Magyar Péter mindenkit kihasznál: a választóit, a barátait, de még a családját is

INSIDER
Létrehozva: 2024.01.28.

Ne dobd ki a zöldség héját, eszméletlen, mire jó

Akár levest, akár főzeléket készítesz, rengeteg zöldséghéj kerül a szemetesbe. Pedig érdemes összegyűjteni, nagy hasznát veheted a konyhában!

Isteni finom zöldségalaplét készíthetsz, ha szeleteléskor, hámozáskor a zöldségek héját, felesleges részeit összegyűjtöd, és elteszed későbbre. A zöldségalaplé mindig kapóra jön, hiszen alig van olyan étel, amit ne lehetne feldobni vele – és így leveskockát sem kell vásárolnod, ezért még spórolsz is. Az alaplé mehet mártásokba, rizottóba, pörköltekbe, levesekbe: gazdagabbá teszi az ízeket, de nem tolakodó, így mindenki a titkos receptedre lesz kíváncsi. De akkor is kapóra jön, ha gyorsan össze szeretnél dobni egy zöldséglevest, és csak kevés fajta zöldséged van otthon. A legolcsóbb és legegyszerűbb módja az elkészítésének, ha a konyhai zöldséghulladékot félreteszed minden főzésnél, és ebből készíted el. Mutatjuk, hogyan!

A zöldség héja kincset ér, főzz belőle alaplevet! Fotó: Ripost

Gyűjtsd a fagyasztóban

Répa, petrezselyem, zeller, hagyma és fokhagyma – mindegyiknek a héját, a levágott felesleges részeit félreteheted, de lehet szó bármilyen más zöldségről is, az alaplébe mehet a káposzta külső héja és torzsája, a karalábé héja stb. Fontos azonban, hogy az alaplébe szánt zöldségeket nagyon alaposan most meg hámozás előtt, hiszen később ebből főzni fogsz. A héjakat gyűjtsd egy nagy zacskóba, és tárold a fagyasztóban; ha összegyűlt egy jó nagy fazékra való, máris főzheted az alaplét.

Minél tovább készül, annál finomabb

Tedd a fagyott zöldségrészeket a lábosba, fűszerezd be: só, bors, babérlevél, zöldfűszerek is mehetnek bele. Hogy miből mennyi, az attól függ, hogy melyik zöldség dominál az alaplében, vagyis melyikből van több a zacskóban. Sózd, borsozd, öntsd fel vízzel, majd forrás után vedd vissza a lángot, és hagyd, hogy 4-6 órán át gyöngyözzön. Bár a zöldség megfőne sokkal hamarabb is, az erősebb ízkoncentráció miatt érdemes minél tovább főzni az alaplét.

Szűrés után mehet vissza a jégre

Ha letelt a főzési idő, alaposan szűrd le a zöldségmaradékok levét; van, aki befőttes üvegben tárolja, de edényben vagy zacskóban akár le is fagyaszthatod, így sokáig el fog állni. Közben pedig gyűjtheted a következő alapléhez a héjakat...

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek