RETRO RÁDIÓ

Miért fiatalít a klasszikus húsleves?

Létrehozva2022. 11. 06. 12:00

Mindenki tudja, hogy milyen jól tud esni, ha beteg az ember, de azzal kevesen vannak tisztában, hogy a húsleves nem csak gyógyít, de fiatalít is! Érdemes tehát minél többször enni belőle!

Sok-sok zöldség, főtt hús, rengeteg fűszer, és tészta: a húsleves igazi energiabomba, nem csoda, hogy megfázás, influenza, de még covid esetén is gyógyír. Készülhet disznó- vagy marhahúsból, csontból, de a legtöbb háztartásban a hagyományos csirkehúsleves dominál. Kell némi konyhai rutin, hogy szép, tiszta legyen, de némi gyakorlással tökélyre fejleszthetjük a húsleves-főzési tudásunkat, hogy mindig kerüljön az asztalra ebből az egészséges ételből. Nem csak akkor érdemes elkészíteni, ha valaki beteg a családban, hiszen nem csupán gyógyít, hanem szó szerint megfiatalítja a szervezetet. 

Clear,Chicken,Broth,With,Pieces,Of,Hen,And,Rooster,Meat
Nem csak az ízek miatt érdemes fogyasztani! Fotó: Shutterstock

Igazi energiabomba

Egy tányér húsleves gazdagon tartalmaz fehérjét, húst, vitaminokat, ásványi anyagokat és a rostokat, vagyis minden benne van, amire a szervezetnek egy étkezés során szüksége van. A sárgarépa, a zeller, a petrezselyem, a karalábé és a hagyma tele vannak A- és C-vitaminokkal, melyek az ásványi anyagokkal karöltve támogatják az immunrendszert.

Magas az antioxidáns-tartalma

Több kutatás is bizonyítja, hogy azok az ételek, melyeknek magas a szabadgyök-elnyelő képessége, lassítják a szervezet öregedési folyamatait. Az antioxidánsok az öregedés lassítása mellett segítenek a méregtelenítésben, és eltávolítják a kórokozókat a szervezetünkből. Így a húsleves hatására sokkal jobb lesz a közérzetünk, ha pedig rendszeresen fogyasztjuk, véd a daganatos elváltozások kialakulása és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. 

Minél több a zöldség, annál jobb! Fotó: Pixabay.com

Sok-sok folyadékot tartalmaz

A húslevessel rengeteg folyadékot is magunkhoz veszünk, márpedig a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás a fiatalság egyik titka. Míg a fiataloknál a szervezet szomjúsággal jelzi, ha nem elég a folyadék, idősebb korban ez a képesség romlik, így érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyek bőségesen tartalmaznak folyadékot. Így a bőrünk feszes marad, a vérkeringés megfelelően működik, és az emésztési folyamatok, valamint a testhőmérséklet szabályozás is rendben lesz. 

Javítja a közérzetünket

A forró csirkehúsleves nem csupán finom, de érzelmileg és mentálisan is jó hatással van ránk. Túl azon, hogy a kellő folyadékbevitel miatt jobban tudunk koncentrálni, élénkebbek és frissebbek leszünk, a húsleves a benne található glicin nevű aminosavval is sokat tesz a közérzetünkért; ez az anyag ugyanis a központi idegrendszert támogatja, és mindemellett segít abban, hogy jól aludjunk éjszaka. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.