kulcsár edina
A tökéletes kukorica főzése a piacon kezdődik, amikor kiválasztjuk.
Keressük a zsenge csöveket, amelyeknek a levelei még zöldek, nedvesek. Ha a levelek már száradnak, sárgás-barnásak, több napja leszedhették a kukoricát.
Az alaposan megmosott levelek egy részét tegyük a lábas aljába, majd rakjuk rá a kukoricát, és a tetejére ismét egy réteg levelet. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és tegyük a tűzhelyre. A forrástól számítva viszont csupán 10 percig főzzük, ennél több időt csak akkor adjunk neki, ha kicsit öregebbek a csövek. Sót ne szórjunk a főzővízbe, egy kis tejet vagy vajat viszont adhatunk hozzá.
Van, aki szerint viszont épp a sós-cukros víz teszi tökéletessé a szemek ízét. Eszerint a módszer szerint egy-két evőkanál sót és cukrot kell egy nagy fazék vízhez adni, és az egészet még pár csepp ecettel vagy almaecettel megbolondítani. A kukorica leveleit viszont nem kell a vízbe tenni, csak a megmosott csöveket. Ezután pedig jöhet a forrástól számított 10 perces főzés.
Jamie Oliver receptje szerint a főzővízben két evőkanál cukrot és egy evőkanál citromlevet kell elkeverni, és a kukoricát csak akkor belehelyezni, ha már forr. Ezután pár percig főzzük, majd lefedjük a lábast, lekapcsoljuk a lángot, és hagyjuk a gőzben megpárolódni a kukoricaszemeket.
Mikróban is lehet kukoricát főzni!
Sokkal nem gyorsabb, mint a tűzhelyen, de szükség esetén a mikróban is el lehet készíteni a főtt kukoricát. Egyszerűen be kell tenni a mikrosütőbe a félbetört csöveket, és maximális fokozaton 10-15 percig főzni.
Ha nem azonnal, de még aznap elfogyasztjuk a csöveket, akkor hagyjuk a főzővízben, hogy ne száradjon ki. Ha másnapra szánjuk, hagyjuk kihűlni, fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe. Fogyasztás előtt szedjük le róla a fóliát, és rakjuk pár percre forró vízbe vagy a mikróba, hogy felmelegedjen. Egy-két napnál tovább viszont ne tároljuk a hűtőben!