
Még bőségesen terem ez a különleges magyar gyümölcs, érdemes beszerezni belőle! Ezzel a recepttel isteni és egészséges finomságot készíthetsz télre, amit soha nem lehet megunni!
A birsalmasajtot sokan félnek elkészíteni, pedig isteni csemege a hűvös téli hónapokban. Ez a különleges és egészséges gyümölcs most terem, és bár tény, hogy alaposan megdolgoztatja a háziasszonyokat, ennek ellenére a birsalmasajt készítése nem is olyan bonyolult, mint elsőre hinnéd. Kemény húsa, fanyar íze miatt a birset egyáltalán nem szokás nyersen fogyasztani, a feldolgozás pedig alaposan feladja a leckét. Ezután a hosszadalmas főzéssel, és a formákba öntött birsalmasajt kiszárításával szokott meggyűlni a háziasszonyok baja. Ha segítségül hívod a sütőt, roppant könnyű lesz ezt a finomságot elkészíteni; mutatjuk, hogyan!

Hozzávalók:
- 3 kg nyers birsalma
- 1,5 kg cukor
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 dl víz

Így készítsd el:
- Alaposan mosd meg a birsalmákat, a szőröket körömkefével távolítsd el róluk. Meghámozni tilos, hiszen a héjában van a pektin, enélkül pedig nem fog besűrűsödni! Vágd ki a rossz részeket, foltokat a héjukról. Vágd őket négyfelé, és szedd ki a magházat.
- Fogj egy mélyebb tepsit, darabold bele a birsalmákat, és öntsd alá a vizet. 180 Celsius fokos sütőben süsd egy órán keresztül, míg meg nem puhulnak. Közben érdemes négyszer-ötször átkeverni őket, hogy egyenletesen süljenek.
- Ha megsültek a birsalmák, vagyis már jó krémesek, szedd őket lábasba. Kilónként adj hozzá fél kg cukrot, és a citromlével kezdd el főzni. Ha nem elég pépes, botmixerrel pürésítsd a masszát. Közepes lángon főzd addig, míg jó sűrű nem lesz.
- Ha kész a massza, öntsd vékonyan sütőpapírra vagy fóliára, de figyelj, hogy ne legyen túl vastag a sajt, mert nem szárad ki.
- Várd meg, míg kihűl a birsalmasajt, majd tedd vissza a sütőbe: ötven fokon szárítsd úgy, hogy résnyire nyitva hagyod a sütőajtót. 7-8 óra múlva kész is van. A sütőben szárításnak hála, nem kell hetekig szárítanod, de a tárolásra így is figyelned kell: lezárt dobozban legyen, úgy, hogy ne érje fény.







