tóth gabi
Van, hogy nem fogy el a friss kenyér. Ha már szikkadt, netán száraz, akkor sem kell kidobni, hiszen rengeteg mindent készíthetsz még belőle.
Nem olcsó mostanában a kenyér, ha nem magad sütöd, hanem a boltban veszed, ezért különösen nagy pazarlás, ha megmarad, és ki kell dobni. Hiszen a szikkadt kenyeret már nem eszi meg a család, a száraz pedig a legtöbb helyen a kukában landol. Pedig mindkettőt fel lehet még használni, méghozzá nem is akárhogy: finom és laktató ételekbe kerülhet. A száraz kenyérszeletekből készíthetsz házi zsemlemorzsát, a szikkadt, pár napos kenyeret pedig akár az ebédhez, akár reggelihez, vacsorához felhasználhatod. Mutatunk néhány ötletet!
Levesbetét
Hozzávalók:
Elkészítés:
Zsemlegombóc
Hozzávalók:
Elkészítés:
Isteni reggeli is készülhet belőle
Nem csak főzéshez használhatod fel a maradék kenyeret; reggelire, vacsorára is készíthetsz belőle finomságokat.
Fokhagymás kenyér: pirítsd meg a szeleteket, majd keverj 2 gerezd reszelt fokhagymát 2 dkg vajhoz. Ezzel kend meg a szeleteket. Salátákhoz, levesekhez is isteni.
Sajtos pirítós: hagymaleves mellé kötelező! Szórd meg a kenyereket reszelt sajttal, tedd a sütőbe, és 180 Celsius fokon süsd meg, míg megolvad a sajt.
Bundás kenyér: az örök klasszikus, amit nem lehet megunni. Szeletenként egy tojást verj fel, áztasd bele a kenyereket, majd süsd ki őket forró olajban.