5 éve

Ez a házi kenyér tökéletes: Lehetetlen elrontani!

Boros Vali, az egyszerû szabolcsi háziasszony már nagyon sokszor bizonyított. Legnagyobb dobása talán mégis az, hogy megtanítja kenyeret sütni a magyar nõket.

Boros Vali története olyan, mint egy népmese. Messze a főváros zajától, valahol a keleti végeken él egy takaros háziasszony, aki mindent maga végez a kertecskéjében és a háztartásában. Nem permetez, hanem trágyáz, és hatalmas paradicsomokat, paprikát, karalábét nevel a földjén, tyúkokat tart, befőzi a lekvárt, savanyít, és megmutatja, hogy lehet fillérekből mosogatószert gyártani.

Szerencsére amennyire klasszikus Valika, legalább annyira modern is, így saját - egyébként folyamatosan fejlesztés alatt álló tudását - kedvesen megosztja az internet népével. Hogy a távoli városokban, például Budapesten, inspirálódhassanak az arra hajlamos hölgyek.

És hogy, hogy nem, Valika két év alatt csodát művelt a neten, blogot ír és elképesztően aktív Facebook-közösséget épített maga köré, több tízezer taggal. Vagyis pillanatok alatt kiderült, hogy igenis van igény arra, amit művel: a rendes ízekre, az eredeti ételekre és a jó értelemben vett paraszti gondolkodásra. Valika ugyanis visszavezet minket az adalékanyag- és hipermarketmentes világba. És nincs, akinek ez ne tetszene!

Ha Valika fölteszi mondjuk, saját készítésű kolbászait, csodasajtjait vagy akár tojásos nokedlijét a netre, szinte azonnal megindul a kommentáradat. Nem lennénk meglepve, ha tucatszám rendelnének a finom háztájiból tőle.

De a tűzrőlpattant háziasszony legnagyobb dobása mégiscsak a Vali-féle szuperkenyér, amiről ő maga azt állítja, hogy bárki meg tudja sütni. Hetek óta biztatja a nőket, hogy bátran próbálják ki, hiszen ez a kenyér mindenkinek sikerül. És... tényleg!

Õrület, de nekiálltak dagasztani- sütni az asszonyok, és sorra mutatják be a maguk kenyérkéjét.

Nézzük az utóbbi néhány hétben kisült ropogós héjú remekeket! A vekniözön végén található majd az eredeti Boros Vali recept, mindenkinek ajánljuk szíves figyelmébe, mert ez tényleg sikerül!

1. Sütötte: Bácskainé Ili

2. Sütötte: Demeter Zoltánné Judit

3. Sütötte: Langmár Gyuláné Vali

4. Sütötte: Cveczné Marcsi

5. Sütötte: Nagyné Gál Annamária

6. Sütötte: Szabó Éva

7. Sütötte: Léderné Ördög Gyöngyi

8. Sütötte: Garicsné Holló Hajnalka

9. Sütötte: Tál Tünde

10. Sütötte: Vénosz Ivett

11. Sütötte: Almási Irén

Folytathatnánk még a sort, hisz ennél sokkal többen megsütötték Valika elronthatatlan kenyerét, és azok a kenyerek is ugyanilyen jól sikerültek. De most már következzék maga a recept!

Boros Vali kenyere:

"Mindennapi kenyerünk!!!

Sütés előtti est

  • 40  dkg liszt bl80
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dl víz

Ebből galuskaszerűen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig…

Másnap adok hozzá

  • 60 dkg liszt bl80
  • 2 dkg só
  • 2 dkg élesztő
  •  3 dl víz

…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó, ha elválik a dagasztó falától és egy gombóccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig lisztfüggő.

Kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt. 250 fokra tettem... megformázom a veknit… én úgy szoktam, hogy kilapogatom... jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végén háromszögbe is behajtom… aztán a végéről elkezdem feltekerni úgy,  hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel… szép vekni lesz belőle… mehet a jénaiba… itt még 20 percet kelesztem....bemetszem, kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe… jó alaposan lespriccelni vízzel a jénai tetejét is... mehet a sütőbe, mikor szépen pirulgat, leveszem a  tetőt és még 15 percig sütöm…

A jénaiba tenni kell szilikonos sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele.

Jó munkát sok sikert… üdv Vali"

Õszintén köszönjük!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!