tóth gabi
A sárgarépa legtöbbször a levesben landol, pedig a narancssárga gyökérzöldséget számtalan módon felhasználhatjuk. Például remek desszerteket készíthetünk répával, és nem csak répatortát...
Hozzávalók (kb. 10 szelethez):
A tésztához:
A mázhoz:
ELKÉSZÍTÉS:
1. A reszelt sárgarépát tegyük szűrőbe, és alaposan nyomkodjuk ki, javasolja a Fanny magazin konyhája.
2. A tojásokat keverjük fehéredésig a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a gyömbért és a sót.
3. A lisztben vegyítsük el a sütőport, szitáljuk a tojásos keverékhez, majd forgassuk hozzá a reszelt répát is.
4. Egy közepes méretű tepsit (18x25 cm) béleljünk ki sütőpapírral, és simítsuk bele a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig (kb. 40-45 perc). A kész süteményt pihentessük 15 percet, majd vegyük ki a tepsiből, húzzuk le róla a sütőpapírt, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
5. A mázhoz a porcukrot szórjuk keverőtálba, keverjük simára a citromlével és apránként adagolva annyi forró vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk. Csorgassuk a sütemény tetejére, kenjük el, és hagyjuk megszáradni. Tálaljuk szeletekre vágva, kevés reszelt sárgarépával díszíthetjük.
Tipp: Ha forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel a süteményt, nem fog megrepedni a máz.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy szelet kb.: 285 kalória
Hozzávalók (kb. 14 szelethez):
ELKÉSZÍTÉS:
1. A reszelt sárgarépát tegyük szűrőbe, és alaposan nyomkodjuk ki.
2. A tojásokat válasszuk szét, a tojásfehérjékből verjünk kemény habot. A tojássárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a fahéjat és a sót.
3. A lisztben vegyítsük el az őrölt mandulát és a sütőport. Felváltva a tejjel és a reszelt répával adjuk a tojásos keverékhez, végül spatulával forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot is.
4. A kuglófformát kenjük ki margarinnal és szórjuk be liszttel. Öntsük bele a masszát, és tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 50-55 perc alatt készre, ha szükséges, közben takarjuk le alufóliával. A kész kuglófot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd borítsuk deszkára, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor hintsük meg porcukorral.
Tipp: A tésztához adhatunk 100 g kandírozott gyümölcsöt, például áfonyát vagy gyömbért.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy szelet kb.: 265 kalória
Hozzávalók (kb. 10 szelethez):
1. A reszelt sárgarépát tegyük szűrőbe, és alaposan nyomkodjuk ki. A megpucolt banánokat pürésítsük.
2. A tojásokat keverjük fehéredésig a kétféle cukorral és a fahéjjal, majd keverjük simára a puha, felkockázott vajjal vagy margarinnal is.
3. A lisztben vegyítsük el a sütőport és a sót. Felváltva adjuk a tojásos keverékhez a reszelt répával és a banánpéppel együtt.
4. A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt, téglalap alakú formába (kb. 22x10 cm), és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 55-60 perc alatt süssük készre. A sütési idő 2. felében takarjuk le a süteményt alufóliával.
5. A süteményt hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd borítsuk deszkára, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaljuk porcukorral megszórva.
Tipp: A banánkenyérhez megbarnult banánokat is használhatunk.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy szelet kb.:250 kalória
Hozzávalók (kb. 12-14 darabhoz):
1. A zabpelyhet forró, zsiradékmentes serpenyőben pirítsuk meg, majd tegyük át rögtön egy hideg tányérra, és hagyjuk kihűlni. A reszelt répát papírtörlővel itassuk le.
2. A lisztben keverjük el a zabpelyhet és a sütőport, és morzsoljuk el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a cukrot, a tojást és a reszelt répát, majd gyúrjuk össze.
3. Formázzunk 12-14 gömböt a masszából, kissé lapítsuk el, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól pár cm távolságra. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre a kekszeket kb. 16-18 perc alatt. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tipp: A kihűlt kekszeket bevonhatjuk olvasztott csokoládéval.
Elkészítési idő: 35 perc
Egy db kb.:195-170 kalória
Hozzávalók (kb. 15 szelethez):
A tésztához:
A töltelékhez:
1. A lisztben keverjük el a sütőport, majd morzsoljuk el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a cukrot, a sót, a 2 tojást, és kezdjük el összegyúrni. Közben apránként adagoljuk hozzá a tejfölt is. A tésztát csomagoljuk frissentartó fóliába, és tegyük 30 percre hűtőbe. Ezután osszuk ketté, és lisztezett felületen nyújtsuk ki két kb. 20x30 cm-es téglalappá.
2. Amíg a hűtőben pihen a tészta, a mazsolát áztassuk forró vízbe. A répát pucoljuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd tegyük 2 percre bő, forrásban lévő vízbe. Ezután szűrjük le, és hagyjuk a szűrőben lecsepegni.
3. Az almákat mossuk és hámozzuk meg, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Keverjük össze a citromlével, hagyjuk 15 percet állni, majd alaposan nyomkodjuk ki. Keverjük össze a leszűrt mazsolával, a répával és a cukorral.
4. Az egyik kinyújtott tésztadarabot helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, az alját szurkáljuk meg villával, és tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe 10-12 percre. Ezután szórjuk meg a zsemlemorzsával, simítsuk rá az almás-répás tölteléket, és fedjük be a másik kinyújtott tésztalappal. Szurkáljuk meg ismét villával (szúrjunk le egészen a tészta aljáig), majd a sütemény tetejét kenjük le a 3. felvert tojással. Toljuk vissza a sütőbe további 35-40 percre. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálaljuk kockákra vágva.
Tipp: Zsemlemorzsa helyett őrölt dióval is beszórhatjuk az elősütött tésztát.
Elkészítési idő: 85 perc
Egy szelet kb.: 365 kalória