A halloween közeledtével már szinte minden háztartásban megjelennek a sütőtökök, a szellemes díszek, vagy éppen a faragott töklámpások. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a sütőtök nem csak mint dísz, hanem mint süteményalapanyag is tökéletesen megállja a helyét. Most egy egyszerű, de nagyszerű receptet hoztunk nektek, amivel bármelyik vendégeteket meglephetitek egy őszi összejövetel során. Következzék a sütőtökös, csokoládés muffin elkészítésének módja.
Hozzávalók:
30dkg sütőtökpüré
20dkg kristálycukor
10dkg barna cukor
1,2dl olaj
2db tojás
1tk.vanília kivonat
6dkg tejföl
1tk. sütőpor
0,5tk. szódabikarbóna
2tk. sütőtökpite-fűszerkeverék
csipetnyi só
25dkg liszt
15dkg étcsokoládé
A tetejére:
5dkg csokicsipsz
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A muffinsütő felületét vékonyan bekenjük olajjal, és a mélyedésekbe tesszük a papírkapszlikat.
Egy keverőtálban simára keverjük a sütőtökpürét, a cukrot, a barna cukrot, az olajat, a tojásokat, a vaníliát és a tejfölt. Hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát, a sütőtökpite-fűszerkeveréket (1 mk. őrölt fahéj, ½ mk. őrölt gyömbér, csipetnyi szegfűszeg és csipetnyi őrölt szerecsendió) és a sót. Végül beleszitáljuk a lisztet, óvatosan elkeverjük és beleöntjük az apróra vágott étcsokit.
A masszát a muffinformákba merjük úgy, hogy a tészta a mélyedések pereméig érjen. Mindegyik tetejére teszünk pár darab csokicsipszet.
25-30 perc alatt készre sütjük. 5 percig pihentetjük, majd sütőrácsra tesszük. Langyosan a legfinomabb.
A Mindmegette egy látványos videót is készített a halloweeni muffin elkészítéséről, amely segít abban, hogyan is fogjatok hozzá a nem mindennapi édességhez: