Létrehozva: 2024.12.24.

Gyors, mégis egyszerű menü szentestére

Ha idén nem jut elég ideje a karácsonyi sütögetésre, ne essen kétségbe: ezeket az ínycsiklandó fogásokat az utolsó pillanatban is elkészítheti, a siker így is garantált lesz!

Baconbe tekert zsályás pulykamell alma-zeller salátával

 

Hozzávalók (4 személyre): » 700 g pulykamellfilé » só » bors » 200 g szeletelt bacon » 8-10 db zsályalevél » 60 ml száraz fehérbor A salátához: 400 g zöldalma » 1 ek citromlé » 250 g zsenge zellergumó » 1 marék zellerzöld » 50 ml majonéz » só » bors

1

A pulykamellet sózzuk, borsozzuk meg. A baconszeleteket fektessük egymás mellé úgy, hogy pár centire fedjék egymást. Helyezzük rájuk a zsályalevelek felét, majd a húst, és szorosan tekerjük fel. Végül kívülről is tegyünk zsályaleveleket a szalonnaköntösre, és hosszában rögzítsük őket 1-2 baconszelettel. Ha szükséges, fogpiszkálóval fixáljuk a szalonnát.

2

Tegyük az így előkészített húst a sütőedénybe, öntsük alá a fehérbort és egy kevés vizet is. Süssük a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig, amíg szép pirosra nem sül. Kivéve pihentessük 10-15 percig, mielőtt felszeletelnénk.

3

A salátához a megmosott almákat szeljük ketté, magozzuk ki, majd vékonyan szeleteljük fel, és locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg. A zellergumót hámozzuk meg, vágjuk fel vékony hasábokra. A megmosott, lecsepegtetett zellerzöldet tépkedjük kisebb darabokra. Keverjük össze ezeket a majonézzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Felhasználásig tegyük be a hűtőbe.

Elkészítési idő: 

60 perc

 

Márványsajtos sültburgonya-krémleves

 

Hozzávalók (4 személyre): » 500 g sárga burgonya » 1 nagyobb fej vöröshagyma » só » bors » 1 nagy csipet őrölt szerecsendió » 1 csapott kk őrölt kurkuma » olívaolaj » 400 ml zöldségleves-alaplé » 200 ml főzőtejszín A tetejére: 50 g márványsajt » 50 g aszalt vörös áfonya


1

Az ujjnyi vastagon felkarikázott kiflit száraz serpenyőben pirítsuk illatosra. Tegyük át keverőtálba, öntsük rá a meglangyosított tejet, adjuk hozzá a porcukorral elvegyített darált mákot. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a sóval, és óvatosan forgassuk ezt is a tejes-mákos-kiflis elegybe.

2

Vékonyan vajazzuk ki a szufléformákat, majd kanalazzuk bele a mákosguba-alapot. Toljuk be a 175 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre.

3

Amíg a szuflé aranybarnára sül, készítsük el a meggymártást. A meggyet tegyük lábasba, szórjuk meg a barna cukorral, öntsük fel a meggylével. Forraljuk fel, és adjuk hozzá a konyakot. A keményítőt keverjük ki egy kevés forró lével, és adjuk a mártáshoz. Amikor sűrűsödni kezd, készen is van. Kínáljuk a forró meggymártást a meleg szuflé mellé.

Elkészítési idő: 

40 perc

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek