tóth gabi
Környezetünkben egyre többen vannak, akik valamilyen allergiában szenvednek. Legyen az pollen, por, gyógyszerek és azoknak bármely összetevője, illatanyagok, rovarcsípés vagy ételallergia. Az allergia nem válogat és nagyon sokan nem mernek beszélni róla, vagy nem tudják, hogy ez mostanság egyre „normálisabbnak” számít. Ezen változtathatunk!
Az allergia napjainkban jóformán már senkit sem kímél. Magyarországon több mint kétmillió ember küzd időnként vagy akár állandóan a légúti allergia tüneteivel, de világszerte is egyre nő az érintettek száma. Kutatások szerint emellett az ételallergiával küzdő gyermekek aránya is megemelkedett az elmúlt évtizedekben. Az iparosodott világban egyre gyakoribbak a légúti allergiák, különösen a városi területeken: általában 10 és 30 százalék közöttire becsülik az előfordulásukat ezeken a területeken. Továbbá a tej, tojás, földimogyoró, szója, búza, hal és a kagyló vált ki allergiás reakciót az azokra érzékenyeknél.
Minden allergiás ember egyaránt szenved, mindegyik betegség ugyanolyan kellemetlen és fájdalmas. Nem számít milyen erős az allergia, kell-e gyógyszert szedni, mindenhogy megnehezíti a mindennapokat és a hétköznapi feladatokat.
Hogyan tudnánk jobban elviselni az allergiát?
A gyógynövények, gyógyteák és bizonyos vitaminok fontos szerepet játszanak abban, hogy kezelni tudjuk a tüneteket, vagy csak enyhíteni őket. Mindenki másban hisz, mindenki másra esküszik. Egy biztos, hogy nincs olyan, ami univerzálisan beválik. Addig kell próbálkozni, amíg nem találjuk meg a nekünk megfelelőt. Ha pedig nem hiszünk ezekben, akkor az orvos az, aki receptre fel tudja nekünk írni az allergia elleni gyógyszereket, de a recept nélkül kaphatókat is a figyelmünkbe ajánlhatja.
Laktóz intolerancia és tejfehérje allergia
Nagyon kevés ember van, aki nem szereti a tejtermékeket és a tejes dolgokat. A legtöbb süteménybe kell tej vagy tej alapú termék. De a kávét is fogyaszthatjuk azzal, a reggelinket joghurtos müzlivel, egy sima bögre meleg tej kekszekhez uzsonnára. Csak gondoljunk a sok süteményre: a sajttortákra, francia krémesekre, somlói galuskára, a madártejre, a sok különböző ízű pudingra.
Mindenre van megoldás csak keresni kell, szokták mondani. Sokszor nem akarunk lemondani ezekről a finomságokról, hiába van bennük sok szénhidrát.
Mi a helyzet azokkal, akik a benne lévő összetevőkre allergiások is?
Vannak nagyon jó alternatívák a tejre és a tejtermékekre. Ilyenek a növényi tejek: zab, kókusz, rizs, mandula, vanília, szója, mogyoró. Ezeknek van még rengeteg variációja, például a kókusz-mandula, étcsokoládés mandula, csokoládés szója. Létezik cukormentes kiadás is azok részére, aki nem fogyaszt vagy fogyaszthat cukrot tartalmazó termékeket. Vannak sima laktózmentes tejek is, amik nincsenek ízesítve. Aki laktóz intoleranciában szenved, az is fogyaszthat növényi tejet. Emellett nem csak a tejből vannak más lehetőségek. Ott a zab főzőkrém is. Gluténmentes zabtej. Gluténmentes zabliszt.
Ezek sose a legolcsóbbak, mert többe kerül az előállításuk. De vannak helyek és időszakok, ahol és amikor megéri beszerezni őket: a Penny katalógus Budapest minden kerületébe eljut, de még vidéken is szórják, s abból csemegézhetjük az akciókat. (Figyeljünk a napok szerinti akciókra! Nehogy hétfőn akarjuk megvenni féláron a zabtejet, amikor csak szombaton és vasárnap volt leárazva.) Ezekkel a termékekkel már élvezhetjük újra a sajttortát, a madártejet és a pudingot is.
Tapasztalhattuk már, hogy sokan keverik ezeket a termékeket a bio és a vegán készítményekkel. A valóságban ezek nagyon különböznek egymástól. Rengeteg tévhit kering a bio árukról is. Az élelmiszer akkor jelölhető bio felirattal, ha a termesztési, előállítási folyamat során nem használnak semmilyen mesterséges anyagot. Egyre népszerűbbek a természetes eredetű ételek, és az egészséges életmód, étkezés is, és a kis őstermelői boltok. Ezeket már nem csak a boltokban tudjuk megvenni, hanem online is. A 2020-as világjárvány óta az online vásárlás is elterjedtebb lett.
A tanulság az, hogy 2023-ban, amire szeretnénk arra találunk megoldást. Nem kell lemondanunk a kedvenc ételeinkről. Persze lehetséges, hogy az íze nem pont olyan lesz, mint az eredetinek. Ettől függetlenül a lényeg megmarad.