tóth gabi
Sütés után nyakadon maradt egy csomó tojásfehérje? Ne öntsd a lefolyóba! Fagyaszd le! Mutatjuk, hogyan: rém egyszerû.
Rengeteg recept kezdődik azzal, hogy „végy 2 (vagy akárhány) tojássárgáját”. Jó, de mi lesz a fehérjével? Karácsony vagyis a habcsóksütés ideje csak egyszer van egy évben. Ha egy lefedett bögrében beteszed a hűtőbe, ott 2-3 napig biztonságban eláll. A tojásrántottához is keverhetsz egy-két plusz fehérjét. De mit csinálj a többivel?
Egyszerűen fagyaszd le!
A fel nem használt, nyers tojásfehérjét 1 évig tárolhatod a mélyhűtőben.
Ahhoz, hogy fagyasztás után adagonként olvaszd föl, legegyszerűbb, ha jégkockatartóba öntöd a fehérjét.
Így annyit vehetsz ki, amennyire épp szükséged van.
Kockánként 1 fehérjét tegyél a tartóba. Szórj a tetejére egy csipet cukrot vagy sót, hogy megőrizze a tojás textúráját. A cukros és a sós változatnak vess be külön tojástartót, hogy ne keverd össze. A cukros változatot kapd elő, ha sütihez kell a fehérje.
A mélyhűtőből kivéve hűtőben vagy szobahőmérsékleten hagyd felengedni. Meg fogsz lepődni: ugyanúgy viselkedik, mint a friss. Remekül felverheted például akár kemény habbá is.
Azt tudnod kell, hogy a kiolvadt tojásfehérjét azonnal fel kell használni, mert nem áll el sokáig. Érdemes olyan ételekhez, édességhez alkalmazni, amit sütni, főzni kell.
Héjában, egészben sose fagyaszd le a tojást, mert szétreped!