RETRO RÁDIÓ

Tedd sütőbe a birsalmát, fantasztikus, mi lesz belőle!

Tedd sütőbe a birsalmát, fantasztikus, mi lesz belőle!
Létrehozva2022. 10. 14. 09:40

Még bőségesen terem ez a különleges magyar gyümölcs, érdemes beszerezni belőle! Ezzel a recepttel isteni és egészséges finomságot készíthetsz télre, amit soha nem lehet megunni!

A birsalmasajtot sokan félnek elkészíteni, pedig isteni csemege a hűvös téli hónapokban. Ez a különleges és egészséges gyümölcs most terem, és bár tény, hogy alaposan megdolgoztatja a háziasszonyokat, ennek ellenére a birsalmasajt készítése nem is olyan bonyolult, mint elsőre hinnéd. Kemény húsa, fanyar íze miatt a birset egyáltalán nem szokás nyersen fogyasztani, a feldolgozás pedig alaposan feladja a leckét. Ezután a hosszadalmas főzéssel, és a formákba öntött birsalmasajt kiszárításával szokott meggyűlni a háziasszonyok baja. Ha segítségül hívod a sütőt, roppant könnyű lesz ezt a finomságot elkészíteni; mutatjuk, hogyan!

Sütőben sokkal könnyebb elkészíteni a birsalmasajtot. Fotó: Ripost

Hozzávalók:

  • 3 kg nyers birsalma
  • 1,5 kg cukor
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 1 dl víz
Nem kell hetekig szárítani, elég betenni a sütőbe egy pár órára. Fotó: Ripost

Így készítsd el:

  • Alaposan mosd meg a birsalmákat, a szőröket körömkefével távolítsd el róluk. Meghámozni tilos, hiszen a héjában van a pektin, enélkül pedig nem fog besűrűsödni! Vágd ki a rossz részeket, foltokat a héjukról. Vágd őket négyfelé, és szedd ki a magházat.
  • Fogj egy mélyebb tepsit, darabold bele a birsalmákat, és öntsd alá a vizet. 180 Celsius fokos sütőben süsd egy órán keresztül, míg meg nem puhulnak. Közben érdemes négyszer-ötször átkeverni őket, hogy egyenletesen süljenek.
  • Ha megsültek a birsalmák, vagyis már jó krémesek, szedd őket lábasba. Kilónként adj hozzá fél kg cukrot, és a citromlével kezdd el főzni. Ha nem elég pépes, botmixerrel pürésítsd a masszát. Közepes lángon főzd addig, míg jó sűrű nem lesz.
  • Ha kész a massza, öntsd vékonyan sütőpapírra vagy fóliára, de figyelj, hogy ne legyen túl vastag a sajt, mert nem szárad ki. 
  • Várd meg, míg kihűl a birsalmasajt, majd tedd vissza a sütőbe: ötven fokon szárítsd úgy, hogy résnyire nyitva hagyod a sütőajtót. 7-8 óra múlva kész is van. A sütőben szárításnak hála, nem kell hetekig szárítanod, de a tárolásra így is figyelned kell: lezárt dobozban legyen, úgy, hogy ne érje fény. 
Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.