tóth gabi
Bár még sok idő van karácsonyig, nem árt felkészülni, mi lesz, ha addig nem sikerül beszerezni a sütés egyik fő alapanyagát. Szerencsére sok mindent lehet használni cukor helyett; mutatjuk az alternatívákat.
Bár kedvező ára van a kristálycukornak, sokan panaszkodnak arra, hogy a sokadik boltban sem sikerült beszerezniük. Érdemes máris tervet készíteni, mit lehet használni cukor helyett a karácsonyi sütikbe. A cukorhiánynak több oka is van, és jó eséllyel karácsonyig mindenkinek sikerül majd beszereznie a sütéshez szükséges mennyiséget, de azért jó, ha van egy B-terv; főleg, hogy ezek az alternatívák cukor helyett sokszor még egészségesebbek is.
Méz
Bár jóval drágább, mint a cukor, ez az egyik legtermészetesebb helyettesítő, érdemes ebben is gondolkodni. Sütemény sütéséhez érdemes olyan fajtát választani, aminek nem túl karakteres az íze, olcsó, és jó, ha minél édesebb a méz. A gesztenye- vagy hársméz a jellegzetes ízek miatt nem jó sütibe, de az akácméz, vegyes virágméz jó helyettesítő lehet. Könnyebb dolgozni a mézzel, ha a tészták összeállításánál először a zsiradékot méred a liszthez, és ha nincs folyadék a receptben, akkor érdemes kicsivel több lisztet használni, hogy megfelelő legyen az állag. Mivel a méz édesebb a cukornál, kevesebbet kell belőle használni a süteményekbe. Egy evőkanál méz körülbelül 15-20 gramm.
Datolya
Az aszalt datolya tökéletes cukor helyett, hiszen igencsak édes, és a sütemény ízén észre sem lehet venni, hogy nem kristálycukorral készült. Fontos, hogy ne legyen túl száraz a datolya, mert nem lehet egyenletesen elkeverni a tésztában. A puha, szaftos datolyákat magozd ki, áztasd be, majd turmixold le. A sütemény tésztájának összeállításakor vedd figyelembe a plusz nedvességet, amit a datolyával adsz hozzá. Pontos arányt nehéz mondani, mennyi datolyapüré felel meg egy evőkanál cukornak, hiszen a datolyák sem egyformák; érdemes menet közben megkóstolni a tésztát.
Nyírfacukor vagy xilit
Alacsony a kalóriatartalma, könnyen használható cukor helyett, hiszen ízben és állagában nagyon hasonlít; viszont sokkal jobban édesít, mint a cukor, ezért érdemes egy picivel kevesebbet használni belőle. Élesztős tésztákhoz nem alkalmazható, és arra is figyelni kell, hogy a xilit már egészen kis mennyiségben is mérgező a háziállatokra, illetve az arra érzékeny embereknél puffadást, hasmenést okozhat nagyobb mennyiségben.
Eritrit
Növényi alapú édesítőszer, de kevésbé édesít, mint a cukor: a hatásfoka kb. 70-80%-kal kevesebb, ezért többet kell tenni belőle a tésztába, mint kristálycukorból. Nincs utóíze és puffasztó hatása. Az élesztőgombák szaporodását nem segíti, így a kelt tészták készítésénél érdemes mást használni.
Sztívia
Növényi alapú édesítőszer, ami háromszázszor édesebb a cukornál, ezért nagyon kis mennyiségben szabad csak használni. Kelt tésztában nem használható.
Banán
A túlérett banán is remekül használható cukor helyett, hiszen ilyen állapotában mézédes ez a trópusi gyümölcs. A kevert tésztákba, krémekbe bátran használhatod, de érdemes figyelembe venni, hogy enyhén banánízűek lesznek tőle a sütemények.