Létrehozva: 2022.12.09.

Így helyettesítsd a cukrot, ha sehol nem sikerült venned

Bár még sok idő van karácsonyig, nem árt felkészülni, mi lesz, ha addig nem sikerül beszerezni a sütés egyik fő alapanyagát. Szerencsére sok mindent lehet használni cukor helyett; mutatjuk az alternatívákat.

Bár kedvező ára van a kristálycukornak, sokan panaszkodnak arra, hogy a sokadik boltban sem sikerült beszerezniük. Érdemes máris tervet készíteni, mit lehet használni cukor helyett a karácsonyi sütikbe.  A cukorhiánynak több oka is van, és jó eséllyel karácsonyig mindenkinek sikerül majd beszereznie a sütéshez szükséges mennyiséget, de azért jó, ha van egy B-terv; főleg, hogy ezek az alternatívák cukor helyett sokszor még egészségesebbek is. 

A legtöbb süteményben fel se tűnik, hogy mást használtál cukor helyett.
Sok minden használható cukor helyett. Fotó: Pixabay.com

Méz

Bár jóval drágább, mint a cukor, ez az egyik legtermészetesebb helyettesítő, érdemes ebben is gondolkodni. Sütemény sütéséhez érdemes olyan fajtát választani, aminek nem túl karakteres az íze, olcsó, és jó, ha minél édesebb a méz. A gesztenye- vagy hársméz a jellegzetes ízek miatt nem jó sütibe, de az akácméz, vegyes virágméz jó helyettesítő lehet. Könnyebb dolgozni a mézzel, ha a tészták összeállításánál először a zsiradékot méred a liszthez, és ha nincs folyadék a receptben, akkor érdemes kicsivel több lisztet használni, hogy megfelelő legyen az állag. Mivel a méz édesebb a cukornál, kevesebbet kell belőle használni a süteményekbe. Egy evőkanál méz körülbelül 15-20 gramm.

Datolya

Az aszalt datolya tökéletes cukor helyett, hiszen igencsak édes, és a sütemény ízén észre sem lehet venni, hogy nem kristálycukorral készült. Fontos, hogy ne legyen túl száraz a datolya, mert nem lehet egyenletesen elkeverni a tésztában. A puha, szaftos datolyákat magozd ki, áztasd be, majd turmixold le. A sütemény tésztájának összeállításakor vedd figyelembe a plusz nedvességet, amit a datolyával adsz hozzá. Pontos arányt nehéz mondani, mennyi datolyapüré felel meg egy evőkanál cukornak, hiszen a datolyák sem egyformák; érdemes menet közben megkóstolni a tésztát.

Nyírfacukor vagy xilit

Alacsony a kalóriatartalma, könnyen használható cukor helyett, hiszen ízben és állagában nagyon hasonlít; viszont sokkal jobban édesít, mint a cukor, ezért érdemes egy picivel kevesebbet használni belőle. Élesztős tésztákhoz nem alkalmazható, és arra is figyelni kell, hogy a xilit már egészen kis mennyiségben is mérgező a háziállatokra, illetve az arra érzékeny embereknél puffadást, hasmenést okozhat nagyobb mennyiségben.

Eritrit

Növényi alapú édesítőszer, de kevésbé édesít, mint a cukor: a hatásfoka kb. 70-80%-kal kevesebb, ezért többet kell tenni belőle a tésztába, mint kristálycukorból. Nincs utóíze és puffasztó hatása. Az élesztőgombák szaporodását nem segíti, így a kelt tészták készítésénél érdemes mást használni.

Sztívia

Növényi alapú édesítőszer, ami háromszázszor édesebb a cukornál, ezért nagyon kis mennyiségben szabad csak használni. Kelt tésztában nem használható. 

Banán

A túlérett banán is remekül használható cukor helyett, hiszen ilyen állapotában mézédes ez a trópusi gyümölcs. A kevert tésztákba, krémekbe bátran használhatod, de érdemes figyelembe venni, hogy enyhén banánízűek lesznek tőle a sütemények.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

metropol.hu

Rejtegethették előttünk - új bolygó bukkant fel a naprendszerünkben

mandiner.hu

Mindent felforgathat az Európa által irigyelt magyarországi beruházás

metropol.hu

Áll a rakpart Budapesten, nagy a baj a Margit hídnál

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 30.: A Szűz jól teljesít, az Ikrek megkönnyebbül kedden

ripost.hu

Gáspár Laci üzent: Még a saját székletét is többre tartja, mint a követőjét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje