kulcsár edina
Az ünnepekkor degeszre esszük magunkat bejgliből. Diós és mákos szinte minden családnál készül, mi viszont úgy döntöttünk, hogy idén a hagyományos helyett különleges édes bejgliket próbálunk ki.
Hozzávalók (2 rúdhoz, 1 rúd 10 szelet):
A tésztához:
500 g liszt
1 teáskanál instant élesztő
200 g vaj vagy margarin
80 g porcukor
2 db tojássárgája
100 ml tej
A töltelékhez:
450 g túró
120 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
kb. 35-40 g búzadara
60 g csokicsepp
A szóráshoz és a kenéshez:
kevés búzadara
1 db tojás
1. A lisztben keverjük el az élesztőt, és morzsoljuk el benne a vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva, hűtőben pihentessük legalább 1 órát.
2. Közben a töltelékhez a túrót villával törjük át, majd keverjük össze a kétféle cukorral és annyi búzadarával, amennyi felszívja a túró nedvességét.
3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá, és a széleket üresen hagyva hintsük meg búzadarával. Oszlassuk el rajtuk a tölteléket, és szórjuk rájuk egyenletesen elosztva a csokicseppeket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. A tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.
5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve - írta a Fanny magazin.
Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés
Egy adag: kb 265 kalória
Tipp: Csokicsepp helyett apróra vágott ét- vagy tejcsokoládét is tehetünk a töltelékbe.
Hozzávalók (2 rúdhoz, 1 rúd 10 szelet):
A tésztához:
500 g liszt
1 teáskanál instant élesztő
200 g vaj vagy margarin
80 g porcukor
2 db tojássárgája
100 ml tej
A töltelékhez:
100 g blansírozott törökmogyoró
100 g vajas keksz
400 g Nutella (mogyorókrém)
A kenéshez:
1 db tojás
1. A lisztben keverjük el az élesztőt, és morzsoljuk el benne a vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva, hűtőben pihentessük legalább 1 órát.
2. Közben a töltelékhez a keksz és a mogyoró 3/4-ét őröljük meg, a többit aprítsuk finomra. Keverjük össze a puha (nem hűtőhideg) Nutellával, sűrű krémet kell kapnunk.
3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá, és a széleket üresen hagyva oszlassuk el rajtuk a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. A tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.
5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve.
Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés
Egy adag: kb 345 kalória
Tipp: Kakaós keksszel is elkészíthetjük a tölteléket.
Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés + 40-45 perc sütés
Hozzávalók (2 rúdhoz, 1 rúd 10 szelet):
A tésztához:
500 g liszt
1 teáskanál instant élesztő
200 g vaj vagy margarin
80 g porcukor
2 db tojássárgája
100 ml tej
A töltelékhez:
400 g Oreo keksz
50 g vaj vagy margarin
kb. 130-150 ml tej
150 g kandírozott narancshéjkocka
A kenéshez:
1 db tojás
1. A lisztben keverjük el az élesztőt, és morzsoljuk el benne a vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva, hűtőben pihentessük legalább 1 órát.
2. Közben a töltelékhez a kekszet őröljük finomra, és keverjük hozzá a megolvasztott zsiradékot. Kezdjük el összekeverni, és közben apránként adjunk hozzá (csak) annyi tejet, hogy nagyon sűrű, éppen kenhető állagú krémet kapjunk. Keverjük bele a kandírozott narancshéjkockákat is.
3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá, és a széleket üresen hagyva oszlassuk el rajtuk a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. A tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.
5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve.
Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés
Egy adag: kb 315 kalória
Tipp: 200 g Oreo keksz és 200 g vajas keksz keverékéből is elkészíthetjük a tölteléket.
Hozzávalók (2 rúdhoz, 1 rúd 10 szelet):
A tésztához:
500 g liszt
1 teáskanál instant élesztő
200 g vaj vagy margarin
80 g porcukor
2 db tojássárgája
100 ml tej
A töltelékhez:
100 g blansírozott mandula
180 g kókuszreszelék
80 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
250 ml tej
2 db tojásfehérje
A kenéshez:
1 db tojás
1. A lisztben keverjük el az élesztőt, és morzsoljuk el benne a vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva, hűtőben pihentessük legalább 1 órát.
2. Közben a töltelékhez a mandula felét őröljük finomra, majd keverjük össze a kókuszreszelékkel és a kétféle cukorral. A tejet forraljuk fel, majd öntsük a kókuszos keverékre, keverjük össze, és hagyjuk kihűlni. Utána forgassuk hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét.
3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá, és a széleket üresen hagyva oszlassuk el rajtuk a tölteléket. A maradék mandulát aprítsuk fel, és szórjuk meg egyenletesen a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. A tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.
5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve.
Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés
Egy adag: kb 270 kalória
Tipp: A mandulát forró, zsiradékmentes serpenyőben megpiríthatjuk felhasználás előtt, így intenzívebb lesz az íze.
Hozzávalók (2 rúdhoz, 1 rúd 10 szelet):
A tésztához:
500 g liszt
1 teáskanál instant élesztő
200 g vaj vagy margarin
80 g porcukor
2 db tojássárgája
100 ml tej
A töltelékhez:
400 g blansírozott mandula
350 g vaj- vagy tejkaramella kocka
4 evőkanál + kb. 100 ml tej
A kenéshez:
1 db tojás
1. A lisztben keverjük el az élesztőt, és morzsoljuk el benne a vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva, hűtőben pihentessük legalább 1 órát.
2. Közben a töltelékhez a mandula felét őröljük finomra, a másik felét pedig durvára, majd keverjük össze. A karamella kockákból mérjük ki 200 grammot, morzsoljuk össze, és szórjuk egy lábasba. Adjunk hozzá a 4 evőkanál tejet, és lassú tűzön, kevergetve hagyjuk felolvadni. A tejet melegítsük fel. A mandulát adjuk a karamellás elegyhez, majd folyamatos keverés közben adjunk hozzá annyi tejet, hogy sűrű, kenhető állagú krémet kapjunk, és hagyjuk kihűlni.
3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá, és a széleket üresen hagyva oszlassuk el rajtuk a tölteléket. A maradék karamellát aprítsuk fel, és szórjuk meg egyenletesen a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. A tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.
5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve.
Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés
Egy adag: kb 375 kalória
Tipp: Még izgalmasabb lesz a bejgli, ha a tölteléket 80 g aprított karamella és 80 g aprított sós mogyoró keverékével szórjuk meg.