tóth gabi
Édesburgonyából készíts nasit, így lesz ropogós és egészséges. Mutatjuk a trükköket.
Az édesburgonya, másnéven a batáta nagyin ízletes, vitaminban gazdag és egészséges, de jobban hasonlít a sütőtökre, mint a hagyományos burgonyára. Ettől függetlenül nagyon finom sült krumplit tudsz belőle készíteni, mutatjuk hogyan.
Az édeskrumplit is kisütheted a hagyományos módon, bő olajban, de így korántsem lesz egészséges. Ezért érdemesebb sütőben, kevés zsiradék hozzáadásával sütni. De fontos néhány dologra odafigyelni.
Ne áztasd be sütés előtt az édeskrumplit. Az édesburgonyában nincs keményítő, csak cukor, ezért nem lesz olyan, mint a hagyományos burgonya.
A krumplikat úgy vágd fel, hogy nagyjából másfél centiméter szélesek legyenek. Túl vastagra vágva nehezen lesznek ropogósak. Adj hozzá még egy kevés keményítőt, mielőtt enyhén olajoznád és kisütnéd, hintsd meg vele őket. A tepsibe úgy helyezd el a felvágott zöldségeket, hogy ne érjenek össze.
Nagyon fontos, hogy 220 C fokon készítsd el az édeskrumplit. Alacsonyabb fokon nem lesz ropogós, magasabb hőfokom megégeted. Félidőben nyisd ki a sütőt és forgasd át a krumplikat. De ne szellőztesd a sütőt, mert kimegy a megfelelő gőz.
Mielőtt megsütnéd a burgonyákat, sózd meg, és szórj rá fokhagymaport. A többi általad kedvelt fűszert sütés után használd. Ilyen lehet a bors, chili, paprika például.
Jó megoldás az is, ha héjában, egészben, fóliába tekerve vagy sóágyon 180 C fokon sütöd meg a krumplit. Villával ellenőrizd, hogy vaj puha lett-e. Ebben az esetben pürésítheted is, és krémelvest is készíthetsz belőle.