RETRO RÁDIÓ

A legjobb répás desszertek húsvétra

Létrehozva2023. 03. 26. 12:00

A sárgarépa legtöbbször a levesben landol, pedig a narancssárga gyökérzöldséget számtalan módon felhasználhatjuk. Például remek desszerteket készíthetünk répával, és nem csak répatortát...

Gyömbéres répatortaszelet citrommázzal 

Fotó: Fanny magazin, A gyömbér különleges ízt kölcsönöz neki

Hozzávalók (kb. 10 szelethez): 

A tésztához: 

  • 300 g finomra reszelt sárgarépa 
  • 3 db tojás 
  • 150 g cukor 
  • 50 ml napraforgóolaj 
  • 1 csapott teáskanál őrölt gyömbér 
  • 1 csipet só 
  • 250 g liszt 
  • ½ tasak sütőpor 

A mázhoz: 

  • 150 g porcukor 
  • fél citrom kifacsart leve 
  • kevés forró víz 

ELKÉSZÍTÉS: 

1. A reszelt sárgarépát tegyük szűrőbe, és alaposan nyomkodjuk ki, javasolja a Fanny magazin konyhája. 

2. A tojásokat keverjük fehéredésig a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a gyömbért és a sót.

3. A lisztben vegyítsük el a sütőport, szitáljuk a tojásos keverékhez, majd forgassuk hozzá a reszelt répát is.

4. Egy közepes méretű tepsit (18x25 cm) béleljünk ki sütőpapírral, és simítsuk bele a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig (kb. 40-45 perc). A kész süteményt pihentessük 15 percet, majd vegyük ki a tepsiből, húzzuk le róla a sütőpapírt, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

5. A mázhoz a porcukrot szórjuk keverőtálba, keverjük simára a citromlével és apránként adagolva annyi forró vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk. Csorgassuk a sütemény tetejére, kenjük el, és hagyjuk megszáradni. Tálaljuk szeletekre vágva, kevés reszelt sárgarépával díszíthetjük. 
 

Tipp: Ha forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel a süteményt, nem fog megrepedni a máz. 

Elkészítési idő: 70 perc

Egy szelet kb.: 285 kalória

 

Mandulás-répás kuglóf 

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (kb. 14 szelethez): 

  • 200 g finomra reszelt sárgarépa 
  • 5 db tojás 
  • 200 g cukor 
  • 100 ml napraforgóolaj 
  • 1 teáskanál őrölt fahéj 
  • 1 csipet só 
  • 300 g liszt 
  • 100 g blansírozott, őrölt mandula 
  • 1 tasak sütőpor 
  • 200 ml tej 
  • margarin és liszt a forma kikenéséhez és beszórásához 
  • porcukor a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS:

1. A reszelt sárgarépát tegyük szűrőbe, és alaposan nyomkodjuk ki.

2. A tojásokat válasszuk szét, a tojásfehérjékből verjünk kemény habot. A tojássárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a fahéjat és a sót.

3. A lisztben vegyítsük el az őrölt mandulát és a sütőport. Felváltva a tejjel és a reszelt répával adjuk a tojásos keverékhez, végül spatulával forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot is.

4. A kuglófformát kenjük ki margarinnal és szórjuk be liszttel. Öntsük bele a masszát, és tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 50-55 perc alatt készre, ha szükséges, közben takarjuk le alufóliával. A kész kuglófot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd borítsuk deszkára, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor hintsük meg porcukorral.

Tipp: A tésztához adhatunk 100 g kandírozott gyümölcsöt, például áfonyát vagy gyömbért. 

Elkészítési idő: 75 perc

Egy szelet kb.: 265 kalória


Répás banánkenyér 

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (kb. 10 szelethez): 

  • 100 g finomra reszelt sárgarépa 
  • 3 db érett banán 
  • 3 db tojás 
  • 120 g cukor 
  • 1 tasak vaníliás cukor 
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj 
  • 100 g puha vaj vagy margarin 
  • 200 g liszt 
  • ½ tasak sütőpor 
  • 1 csipet só 
  • porcukor a tálaláshoz 


 ELKÉSZÍTÉS: 

1. A reszelt sárgarépát tegyük szűrőbe, és alaposan nyomkodjuk ki. A megpucolt banánokat pürésítsük.

2. A tojásokat keverjük fehéredésig a kétféle cukorral és a fahéjjal, majd keverjük simára a puha, felkockázott vajjal vagy margarinnal is.

3. A lisztben vegyítsük el a sütőport és a sót. Felváltva adjuk a tojásos keverékhez a reszelt répával és a banánpéppel együtt. 

4. A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt, téglalap alakú formába (kb. 22x10 cm), és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 55-60 perc alatt süssük készre. A sütési idő 2. felében takarjuk le a süteményt alufóliával.

5. A süteményt hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd borítsuk deszkára, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaljuk porcukorral megszórva.

Tipp: A banánkenyérhez megbarnult banánokat is használhatunk.  

Elkészítési idő: 75 perc 

Egy szelet kb.:250 kalória

 

Zabos-répás keksz

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (kb. 12-14 darabhoz): 

  • 100 g nagy szemű zabpehely 
  • 100 g durvára reszelt sárgarépa 
  • 150 g liszt 
  • 1 kávéskanál sütőpor 
  • 120 g vaj vagy margarin
  • 100 g cukor 
  • 1 db tojás 


 ELKÉSZÍTÉS:

1. A zabpelyhet forró, zsiradékmentes serpenyőben pirítsuk meg, majd tegyük át rögtön egy hideg tányérra, és hagyjuk kihűlni. A reszelt répát papírtörlővel itassuk le.

2. A lisztben keverjük el a zabpelyhet és a sütőport, és morzsoljuk el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a cukrot, a tojást és a reszelt répát, majd gyúrjuk össze. 

3. Formázzunk 12-14 gömböt a masszából, kissé lapítsuk el, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól pár cm távolságra. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre a kekszeket kb. 16-18 perc alatt. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tipp: A kihűlt kekszeket bevonhatjuk olvasztott csokoládéval. 

Elkészítési idő: 35 perc

Egy db kb.:195-170 kalória

 

Répás-almás pite

Fotó: Fanny magazin

 
 

Hozzávalók (kb. 15 szelethez):

A tésztához: 

  • 500 g liszt 
  • ½ tasak sütőpor 
  • 150 g vaj vagy margarin
  • 120 g cukor 
  • 1 nagy csipet só 
  • 2 db tojás + 1 a kenéshez 
  • kb. 100 g tejföl 
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa 

A töltelékhez

  • 100 g mazsola 
  • 500 g sárgarépa 
  • 1,5 kg alma 
  • ½ citrom kifacsart leve
  • 150 g cukor 

ELKÉSZÍTÉS:

1. A lisztben keverjük el a sütőport, majd morzsoljuk el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Adjuk hozzá a cukrot, a sót, a 2 tojást, és kezdjük el összegyúrni. Közben apránként adagoljuk hozzá a tejfölt is. A tésztát csomagoljuk frissentartó fóliába, és tegyük 30 percre hűtőbe. Ezután osszuk ketté, és lisztezett felületen nyújtsuk ki két kb. 20x30 cm-es téglalappá.

2. Amíg a hűtőben pihen a tészta, a mazsolát áztassuk forró vízbe. A répát pucoljuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd tegyük 2 percre bő, forrásban lévő vízbe. Ezután szűrjük le, és hagyjuk a szűrőben lecsepegni.

3. Az almákat mossuk és hámozzuk meg, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Keverjük össze a citromlével, hagyjuk 15 percet állni, majd alaposan nyomkodjuk ki. Keverjük össze a leszűrt mazsolával, a répával és a cukorral.

4. Az egyik kinyújtott tésztadarabot helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, az alját szurkáljuk meg villával, és tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe 10-12 percre. Ezután szórjuk meg a zsemlemorzsával, simítsuk rá az almás-répás tölteléket, és fedjük be a másik kinyújtott tésztalappal. Szurkáljuk meg ismét villával (szúrjunk le egészen a tészta aljáig), majd a sütemény tetejét kenjük le a 3. felvert tojással. Toljuk vissza a sütőbe további 35-40 percre. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálaljuk kockákra vágva.

Tipp: Zsemlemorzsa helyett őrölt dióval is beszórhatjuk az elősütött tésztát. 

Elkészítési idő: 85 perc

Egy szelet kb.: 365 kalória

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.