Létrehozva: 2022.11.29.
Módosítva: 2022.11.29.

A legjobb trükkök, hogy idén tökéletes legyen a kocsonya

A kocsonya sok családban a tél kihagyhatatlan fogása és a karácsonyi ünnepi menü része. A jó kocsonyához azonban nem csak hideg kell. Kezdjük az alapoktól!

Hozzávalók 6 tányér kocsonyához

  • 2 kg kocsonyahús (köröm, bőrke, malacfarok, csülök bőrös része) 
  • 0,5-1 kg disznóhús (csülök húsos része, comb, esetleg szép lapocka – mennyisége függ attól, hogy mennyire kedvelt a porcok, bőrkék fogyasztása a családban) 
  • 2 szál sárgarépa (nem kötelező) 
  • 2 szál fehérrépa (nem kötelező)
  • 3 db tojás (nem kötelező) 
  • 1 fej fokhagyma 
  • 20-30 szem feketebors 
  • só 
Aspic,With,Chicken,Meat,On,Wooden,Board.,Black,Background.,Top
Fotó: Mironov Vladimir, shutterstock

1. Jó minőségű alapanyagokat válasszunk!

Legjobb, ha vegyesen összeválogatva kerül a fazékba az alapanyag. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék pedig legyenek rendesen letisztítva. A kocsonya a bőrkék és a csontok kollagéntartalmától zselésedik. Ha nem elegendő a bőrkés részek aránya, nem tud megdermedni a lé.
 

2. Lassú tűzön főzzük – minimum 4-5 órán át

A hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból és a kocsonya kellően rezgő legyen. Minél lassabban és tovább főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény! A lé ne forrjon, hanem gyöngyözzön. Gombostűfejnyi kis buborékok keletkezzenek a lében.
 

3. Figyeljünk a fűszerezésre!

Legyen benne elegendő fokhagyma, szemes bors és só. A zöldségek mennyisége ízlés dolga.

4. A főzés során többször merd le a lé felületéről a zsírt!

Ha nem távolítjuk el, a tálakon is ott lesz majd a kocsonya tetején. Igaz, le lehet róla szedni, de a látvány nem lesz szép

5. A végén tegyünk egy próbát

Tegyünk egy kanál levet tányérra, és rakd hidegre pár percre. Ha elkezd kocsonyásodni, akkor merhetjük tányérokba. Ha nem dermed meg, öntsük vissza az egészet a lábosba és főzzük tovább, hogy elfőjön a lé egy része. Gyors megoldásként tehetünk hozzá vízben feloldott zselatinport.

+1 tipp: Ügyeljünk a tálalásra! 

Szűrve merjük tányérokba a kocsonyalevet, ízlés szerint tegyünk bele húst, zöldséget, és tegyük hűvös helyre. Pár óra alatt tökéletesre dermed. Ha lehet, ne mélytányérokba, hanem perem nélküli tálakba tegyük! Előételként feltálalhatjuk úgy, hogy a széleken késsel kicsit fellazítjuk és egy tálra borítjuk. Szép, cikk alakú szeletekre vághatjuk így.

Ha elkészült a kocsonyánk, fogyaszthatjuk citrommal, ecettel, mustárral, tormával, ecetes hagymával, franciasalátával, majonézzel. Megszórhatjuk a tetejét pirospaprikával, sóval, borssal. 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

magyarnemzet.hu

Ő is lehetne Marco Rossi kezdő csatára az Eb-n, de egy éve csapata sincs

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: a Skorpió új periódust kezd, a Halak bevonzza, amire vágyik

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk