tóth gabi
Azt hinné az ember, valóságos terülj-terülj asztalkám várja az uralkodócsaládot karácsonykor. A valóság azonban egész másképp fest. Minderről II. Erzsébet egykori szakácsa mesélt.
A brit uralkodócsalád élete akkor is fókuszban van, ha épp nem övezik olyan botrányok a történetüket, mint András herceg bűnös ügyei, vagy épp Harry és Meghan Markle már-már szappanoperába illő nyűglődése azon, hogy kibéküljenek-e a családdal, netán beléjük rúgjanak egy újabbat. Természetesen karácsonykor is minden szem rájuk szegeződik, és nem csak azért, mert mindenki tudni szeretné, ki ássa el kivel a csatabárdot, de úgy nagy általánosságban azért is, mert mégiscsak egy olyan életet élnek, amiről a nagy többség nem is álmodhat, sőt, elképzelni sem tudja, milyen lehet. Épp ezért gondolják például, hogy III. Károlyék ünnepi asztala roskadozni fog az egzotikusabbnál egzotikusabb falatoktól – a valóság azonban mindettől igencsak távol áll.
A brit királyi család egyik korábbi séfe, Darren McGrady, aki 15 évig állt a família szolgálatában, és II. Erzsébet mellett például Diana hercegnének is főzött, kifejezetten unalmasnak nevezte a karácsonyi menüt a Buckingham palotában – ami ráadásul évről évre pontosan ugyanaz volt, így garantált, hogy idén is épp ugyanazok az étkek kerülnek majd az ünnepi asztalra. Annak ellenére, hogy fantáziadúsnak vagy újítónak egy cseppet sem nevezhető a menü, a volt uralkodói séf kifejezetten örömmel tekint vissza ezekre az időkre. Mint elárulta: épp ilyenkor látszott, hogy valójában mennyire hétköznapi emberek az uralkodócsalád tagjai is.
De lássuk, mi is lesz a karácsonyi menü! A nap azzal kezdődik, hogy a férfiak és a nők karácsony első napján, amelyet egyébként együtt tölt a család, külön reggeliznek meg. A férfiaknak a klasszikus angol reggelit szolgálják fel, tojással, szalonnával, babbal, gombával, míg a hölgyek a hálójukban kapnak egy jóval könnyedebb reggelit, amely jellemzően gyümölcsökből, pirítósból és kávéból áll.
Az ünnepi ebéd minden évben pontosan ugyanaz: töltött pulyka, amit tört burgonyával és csónakburgonyával tálalnak, vörösáfonya-lekvárral, kelbimbóval, répával és pasztinákkal. A fő étkezést a tradicionális angol karácsonyi puding felszolgálása zárja. A desszertet konyakba áztatják, és meggyújtva tálalják – idézi McGrady séf beszámolóját a Mirror.