívódását. A kovászolt, vagy fermentált zöldségek a bélflóránk helyreállításában is fontos szerepet játszanak, és ezzel az immunrendszert is erősítik. 

Az alapok legyenek rendben

Mielőtt kovászolásba fognál, jó, ha kéznél van egy tuti alaprecepted. Egy liter vízhez egy evőkanál sót számolj; a levet forrald fel, majd hűtsd vissza kéz-melegre. Az üvegek legyenek sterilek, csíramentesek. A sikeres kovászolás titka ezen kívül a jóféle kenyér: a legjobb a félbarna, ami valódi élesztőből készült. Ha mindezek megvannak, jöhetnek a finom, friss zöldségek!

Nem marad rózsazin a retek az üvegben

A tavasz első, friss zöldsége a hónapos retek, amiből isteni savanyúságot készíthetsz. A kovászos retek húsokhoz, szendvicsekhez is tökéletesen passzol. Alaposan mosd meg a retkeket, vágd le mindkét végüket, a nagyobb darabokat szeld ketté. Az üveg aljára tegyél egy csokor kaprot, majd pakold bele szorosan a retket; ízlés szerint tehetsz hozzá megtisztított fokhagymagerezdeket, egész fekete borsot, mustármagot is. Tegyél a tetejére is egy marék kaprot, majd jöhet a kenyérszelet. Öntsd rá a sós felöntőlevet úgy, hogy ellepje a kenyeret, majd tedd meleg helyre (de nem a tűző napra!), és érleld 3-4 napig. Ha kész, szűrd le a levet, és tedd hűtőszekrénybe; 5 napig áll el, de annál biztosan hamarabb elfogy. Lélekben készülj fel rá, hogy a kovászolás során a retekről leázik a külső héj színe, és az egész lé rózsaszín lesz!

Különleges íze lesz a karalábénak

Minden zöldségből mást hoz ki a kovászolás, a karalábé például karakteres íze mellé kap egy kis fanyarságot is. Pucold, mosd meg a karalábékat, tedd üvegbe. Fűszerezés terén megoszlanak a vélemények, van, aki szerint natúran a legfinomabb, de kerülhet az üvegbe kapor, egész bors és egy kevés mustármag is. Öntsd fel, tedd hozzá a kenyeret, és meleg helyen hagyd beérni. A kovászolt karalábé a keleties ízvilágú ételekhez tökéletesen passzol, de bármilyen savanyúság helyett is fogyaszthatod sültekhez, pörköltekhez.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.