tóth gabi
Tésztát főzni látszólag pofonegyszerű, de van, hogy a valóság erre rácáfol. Elég csak pár percre kiszaladni a konyhából, máris túlfőhet, ilyenkor pedig ehetetlen. De szerencsére van megoldás, hogy feljavítsd, mutatjuk!
A túlfőtt tészta ragacsos lesz, kellemetlen a textúrája, így azt tálalni semmiképpen nem jó ötlet. A legtöbben ilyenkor kidobják az elrontott tésztát, és új főzővizet tesznek a tűzhelyre. Pedig meg lehet menteni a tésztát, ha véletlenül a kelleténél tovább főzted; így nem vesztegetsz el még több időt, és nem vész kárba az egész.
Önts rá jeges vizet
Szűrd le a túlfőtt tésztát, majd hagyd a szűrőben, és tartsd a csap alá. A lehető leghidegebb legyen a víz, amikor leöblíted a tésztát, akár tehetsz jégkockákat is a tetejére. Így újra szilárd és kemény lesz, és tálalhatod is.
A keményítő az oka
Amikor túlfő a tészta, rengeteg keményítő szabadul fel, ezért lesz ragacsos, gumiszerű. A hideg vizes öblítés segít megszabadulni ettől a keményítőrétegtől, így a tészta megszilárdul. Bónuszként a jéghideg víz leállítja a főzési folyamatot; ha csak simán leszűrnéd a tésztát, a belső hő hatására még pár percet tovább főne.
Ha menthetetlen, tedd salátába
Megeshet, hogy az öblítés után sem szimpatikus a tészta, de ilyenkor sem feltétlen kell kidobni: tedd a hűtőbe, és készíts belőle később tésztasalátát. Itt nem baj, ha puha lesz, hiszen az öntet úgyis átáztatná a főtt tésztát.