RETRO RÁDIÓ

Ne dobd ki a túlfőtt tésztát, így tudod megmenteni

Létrehozva2023. 07. 16. 17:00

Tésztát főzni látszólag pofonegyszerű, de van, hogy a valóság erre rácáfol. Elég csak pár percre kiszaladni a konyhából, máris túlfőhet, ilyenkor pedig ehetetlen. De szerencsére van megoldás, hogy feljavítsd, mutatjuk!

A túlfőtt tészta ragacsos lesz, kellemetlen a textúrája, így azt tálalni semmiképpen nem jó ötlet. A legtöbben ilyenkor kidobják az elrontott tésztát, és új főzővizet tesznek a tűzhelyre. Pedig meg lehet menteni a tésztát, ha véletlenül a kelleténél tovább főzted; így nem vesztegetsz el még több időt, és nem vész kárba az egész.

Preparing,To,Drain,Cooked,Spaghetti,In,A,Sink
Ha túlfőtt a tészta, ne dobd ki, próbáld megmenteni! Fotó: Brandy McKnight / Shutterstock

Önts rá jeges vizet

Szűrd le a túlfőtt tésztát, majd hagyd a szűrőben, és tartsd a csap alá. A lehető leghidegebb legyen a víz, amikor leöblíted a tésztát, akár tehetsz jégkockákat is a tetejére. Így újra szilárd és kemény lesz, és tálalhatod is.

A keményítő az oka

Amikor túlfő a tészta, rengeteg keményítő szabadul fel, ezért lesz ragacsos, gumiszerű. A hideg vizes öblítés segít megszabadulni ettől a keményítőrétegtől, így a tészta megszilárdul. Bónuszként a jéghideg víz leállítja a főzési folyamatot; ha csak simán leszűrnéd a tésztát, a belső hő hatására még pár percet tovább főne. 

Ha menthetetlen, tedd salátába

Megeshet, hogy az öblítés után sem szimpatikus a tészta, de ilyenkor sem feltétlen kell kidobni: tedd a hűtőbe, és készíts belőle később tésztasalátát. Itt nem baj, ha puha lesz, hiszen az öntet úgyis átáztatná a főtt tésztát.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.