Létrehozva: 2023.03.26.

A legjobb répás desszertek húsvétra

A sárgarépa legtöbbször a levesben landol, pedig a narancssárga gyökérzöldséget számtalan módon felhasználhatjuk. Például remek desszerteket készíthetünk répával, és nem csak répatortát...

Gyömbéres répatortaszelet citrommázzal 

Fotó: Fanny magazin, A gyömbér különleges ízt kölcsönöz neki

Hozzávalók (kb. 10 szelethez): 

A tésztához: 

  • 300 g finomra reszelt sárgarépa 
  • 3 db tojás 
  • 150 g cukor 
  • 50 ml napraforgóolaj 
  • 1 csapott teáskanál őrölt gyömbér 
  • 1 csipet só 
  • 250 g liszt 
  • ½ tasak sütőpor 

A mázhoz: 

  • 150 g porcukor 
  • fél citrom kifacsart leve 
  • kevés forró víz 

ELKÉSZÍTÉS: 

1. A reszelt sárgarépát tegyük szűrőbe, és alaposan nyomkodjuk ki, javasolja a Fanny magazin konyhája. 

2. A tojásokat keverjük fehéredésig a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a gyömbért és a sót.

3. A lisztben vegyítsük el a sütőport, szitáljuk a tojásos keverékhez, majd forgassuk hozzá a reszelt répát is.

4. Egy közepes méretű tepsit (18x25 cm) béleljünk ki sütőpapírral, és simítsuk bele a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig (kb. 40-45 perc). A kész süteményt pihentessük 15 percet, majd vegyük ki a tepsiből, húzzuk le róla a sütőpapírt, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

5. A mázhoz a porcukrot szórjuk keverőtálba, keverjük simára a citromlével és apránként adagolva annyi forró vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk. Csorgassuk a sütemény tetejére, kenjük el, és hagyjuk megszáradni. Tálaljuk szeletekre vágva, kevés reszelt sárgarépával díszíthetjük. 
 

Tipp: Ha forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel a süteményt, nem fog megrepedni a máz. 

Elkészítési idő: 70 perc

Egy szelet kb.: 285 kalória

 

Mandulás-répás kuglóf 

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (kb. 14 szelethez): 

  • 200 g finomra reszelt sárgarépa 
  • 5 db tojás 
  • 200 g cukor 
  • 100 ml napraforgóolaj 
  • 1 teáskanál őrölt fahéj 
  • 1 csipet só 
  • 300 g liszt 
  • 100 g blansírozott, őrölt mandula 
  • 1 tasak sütőpor 
  • 200 ml tej 
  • margarin és liszt a forma kikenéséhez és beszórásához 
  • porcukor a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS:

1. A reszelt sárgarépát tegyük szűrőbe, és alaposan nyomkodjuk ki.

2. A tojásokat válasszuk szét, a tojásfehérjékből verjünk kemény habot. A tojássárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a fahéjat és a sót.

3. A lisztben vegyítsük el az őrölt mandulát és a sütőport. Felváltva a tejjel és a reszelt répával adjuk a tojásos keverékhez, végül spatulával forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot is.

4. A kuglófformát kenjük ki margarinnal és szórjuk be liszttel. Öntsük bele a masszát, és tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 50-55 perc alatt készre, ha szükséges, közben takarjuk le alufóliával. A kész kuglófot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd borítsuk deszkára, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor hintsük meg porcukorral.

Tipp: A tésztához adhatunk 100 g kandírozott gyümölcsöt, például áfonyát vagy gyömbért. 

Elkészítési idő: 75 perc

Egy szelet kb.: 265 kalória


Répás banánkenyér 

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (kb. 10 szelethez): 

  • 100 g finomra reszelt sárgarépa 
  • 3 db érett banán 
  • 3 db tojás 
  • 120 g cukor 
  • 1 tasak vaníliás cukor 
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj 
  • 100 g puha vaj vagy margarin 
  • 200 g liszt 
  • ½ tasak sütőpor 
  • 1 csipet só 
  • porcukor a tálaláshoz 


 ELKÉSZÍTÉS: 

1. A reszelt sárgarépát tegyük szűrőbe, és alaposan nyomkodjuk ki. A megpucolt banánokat pürésítsük.

2. A tojásokat keverjük fehéredésig a kétféle cukorral és a fahéjjal, majd keverjük simára a puha, felkockázott vajjal vagy margarinnal is.

3. A lisztben vegyítsük el a sütőport és a sót. Felváltva adjuk a tojásos keverékhez a reszelt répával és a banánpéppel együtt. 

4. A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt, téglalap alakú formába (kb. 22x10 cm), és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 55-60 perc alatt süssük készre. A sütési idő 2. felében takarjuk le a süteményt alufóliával.

5. A süteményt hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd borítsuk deszkára, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaljuk porcukorral megszórva.

Tipp: A banánkenyérhez megbarnult banánokat is használhatunk.  

Elkészítési idő: 75 perc 

Egy szelet kb.:250 kalória

 

Zabos-répás keksz

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (kb. 12-14 darabhoz): 

  • 100 g nagy szemű zabpehely 
  • 100 g durvára reszelt sárgarépa 
  • 150 g liszt 
  • 1 kávéskanál sütőpor 
  • 120 g vaj vagy margarin
  • 100 g cukor 
  • 1 db tojás 


 ELKÉSZÍTÉS:

1. A zabpelyhet forró, zsiradékmentes serpenyőben pirítsuk meg, majd tegyük át rögtön egy hideg tányérra, és hagyjuk kihűlni. A reszelt répát papírtörlővel itassuk le.

2. A lisztben keverjük el a zabpelyhet és a sütőport, és morzsoljuk el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a cukrot, a tojást és a reszelt répát, majd gyúrjuk össze. 

3. Formázzunk 12-14 gömböt a masszából, kissé lapítsuk el, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól pár cm távolságra. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre a kekszeket kb. 16-18 perc alatt. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tipp: A kihűlt kekszeket bevonhatjuk olvasztott csokoládéval. 

Elkészítési idő: 35 perc

Egy db kb.:195-170 kalória

 

Répás-almás pite

Fotó: Fanny magazin

 
 

Hozzávalók (kb. 15 szelethez):

A tésztához: 

  • 500 g liszt 
  • ½ tasak sütőpor 
  • 150 g vaj vagy margarin
  • 120 g cukor 
  • 1 nagy csipet só 
  • 2 db tojás + 1 a kenéshez 
  • kb. 100 g tejföl 
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa 

A töltelékhez

  • 100 g mazsola 
  • 500 g sárgarépa 
  • 1,5 kg alma 
  • ½ citrom kifacsart leve
  • 150 g cukor 

ELKÉSZÍTÉS:

1. A lisztben keverjük el a sütőport, majd morzsoljuk el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a cukrot, a sót, a 2 tojást, és kezdjük el összegyúrni. Közben apránként adagoljuk hozzá a tejfölt is. A tésztát csomagoljuk frissentartó fóliába, és tegyük 30 percre hűtőbe. Ezután osszuk ketté, és lisztezett felületen nyújtsuk ki két kb. 20x30 cm-es téglalappá.

2. Amíg a hűtőben pihen a tészta, a mazsolát áztassuk forró vízbe. A répát pucoljuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd tegyük 2 percre bő, forrásban lévő vízbe. Ezután szűrjük le, és hagyjuk a szűrőben lecsepegni.

3. Az almákat mossuk és hámozzuk meg, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Keverjük össze a citromlével, hagyjuk 15 percet állni, majd alaposan nyomkodjuk ki. Keverjük össze a leszűrt mazsolával, a répával és a cukorral.

4. Az egyik kinyújtott tésztadarabot helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, az alját szurkáljuk meg villával, és tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe 10-12 percre. Ezután szórjuk meg a zsemlemorzsával, simítsuk rá az almás-répás tölteléket, és fedjük be a másik kinyújtott tésztalappal. Szurkáljuk meg ismét villával (szúrjunk le egészen a tészta aljáig), majd a sütemény tetejét kenjük le a 3. felvert tojással. Toljuk vissza a sütőbe további 35-40 percre. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálaljuk kockákra vágva.

Tipp: Zsemlemorzsa helyett őrölt dióval is beszórhatjuk az elősütött tésztát. 

Elkészítési idő: 85 perc

Egy szelet kb.: 365 kalória

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek