RETRO RÁDIÓ

Ez a házi kenyér tökéletes: Lehetetlen elrontani!

Ez a házi kenyér tökéletes: Lehetetlen elrontani!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 03. 08. 11:30

Boros Vali, az egyszerû szabolcsi háziasszony már nagyon sokszor bizonyított. Legnagyobb dobása talán mégis az, hogy megtanítja kenyeret sütni a magyar nõket.

Boros Vali története olyan, mint egy népmese. Messze a főváros zajától, valahol a keleti végeken él egy takaros háziasszony, aki mindent maga végez a kertecskéjében és a háztartásában. Nem permetez, hanem trágyáz, és hatalmas paradicsomokat, paprikát, karalábét nevel a földjén, tyúkokat tart, befőzi a lekvárt, savanyít, és megmutatja, hogy lehet fillérekből mosogatószert gyártani.

Szerencsére amennyire klasszikus Valika, legalább annyira modern is, így saját - egyébként folyamatosan fejlesztés alatt álló tudását - kedvesen megosztja az internet népével. Hogy a távoli városokban, például Budapesten, inspirálódhassanak az arra hajlamos hölgyek.

És hogy, hogy nem, Valika két év alatt csodát művelt a neten, blogot ír és elképesztően aktív Facebook-közösséget épített maga köré, több tízezer taggal. Vagyis pillanatok alatt kiderült, hogy igenis van igény arra, amit művel: a rendes ízekre, az eredeti ételekre és a jó értelemben vett paraszti gondolkodásra. Valika ugyanis visszavezet minket az adalékanyag- és hipermarketmentes világba. És nincs, akinek ez ne tetszene!

Ha Valika fölteszi mondjuk, saját készítésű kolbászait, csodasajtjait vagy akár tojásos nokedlijét a netre, szinte azonnal megindul a kommentáradat. Nem lennénk meglepve, ha tucatszám rendelnének a finom háztájiból tőle.

De a tűzrőlpattant háziasszony legnagyobb dobása mégiscsak a Vali-féle szuperkenyér, amiről ő maga azt állítja, hogy bárki meg tudja sütni. Hetek óta biztatja a nőket, hogy bátran próbálják ki, hiszen ez a kenyér mindenkinek sikerül. És... tényleg!

Õrület, de nekiálltak dagasztani- sütni az asszonyok, és sorra mutatják be a maguk kenyérkéjét.

Nézzük az utóbbi néhány hétben kisült ropogós héjú remekeket! A vekniözön végén található majd az eredeti Boros Vali recept, mindenkinek ajánljuk szíves figyelmébe, mert ez tényleg sikerül!

1. Sütötte: Bácskainé Ili

2. Sütötte: Demeter Zoltánné Judit

3. Sütötte: Langmár Gyuláné Vali

4. Sütötte: Cveczné Marcsi

5. Sütötte: Nagyné Gál Annamária

6. Sütötte: Szabó Éva

7. Sütötte: Léderné Ördög Gyöngyi

8. Sütötte: Garicsné Holló Hajnalka

9. Sütötte: Tál Tünde

10. Sütötte: Vénosz Ivett

11. Sütötte: Almási Irén

Folytathatnánk még a sort, hisz ennél sokkal többen megsütötték Valika elronthatatlan kenyerét, és azok a kenyerek is ugyanilyen jól sikerültek. De most már következzék maga a recept!

Boros Vali kenyere:

"Mindennapi kenyerünk!!!

Sütés előtti est

  • 40  dkg liszt bl80
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dl víz

Ebből galuskaszerűen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig…

Másnap adok hozzá

  • 60 dkg liszt bl80
  • 2 dkg só
  • 2 dkg élesztő
  •  3 dl víz

…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó, ha elválik a dagasztó falától és egy gombóccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig lisztfüggő.

Kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt. 250 fokra tettem... megformázom a veknit… én úgy szoktam, hogy kilapogatom... jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végén háromszögbe is behajtom… aztán a végéről elkezdem feltekerni úgy,  hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel… szép vekni lesz belőle… mehet a jénaiba… itt még 20 percet kelesztem....bemetszem, kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe… jó alaposan lespriccelni vízzel a jénai tetejét is... mehet a sütőbe, mikor szépen pirulgat, leveszem a  tetőt és még 15 percig sütöm…

A jénaiba tenni kell szilikonos sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele.

Jó munkát sok sikert… üdv Vali"

Õszintén köszönjük!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.