Az igazán finom túrógombóc tejföllel, porcukorral van tálalva, esetleg gyümölcsszószt csorgatnak a tetejére. Ahhoz, hogy a gombóc habkönnyű legyen, jó, ha három tanácsot betartasz.
A túrógombócot sokan nagyon szeretik, népszerű desszert, és többféle módon lehet variálni. Nem nehéz elkészíteni, viszont ha igazán lágy és könnyű gombócokat szeretnél csinálni, annak jó minőségű túró és friss tojás az alapja.
A tökéletes túrógombóc titka
A tojásfehérjéket mindig verd fel habosra, úgy add a tésztához és mindig frissen készítsd, valamint gyorsan tálad, újra melegítve is finom, de már nem lesz habkönnyű.
A búzadarát is óvatosan adagold, és ne vidd túlzásba, mert akkor nagyon tömör lesz a gombóc. Ha bekeveréskor túlságosan lágynak érzed a masszáját, tedd a hűtőbe pár órára, így megduzzad a dara.
A gombócokat így könnyen formázhatod és mégsem fognak szétesni. Nagyon fontos, hogy a gombócokat ne erőteljesen lobogó, hanem gyöngyöző vízben főzd ki. Várd meg, amíg feljönnek a víz felszínére, akkor viszont egyesével óvatosan emeld ki a főzővízből őket.
Túrógombóc receptje
Hozzávalók:
25 dkg jó minőségű tehén túró
2 db tojás
3 dkg vaj
1 csipet só
5 dkg búzadara
forgatáshoz:
2 ek olaj vagy vaj
5 dkg zsemlemorzsa
1,5 dl tejföl
porcukor
fahéj
Így készítsd el:
A túrót villával törd finomra a vajjal, a sóval és a tojások sárgájával együtt. A fehérjét verd habbá, és lazán forgasd a túróhoz a búzadarával együtt. Egy kis reszelt citromhéj és vaníliás cukor nagyot dob az ízén. Ezeket is ekkor tedd bele. Hagyd a hűtőben pihenni legalább 1 órát.
Tedd fel a sós vizet forrni, és nedves kézzel formázz tojás nagyságú gombócokat a masszából, majd óvatosan engedd bele a gyöngyöző vízbe mindet. Fedő alatt, mérsékelt lángon nagyjából 4-5 perc alatt puhára főnek. A végén szűrd le.
Kevés olajon (vajat is használhatsz, úgy finomabb lesz) pirítsd meg a zsemlemorzsát, a tejfölt ízesítsd porcukorral. A gombócokat forgasd bele a kész morzsába, és a tetejét a tejföllel lecsorgatva és egy kis fahéjjal megszórva tálalhatod is. Jó étvágyat!