
Itt az idő, most készíts isteni eperlikőrt
Nincs finomabb az érett, édes magyar epernél, és hamarosan bőségesen teremni fog. A lekvár és a sütik mellett készülhet belőle finom eperlikőr is, melyet adhatsz ajándékba, de a vendégeidet is megkínálhatod vele: mindenki imádni fogja!
Hamarosan berobban az eperszezon, jöhetnek a finom sütik, lekvárok! Az eperlikőr se maradhat ki a sorból, hiszen ez a finom, édes ital tökéletesen megőrzi az eper friss ízét. Akárcsak más gyümölcsökből, az eperből is készülhet likőr házilag, és nem is igényel túlságosan sok energiát. Minél tovább érleled, annál finomabb lesz az eperlikőr, amit persze meg lehet kóstolni nyáron is, de inkább őszre, a szürke napokra lesz tökéletes; akkor nagyon jólesik majd felidézni a tavaszi eperízt. Mutatjuk, hogyan készítheted el!

Eperlikőr recept
Hozzávalók:
- 5 dl vodka
- 70 dkg friss eper
- 20 dkg kristálycukor
- 1 citrom kifacsart leve
- 3 szál friss mentalevél
Elkészítés:
- Alaposan mosd meg az epret, csumázd le, és vágd negyedekre. Tedd őket egy zárható befőttesüvegbe, öntsd rájuk a cukrot, a vodkát, a citrom levét, a menta lefejtett leveleit, és alaposan keverd össze az egészet.
- Tedd a lezárt üveget hűvös helyre, és egy-két naponta alaposan rázogasd meg. Hagyd állni három hétig, majd szűrd le: először sima szűrőn, utána konyharuhán vagy gézkendőn keresztül, ezután töltsd az italt zárható likőrös üvegekbe. Az eperlikőr már ilyenkor is fogyasztható, de az igazi akkor lesz, ha hagyod állni négy-öt hónapot. Addig tartsd hűvös, sötét helyen – a kamra tökéletesen megfelel a célra.
- A szeszben áztatott epreket se kell kidobnod, de megenni veszélyes a magas alkoholkoncentráció miatt; viszont nagyon finom süteményt készíthetsz a felhasználásukkal, például epres piskótát.






