kulcsár edina
A későbbi pápa akkor tanult meg főzni, amikor az édesanyja egy időre lebénult, és – mint elsőszülött fiára – őrá bízta a család ellátását. Az egyházfő kedvenc fogásai a mi ünnepi asztalainkat is gazdagíthatják.
Az olasz–argentin pápa, a 86 éves Jorge Mario Bergoglio nem éli a reneszánsz egyházfők fényűző életét. A Vatikánban nem költözött be a pápai lakosztályba, gyakran ad ebédet a szegényeknek, a rászorulóknak, és ilyenkor maga is leül velük étkezni a közös asztalhoz.
Argentínában a család nőtagjaitól tanulta meg a hagyományos mediterrán konyhaművészet alapjait, amikor az édesanyja egy időre lebénult, és elsőszülött fiára bízta a család ellátását. Később élelmiszer-vegyészetet tanult; ennek hasznát is vette, amikor jezsuita főiskolai rektor korában vasárnaponként a szabadnapos szakácsnő helyett a menzán ő vette a kezébe a fakanalat. Az egyszerű, ízletes, tápláló fogásokról és a pápa ételekhez is köthető életéről Roberto Alborghetti Ferenc pápa asztalánál című könyvében olvashatunk- írja a Hot magazin.
Hozzávalók 4 személyre: 4 tintahal, olívaolaj, chilipaprika, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, 1 ek. parmezán, petrezselyem, só, bors, ízlés szerint fehér bor
1. Tisztítsuk meg a halakat a belsőségektől, és óvatosan húzzuk ki a csápjaikat. Távolítsuk el a szépiacsontot, a hal szemét és „csőrét”.
2. Az apróra vágott csápokat olívaolajon, chilipaprikával és fokhagymával pároljuk 5 percig, majd a zsemlemorzsával, a tojással, a parmezánnal, a petrezselyemmel, sóval és borssal összekeverve töltsük meg velük a megmosott tintahalakat.
3. Fogpiszkálóval tűzzük össze, pirítsuk egy serpenyőben, majd vízzel, esetleg fehér borral felöntve, lefedve pároljuk 20 percig.
Hozzávalók 4 főre: 1 kg vesepecsenye, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 1 tojássárgája, 100 gramm pancetta (vagy nem füstölt bacon), 150 gramm gruyére sajt, 1 fej vöröshagyma, 200 gramm krumplipüré, só, bors, kakukkfű és rozmaring.
1. A vesepecsenyét tisztítsuk meg a zsiradéktól. Vagdaljuk be keresztben a húst úgy, hogy kis zsebek keletkezzenek rajta.
2. A vékonyra szeletelt fokhagymát pirítsunk meg egy serpenyőben olívaolajon, kihűlve keverjük el a tojássárgájával, a pancettával, az apró kockára vágott gruyére sajttal, az apróra vágott vöröshagymával és a krumplipürével. Sózzuk, borsozzuk, töltsük meg vele a zsebeket, és locsoljuk meg a húst olívaolajjal.
3. 170 fokos sütőben, lefedve süssük a húst, majd fedő nélkül, 15-20 percig süssük tovább. Ha a hús megpuhult, tálalhatjuk.
Hozzávalók 4 főre: 3 tojás, 80 gramm cukor, 150 gramm tejszín, 80 gramm őrölt pisztácia, néhány szem egész pisztácia
1. Gőz fölött verjük fel egy edényben a tojásokat a cukorral, míg habossá válik.
2. A szintén felvert tejszínt (lehet növényi is) vegyítsük el óvatosan a tojásos keverékkel, és keverjük hozzá az őrölt pisztáciát.
3. A tálkákba vagy poharakba töltött habot pisztáciaforgáccsal díszítve egy-két óráig hűtsük a frizsiderben.