tóth gabi
Ha a sárgarépáról van szó, mindenki a narancsszínû gyökerére gondol, ami a magyar gasztronómia egyik alapja. Azonban a zöldje is nagyon egészséges és finom. Nem kellene a szemétben landolnia!
A sárgarépa zöldje rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz, melyek segítenek az egészség megőrzésében, ráadásul nagyon finom salátákhoz, vagy szószok alapanyagaként.
Antiszeptikus hatású, rengeteg klorofillt tartalmaz, ezért hatásosan tisztítja a vért, fokozza a vörös vértestek képződését, és a nyirokrendszerre is jótékony hatással lehet. Az igazság az, hogy a levelekben sokkal több a vitamin és az ásványi anyag, mint magában a répa gyökerében, a tápértéke is magasabb.
Sok benne a kálium, a magnézium, a kalcium, a K- és a C-vitamin.
A répa levele rostokban is gazdag, ez pedig az emésztési folyamatokat könnyíti meg.
1. Vágd nagyon apróra, akár mozsárral is összetörheted és keverd az olívaolajos öntethez. Megöntözheted vele a tésztákat vagy a zöldségköretet!
2. Ha nagyobb darabokra aprítod, egyszerűen rászórhatod bármilyen salátára. Elsőre vigyázz az adagokkal, mert nagyon intenzív az íze, mint például a petrezselyemnek.