RETRO RÁDIÓ

Csak semmi pazarlás: Ennyi mindenre használhatod a megmaradt a kenyeret

Létrehozva2022. 09. 25. 06:30

Van, hogy nem fogy el a friss kenyér. Ha már szikkadt, netán száraz, akkor sem kell kidobni, hiszen rengeteg mindent készíthetsz még belőle.

Nem olcsó mostanában a kenyér, ha nem magad sütöd, hanem a boltban veszed, ezért különösen nagy pazarlás, ha megmarad, és ki kell dobni. Hiszen a szikkadt kenyeret már nem eszi meg a család, a száraz pedig a legtöbb helyen a kukában landol. Pedig mindkettőt fel lehet még használni, méghozzá nem is akárhogy: finom és laktató ételekbe kerülhet. A száraz kenyérszeletekből készíthetsz házi zsemlemorzsát, a szikkadt, pár napos kenyeret pedig akár az ebédhez, akár reggelihez, vacsorához felhasználhatod. Mutatunk néhány ötletet!

Bosszantó, ha megmarad a kenyér, és ki kell dobni. Fotó: Pixabay.com

Levesbetét

Pillanatok alatt kész van. Fotó: Ripost

Hozzávalók:

  • 40 dkg szikkadt kenyér
  • olívaolaj
  • bors, só

Elkészítés:

  • Vágd kisebb, 1x1 cm-es kockákra a szikkadt kenyeret, majd terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Csorgass rá egy kevés olívaolajat.
  • 170 Celsius fokon süsd 15-20 percig, és közben néha forgasd meg a kockákat, hogy minden oldaluk megpiruljon. 
  • Ha barnára sültek, mehetnek is a levesbe.

Zsemlegombóc

Elképzelhetetlen nélküle a vadas. Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 6 szelet szikkadt kenyér
  • 4 db tojás
  • 3 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

  • Vágd minél kisebb darabokra a kenyeret, majd keverd habosra a tejet és a tojásokat. Add hozzá a lisztet, keverd csomómentesre, majd sózd, borsozd.
  • Ehhez a tésztához keverd hozzá az apróra vágott petrezselymet és a kenyérkockákat. Alaposan keverd össze az egészet.
  • Egy fazékban kevés sóval forralj vizet. Formázz a tésztából gombócokat, majd közepes lángon főzd meg őket a forrásban lévő vízben. Körülbelül 10 perc alatt van kész.
  • Csepegtesd le a zsemlegombócokat, és már tálalhatod is: vadashoz az igazi!

Isteni reggeli is készülhet belőle

Nem csak főzéshez használhatod fel a maradék kenyeret; reggelire, vacsorára is készíthetsz belőle finomságokat.

Fokhagymás kenyér: pirítsd meg a szeleteket, majd keverj 2 gerezd reszelt fokhagymát 2 dkg vajhoz. Ezzel kend meg a szeleteket. Salátákhoz, levesekhez is isteni.

Sajtos pirítós: hagymaleves mellé kötelező! Szórd meg a kenyereket reszelt sajttal, tedd a sütőbe, és 180 Celsius fokon süsd meg, míg megolvad a sajt. 

Bundás kenyér: az örök klasszikus, amit nem lehet megunni. Szeletenként egy tojást verj fel, áztasd bele a kenyereket, majd süsd ki őket forró olajban.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.