Létrehozva: 2022.09.25.

Csak semmi pazarlás: Ennyi mindenre használhatod a megmaradt a kenyeret

Van, hogy nem fogy el a friss kenyér. Ha már szikkadt, netán száraz, akkor sem kell kidobni, hiszen rengeteg mindent készíthetsz még belőle.

Nem olcsó mostanában a kenyér, ha nem magad sütöd, hanem a boltban veszed, ezért különösen nagy pazarlás, ha megmarad, és ki kell dobni. Hiszen a szikkadt kenyeret már nem eszi meg a család, a száraz pedig a legtöbb helyen a kukában landol. Pedig mindkettőt fel lehet még használni, méghozzá nem is akárhogy: finom és laktató ételekbe kerülhet. A száraz kenyérszeletekből készíthetsz házi zsemlemorzsát, a szikkadt, pár napos kenyeret pedig akár az ebédhez, akár reggelihez, vacsorához felhasználhatod. Mutatunk néhány ötletet!

Bosszantó, ha megmarad a kenyér, és ki kell dobni. Fotó: Pixabay.com

Levesbetét

Pillanatok alatt kész van. Fotó: Ripost

Hozzávalók:

  • 40 dkg szikkadt kenyér
  • olívaolaj
  • bors, só

Elkészítés:

  • Vágd kisebb, 1x1 cm-es kockákra a szikkadt kenyeret, majd terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Csorgass rá egy kevés olívaolajat.
  • 170 Celsius fokon süsd 15-20 percig, és közben néha forgasd meg a kockákat, hogy minden oldaluk megpiruljon. 
  • Ha barnára sültek, mehetnek is a levesbe.

Zsemlegombóc

Elképzelhetetlen nélküle a vadas. Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 6 szelet szikkadt kenyér
  • 4 db tojás
  • 3 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

  • Vágd minél kisebb darabokra a kenyeret, majd keverd habosra a tejet és a tojásokat. Add hozzá a lisztet, keverd csomómentesre, majd sózd, borsozd.
  • Ehhez a tésztához keverd hozzá az apróra vágott petrezselymet és a kenyérkockákat. Alaposan keverd össze az egészet.
  • Egy fazékban kevés sóval forralj vizet. Formázz a tésztából gombócokat, majd közepes lángon főzd meg őket a forrásban lévő vízben. Körülbelül 10 perc alatt van kész.
  • Csepegtesd le a zsemlegombócokat, és már tálalhatod is: vadashoz az igazi!

Isteni reggeli is készülhet belőle

Nem csak főzéshez használhatod fel a maradék kenyeret; reggelire, vacsorára is készíthetsz belőle finomságokat.

Fokhagymás kenyér: pirítsd meg a szeleteket, majd keverj 2 gerezd reszelt fokhagymát 2 dkg vajhoz. Ezzel kend meg a szeleteket. Salátákhoz, levesekhez is isteni.

Sajtos pirítós: hagymaleves mellé kötelező! Szórd meg a kenyereket reszelt sajttal, tedd a sütőbe, és 180 Celsius fokon süsd meg, míg megolvad a sajt. 

Bundás kenyér: az örök klasszikus, amit nem lehet megunni. Szeletenként egy tojást verj fel, áztasd bele a kenyereket, majd süsd ki őket forró olajban.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek