kulcsár edina
Az étcsokoládé az édességek királyaként kényeztet. Fenséges ízével megnyugtat, örömet okoz. Fokozza az úgynevezett „boldogsághormon” kiválasztását, így jobb kedvre derülünk tőle, megnyugszunk
Az alaptézis az, hogy a csokoládé édesség, tehát hizlal. Tele van zsírral, és kalóriával. Mit csináljunk ha néha mégis ellenállhatatlan vágyat érzünk és nem tudunk lemondani róla? Brit tudósok legújabb felmérései szerint a mértékkel történő csokoládéfogyasztás azonban kifejezetten egészséges! Erősíti a szervezet immunrendszerét, így megvéd a nátha, a légúti fertőzés és az influenza ellen. Segít a stresszes helyzetek leküzdésében is. Régóta köztudott, hogy vizsgaidőszakban a diákok előszeretettel majszolják, hiszen jó hatással van a memóriára és a koncentrációs készségre. A nők pedig leginkább lelki problémáikat gyógyítják vele: úgy gondolják a reménytelen szerelem legjobb ellenszere néhány kocka keserű csokoládé.
A Csokoládé című film óta sokan megismerték az aztékok chilis italát. Elsőre ijesztően hangzik, de maga a mennyország! A krémes csokoládé íze, az izgató chilivel együtt a tél legnagyobb ajándéka. Hagyjuk magunkat elvarázsolni, ennyi kényeztetés mindenkinek jár!
Kétszáz évvel ezelőtt a csokoládét még patikákban árulták. Tudományos kísérletek azóta be is bizonyították, hogy kis adagokban az étcsokoládé valóban orvosság. Nyolcvan-kilencven százalékban növényi anyagokból, nagyrészt kakaóból készül, amely bőségesen tartalmaz polifenolokat. Vagyis olyan antioxidáns vegyületeket, amelyek megkötik az emberi szervezetben károsodást okozó szabad gyököket. Ugyan ezek a fenolok képesek olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy az agyvérzés kockázata jelentősen csökken. Magas foszfor tartalmával pedig hozzájárul az egészséges csontozat megtartásához. S ez még nem minden
A sötét, hideg téli napokon a lakásból sincs kedvünk kimozdulni, és a természetes napfény hiányában csökken a szerotonin szintünk. Ez a hormonhoz hasonló anyag felelős a jókedvért. Ennek hiánya hozzájárul a depressziós tünetek megjelenéséhez, sokan ezért fokozott vágyat éreznek a csokoládé iránt. Mivel a étcsokoládé, endorfint termel hozzájárul az öröm érzethez és serkenti a szerotonin termelődését is. A csokoládéfüggők nagy része egyébként nő. Ennek is elsősorban hormonális okai vannak. Hiszen a menstruáció előtti és utáni napokban is drasztikusan változik a szerotonin szint. Ilyenkor idegesebbek, ingerlékenyebbek a hölgyek, vannak akik kifejezetten agresszívak lesznek. Az egészséges mennyiségű szerotonin ugyanis nyugalmat és elégedettséget közvetít. Ennek hiányában viszont a nők nagy százaléka rendszeresen kívánja az édességet. Ezért aztán a téli, nehéz napokon különösen legyünk óvatosak a nassolással. Mert ezalatt a pár hónap alatt, amíg nincs alkalmunk rendszeresen mozogni, szinte észrevétlenül kúsznak fel ránk a kilók. Valljuk be őszintén bánatunkat nem érdemes evésbe fojtani, mert az elhízás csak tovább ronthatja kedvünket!
Tipp!
Kiegyensúlyozott táplálkozásunk érdekében az étcsokoládét ne az étkezések helyett, hanem azt követően desszertként fogyasszuk el. Így mindenképpen pozitív élettani hatásai érvényesülnek.
Nem muszáj feltétlenül megennünk az étcsokoládét, értékes hatóanyagai a bőrünkön keresztül felszívódva is kiegyensúlyozottá tehetik mindennapjainkat. A kakaóvajat tartalmazó szépségápolási cikkek, tisztítják, ápolják és védik a bőrt. A csokoládé ily módon is képes jobb közérzetet biztosítani. Antioxidáns hatásának köszönhetően pedig gátolja a bőrszövet sejtjeinek károsodását. A kakaóvajas készítmények a környezet káros hatásaival szemben is védelmet nyújtanak, lassítják a bőr öregedését.
Keverjük össze a hozzávalókat. Majd ha a csokoládé már langyos, masszírozzuk gyengéden, körkörös mozdulatokkal a bőrünkbe. Ezzel a pakolással eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket az arcunkról.