
Csak semmi pazarlás: Ennyi mindenre használhatod a megmaradt a kenyeret
Van, hogy nem fogy el a friss kenyér. Ha már szikkadt, netán száraz, akkor sem kell kidobni, hiszen rengeteg mindent készíthetsz még belőle.
Nem olcsó mostanában a kenyér, ha nem magad sütöd, hanem a boltban veszed, ezért különösen nagy pazarlás, ha megmarad, és ki kell dobni. Hiszen a szikkadt kenyeret már nem eszi meg a család, a száraz pedig a legtöbb helyen a kukában landol. Pedig mindkettőt fel lehet még használni, méghozzá nem is akárhogy: finom és laktató ételekbe kerülhet. A száraz kenyérszeletekből készíthetsz házi zsemlemorzsát, a szikkadt, pár napos kenyeret pedig akár az ebédhez, akár reggelihez, vacsorához felhasználhatod. Mutatunk néhány ötletet!

Levesbetét

Hozzávalók:
- 40 dkg szikkadt kenyér
- olívaolaj
- bors, só
Elkészítés:
- Vágd kisebb, 1x1 cm-es kockákra a szikkadt kenyeret, majd terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Csorgass rá egy kevés olívaolajat.
- 170 Celsius fokon süsd 15-20 percig, és közben néha forgasd meg a kockákat, hogy minden oldaluk megpiruljon.
- Ha barnára sültek, mehetnek is a levesbe.
Zsemlegombóc

Hozzávalók:
- 6 szelet szikkadt kenyér
- 4 db tojás
- 3 dl tej
- 30 dkg liszt
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
- Vágd minél kisebb darabokra a kenyeret, majd keverd habosra a tejet és a tojásokat. Add hozzá a lisztet, keverd csomómentesre, majd sózd, borsozd.
- Ehhez a tésztához keverd hozzá az apróra vágott petrezselymet és a kenyérkockákat. Alaposan keverd össze az egészet.
- Egy fazékban kevés sóval forralj vizet. Formázz a tésztából gombócokat, majd közepes lángon főzd meg őket a forrásban lévő vízben. Körülbelül 10 perc alatt van kész.
- Csepegtesd le a zsemlegombócokat, és már tálalhatod is: vadashoz az igazi!
Isteni reggeli is készülhet belőle
Nem csak főzéshez használhatod fel a maradék kenyeret; reggelire, vacsorára is készíthetsz belőle finomságokat.
Fokhagymás kenyér: pirítsd meg a szeleteket, majd keverj 2 gerezd reszelt fokhagymát 2 dkg vajhoz. Ezzel kend meg a szeleteket. Salátákhoz, levesekhez is isteni.
Sajtos pirítós: hagymaleves mellé kötelező! Szórd meg a kenyereket reszelt sajttal, tedd a sütőbe, és 180 Celsius fokon süsd meg, míg megolvad a sajt.
Bundás kenyér: az örök klasszikus, amit nem lehet megunni. Szeletenként egy tojást verj fel, áztasd bele a kenyereket, majd süsd ki őket forró olajban.






