RETRO RÁDIÓ

Unod a diós bejglit? Mutatunk pár különleges receptet

Létrehozva2023. 12. 23. 11:30
Frissítve2023. 12. 23. 12:38

Az ünnepekkor degeszre esszük magunkat bejgliből. Diós és mákos szinte minden családnál készül, mi viszont úgy döntöttünk, hogy idén a hagyományos helyett különleges édes bejgliket próbálunk ki.

Túró rudi bejgli 

 

Hozzávalók (2 rúdhoz, 1 rúd 10 szelet):

A tésztához:

500 g liszt

1 teáskanál instant élesztő

200 g vaj vagy margarin

80 g porcukor

2 db tojássárgája

100 ml tej

A töltelékhez: 

450 g túró 

120 g porcukor 

1 tasak vaníliás cukor 

kb. 35-40 g búzadara 

60 g csokicsepp 

A szóráshoz és a kenéshez: 

kevés búzadara 

1 db tojás 

 

1. A lisztben keverjük el az élesztőt, és morzsoljuk el benne a vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva, hűtőben pihentessük legalább 1 órát. 

2. Közben a töltelékhez a túrót villával törjük át, majd keverjük össze a kétféle cukorral és annyi búzadarával, amennyi felszívja a túró nedvességét. 

3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá, és a széleket üresen hagyva hintsük meg búzadarával. Oszlassuk el rajtuk a tölteléket, és szórjuk rájuk egyenletesen elosztva a csokicseppeket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.

4. A tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.

5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve - írta a Fanny magazin.
Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés

Egy adag: kb 265 kalória

 

Tipp: Csokicsepp helyett apróra vágott ét- vagy tejcsokoládét is tehetünk a töltelékbe. 

 

Nutellás bejgli 

 

Hozzávalók (2 rúdhoz, 1 rúd 10 szelet):

A tésztához:

500 g liszt
1 teáskanál instant élesztő

200 g vaj vagy margarin

80 g porcukor

2 db tojássárgája

100 ml tej

A töltelékhez: 

100 g blansírozott törökmogyoró 

100 g vajas keksz 

400 g Nutella (mogyorókrém)

A kenéshez: 

1 db tojás 

 

1. A lisztben keverjük el az élesztőt, és morzsoljuk el benne a vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva, hűtőben pihentessük legalább 1 órát. 

2. Közben a töltelékhez a keksz és a mogyoró 3/4-ét őröljük meg, a többit aprítsuk finomra. Keverjük össze a puha (nem hűtőhideg) Nutellával, sűrű krémet kell kapnunk. 

3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá, és a széleket üresen hagyva oszlassuk el rajtuk a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.

4. A tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.

5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve.

Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés

Egy adag: kb 345 kalória

 

Tipp: Kakaós keksszel is elkészíthetjük a tölteléket. 


Oreo keksz-narancsos bejgli 

 

Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés + 40-45 perc sütés

Hozzávalók (2 rúdhoz, 1 rúd 10 szelet):

A tésztához:

500 g liszt

1 teáskanál instant élesztő

200 g vaj vagy margarin

80 g porcukor

2 db tojássárgája

100 ml tej

A töltelékhez: 

400 g Oreo keksz 

50 g vaj vagy margarin 

kb. 130-150 ml tej 

150 g kandírozott narancshéjkocka 

A kenéshez: 

1 db tojás 

 

1. A lisztben keverjük el az élesztőt, és morzsoljuk el benne a vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva, hűtőben pihentessük legalább 1 órát. 

2. Közben a töltelékhez a kekszet őröljük finomra, és keverjük hozzá a megolvasztott zsiradékot. Kezdjük el összekeverni, és közben apránként adjunk hozzá (csak) annyi tejet, hogy nagyon sűrű, éppen kenhető állagú krémet kapjunk. Keverjük bele a kandírozott narancshéjkockákat is. 

3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá, és a széleket üresen hagyva oszlassuk el rajtuk a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.

4. A tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.

5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve.

Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés

Egy adag: kb 315 kalória

 

Tipp: 200 g Oreo keksz és 200 g vajas keksz keverékéből is elkészíthetjük a tölteléket. 


 

Raffaello bejgli 

 

Hozzávalók (2 rúdhoz, 1 rúd 10 szelet):

A tésztához:

500 g liszt

1 teáskanál instant élesztő

200 g vaj vagy margarin

80 g porcukor

2 db tojássárgája

100 ml tej

A töltelékhez: 

100 g blansírozott mandula 

180 g kókuszreszelék 

80 g porcukor 

1 tasak vaníliás cukor 

250 ml tej 

2 db tojásfehérje 

A kenéshez: 

1 db tojás 

 

1. A lisztben keverjük el az élesztőt, és morzsoljuk el benne a vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva, hűtőben pihentessük legalább 1 órát. 

2. Közben a töltelékhez a mandula felét őröljük finomra, majd keverjük össze a kókuszreszelékkel és a kétféle cukorral. A tejet forraljuk fel, majd öntsük a kókuszos keverékre, keverjük össze, és hagyjuk kihűlni. Utána forgassuk hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét.

3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá, és a széleket üresen hagyva oszlassuk el rajtuk a tölteléket. A maradék mandulát aprítsuk fel, és szórjuk meg egyenletesen a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.

4. A tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.

5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve.

Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés

Egy adag: kb 270 kalória

 

Tipp: A mandulát forró, zsiradékmentes serpenyőben megpiríthatjuk felhasználás előtt, így intenzívebb lesz az íze. 


Karamellás bejgli

 

Hozzávalók (2 rúdhoz, 1 rúd 10 szelet):

A tésztához:

500 g liszt

1 teáskanál instant élesztő

200 g vaj vagy margarin

80 g porcukor

2 db tojássárgája

100 ml tej

A töltelékhez: 

400 g blansírozott mandula 

350 g vaj- vagy tejkaramella kocka 

4 evőkanál + kb. 100 ml tej 

A kenéshez: 

1 db tojás 

 

1. A lisztben keverjük el az élesztőt, és morzsoljuk el benne a vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva, hűtőben pihentessük legalább 1 órát. 

2. Közben a töltelékhez a mandula felét őröljük finomra, a másik felét pedig durvára, majd keverjük össze. A karamella kockákból mérjük ki 200 grammot, morzsoljuk össze, és szórjuk egy lábasba. Adjunk hozzá a 4 evőkanál tejet, és lassú tűzön, kevergetve hagyjuk felolvadni. A tejet melegítsük fel. A mandulát adjuk a karamellás elegyhez, majd folyamatos keverés közben adjunk hozzá annyi tejet, hogy sűrű, kenhető állagú krémet kapjunk, és hagyjuk kihűlni. 

3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá, és a széleket üresen hagyva oszlassuk el rajtuk a tölteléket. A maradék karamellát aprítsuk fel, és szórjuk meg egyenletesen a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.

4. A tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.

5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve.

Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés

Egy adag: kb 375 kalória

 

Tipp: Még izgalmasabb lesz a bejgli, ha a tölteléket 80 g aprított karamella és 80 g aprított sós mogyoró keverékével szórjuk meg. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.