
A legfinomabb téli vacsora: ettől lesz isteni a székelykáposztád
Rengeteg fantasztikus étel van Székelyföldön, de ha hiszed, ha nem, a székelykáposzta nem onnan származik. Ismerd meg a történetét, és készítsd el a recept szerint.
A legenda úgy tartja, hogy a recept Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki egy ebéd során alkotta meg Petőfi Sándornak ezt a klasszikus finomságot. Történt ugyanis, hogy 1846-ban a pesti Komló-kertben akart ebédelni a költő és az egyik barátja. Mire odaértek, a legtöbb alapanyag elfogyott a konyhában, Székely azonban nem adta fel. Az ebédből megmaradt savanyú káposzta főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel a két barátnak. Petőfi legközelebb már úgy kérte az ételt, hogy "Székely-káposzta". Ha kedvet kaptál az elkészítéséhez, az alábbi videós útmutató segíteni fog az összeállításban.

Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb felkockázva
- 10 dkg füstölt húsos szalonna
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 1 fej savanyú káposzta
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 2-3 db babérlevél
- 2 tk őrölt kömény
- 1 ek pirospaprika
- 2 tk sertészsír
- só, bors
Így készítsd el:
- Pucold meg a hagymát és a fokhagymát, előbbit kockázd, utóbbit vágd nagyon apróra. A paprikát és a paradicsomot is vágd kis darabokra, a szalonnát és a sertéscombot kockázd, a káposztát pedig mosd át.
- Nagyobb fazékban hevítsd a zsiradékot, rakd rá a szalonnákat. Amint kiengedte a zsírját, add hozzá a felaprított hagymát és a sertéscombot. Sózd, borsozd. 5-10 percen át dinszteld, majd mehet bele a paprika, rá pár percre a paradicsom.
- Fűszerezd köménnyel és pirospaprikával, majd add hozzá a babérleveleket, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedve főzd 40 percig az alapot.
- Amint az alap készen van, mehet bele a lecsöpögtetett savanyú káposzta, majd annyi vizet adj hozzá, amennyi éppen ellepi. Kóstold meg és ha még szükséges ízlés szerint fűszerezd.
- Végül fedd le, és lassú tűzön nagyjából 30-40 percig főzd, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Amint elkészült, melegen, tejföllel, friss kenyérrel tálald.
Jó étvágyat!
forrás: mindmegette.hu






