Létrehozva: 2023.08.07.

Gyarapodó elszenvedők: laktózt, tejfehérjét kerülők (x)

Környezetünkben egyre többen vannak, akik valamilyen allergiában szenvednek. Legyen az pollen, por, gyógyszerek és azoknak bármely összetevője, illatanyagok, rovarcsípés vagy ételallergia. Az allergia nem válogat és nagyon sokan nem mernek beszélni róla, vagy nem tudják, hogy ez mostanság egyre „normálisabbnak” számít. Ezen változtathatunk!

Az allergia napjainkban jóformán már senkit sem kímél. Magyarországon több mint kétmillió ember küzd időnként vagy akár állandóan a légúti allergia tüneteivel, de világszerte is egyre nő az érintettek száma. Kutatások szerint emellett az ételallergiával küzdő gyermekek aránya is megemelkedett az elmúlt évtizedekben. Az iparosodott világban egyre gyakoribbak a légúti allergiák, különösen a városi területeken: általában 10 és 30 százalék közöttire becsülik az előfordulásukat ezeken a területeken. Továbbá a tej, tojás, földimogyoró, szója, búza, hal és a kagyló vált ki allergiás reakciót az azokra érzékenyeknél. 

Napjainkban egyre többen szenvednek valamilyen allergiában / Fotó: kimbino.hu

Minden allergiás ember egyaránt szenved, mindegyik betegség ugyanolyan kellemetlen és fájdalmas. Nem számít milyen erős az allergia, kell-e gyógyszert szedni, mindenhogy megnehezíti a mindennapokat és a hétköznapi feladatokat.

Hogyan tudnánk jobban elviselni az allergiát?

A gyógynövények, gyógyteák és bizonyos vitaminok fontos szerepet játszanak abban, hogy kezelni tudjuk a tüneteket, vagy csak enyhíteni őket. Mindenki másban hisz, mindenki másra esküszik. Egy biztos, hogy nincs olyan, ami univerzálisan beválik. Addig kell próbálkozni, amíg nem találjuk meg a nekünk megfelelőt. Ha pedig nem hiszünk ezekben, akkor az orvos az, aki receptre fel tudja nekünk írni az allergia elleni gyógyszereket, de a recept nélkül kaphatókat is a figyelmünkbe ajánlhatja.

Laktóz intolerancia és tejfehérje allergia

Nagyon kevés ember van, aki nem szereti a tejtermékeket és a tejes dolgokat. A legtöbb süteménybe kell tej vagy tej alapú termék. De a kávét is fogyaszthatjuk azzal, a reggelinket joghurtos müzlivel, egy sima bögre meleg tej kekszekhez uzsonnára. Csak gondoljunk a sok süteményre: a sajttortákra, francia krémesekre, somlói galuskára, a madártejre, a sok különböző ízű pudingra. 

Mindenre van megoldás csak keresni kell, szokták mondani. Sokszor nem akarunk lemondani ezekről a finomságokról, hiába van bennük sok szénhidrát.

Mi a helyzet azokkal, akik a benne lévő összetevőkre allergiások is?

Jó megoldás lehet a növényi alapú tej

Vannak nagyon jó alternatívák a tejre és a tejtermékekre. Ilyenek a növényi tejek: zab, kókusz, rizs, mandula, vanília, szója, mogyoró. Ezeknek van még rengeteg variációja, például a kókusz-mandula, étcsokoládés mandula, csokoládés szója. Létezik cukormentes kiadás is azok részére, aki nem fogyaszt vagy fogyaszthat cukrot tartalmazó termékeket. Vannak sima laktózmentes tejek is, amik nincsenek ízesítve. Aki laktóz intoleranciában szenved, az is fogyaszthat növényi tejet. Emellett nem csak a tejből vannak más lehetőségek. Ott a zab főzőkrém is. Gluténmentes zabtej. Gluténmentes zabliszt.

Ezek sose a legolcsóbbak, mert többe kerül az előállításuk. De vannak helyek és időszakok, ahol és amikor megéri beszerezni őket: a Penny katalógus Budapest minden kerületébe eljut, de még vidéken is szórják, s abból csemegézhetjük az akciókat. (Figyeljünk a napok szerinti akciókra! Nehogy hétfőn akarjuk megvenni féláron a zabtejet, amikor csak szombaton és vasárnap volt leárazva.) Ezekkel a termékekkel már élvezhetjük újra a sajttortát, a madártejet és a pudingot is.

Tapasztalhattuk már, hogy sokan keverik ezeket a termékeket a bio és a vegán készítményekkel. A valóságban ezek nagyon különböznek egymástól. Rengeteg tévhit kering a bio árukról is. Az élelmiszer akkor jelölhető bio felirattal, ha a termesztési, előállítási folyamat során nem használnak semmilyen mesterséges anyagot. Egyre népszerűbbek a természetes eredetű ételek, és az egészséges életmód, étkezés is, és a kis őstermelői boltok. Ezeket már nem csak a boltokban tudjuk megvenni, hanem online is. A 2020-as világjárvány óta az online vásárlás is elterjedtebb lett. 

A tanulság az, hogy 2023-ban, amire szeretnénk arra találunk megoldást. Nem kell lemondanunk a kedvenc ételeinkről. Persze lehetséges, hogy az íze nem pont olyan lesz, mint az eredetinek. Ettől függetlenül a lényeg megmarad.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés a Házasság első látásra utolsó részében

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk