4°C
7°C

Gabriella névnapja

RETRO RÁDIÓ

A legfinomabb téli vacsora: ettől lesz isteni a székelykáposztád

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2023. 02. 26. 18:00

Rengeteg fantasztikus étel van Székelyföldön, de ha hiszed, ha nem, a székelykáposzta nem onnan származik. Ismerd meg a történetét, és készítsd el a recept szerint.

 A legenda úgy tartja, hogy a recept Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki egy ebéd során alkotta meg Petőfi Sándornak ezt a klasszikus finomságot.  Történt ugyanis, hogy 1846-ban a pesti Komló-kertben akart ebédelni a költő és az egyik barátja. Mire odaértek, a legtöbb alapanyag elfogyott a konyhában, Székely azonban nem adta fel. Az ebédből megmaradt savanyú káposzta főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel a két barátnak. Petőfi legközelebb már úgy kérte az ételt, hogy "Székely-káposzta". Ha kedvet kaptál az elkészítéséhez, az alábbi videós útmutató segíteni fog az összeállításban.

Fotó: Nagy Zoltan / mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb felkockázva
  • 10 dkg füstölt húsos szalonna
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1 fej savanyú káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2-3 db babérlevél
  • 2 tk őrölt kömény
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 tk sertészsír
  • só, bors

Így készítsd el:

  1. Pucold meg a hagymát és a fokhagymát, előbbit kockázd, utóbbit vágd nagyon apróra. A paprikát és a paradicsomot is vágd kis darabokra, a szalonnát és a sertéscombot kockázd, a káposztát pedig mosd át.
  2. Nagyobb fazékban hevítsd a zsiradékot, rakd rá a szalonnákat. Amint kiengedte a zsírját, add hozzá a felaprított hagymát és a sertéscombot. Sózd, borsozd. 5-10 percen át dinszteld, majd mehet bele a paprika, rá pár percre a paradicsom.
  3. Fűszerezd köménnyel és pirospaprikával, majd add hozzá a babérleveleket, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedve főzd 40 percig az alapot.
  4. Amint az alap készen van, mehet bele a lecsöpögtetett savanyú káposzta, majd annyi vizet adj hozzá, amennyi éppen ellepi. Kóstold meg és ha még szükséges ízlés szerint fűszerezd.
  5. Végül fedd le, és lassú tűzön nagyjából 30-40 percig főzd, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Amint elkészült, melegen, tejföllel, friss kenyérrel tálald. 

Jó étvágyat!

forrás: mindmegette.hu

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.