tóth gabi
Így fagyaszd le a gombócot a szilvaszezon idején. Mutatjuk az ötelteket.
Imádod a szilvás gombócot és télen is a házit szeretnéd enni, nem a bolti fagyasztottat? Esetleg rengeteget készítettél és el szeretnéd tenni télire? Semmi akadálya, hiszen a mélyhűtőben eltett szilvásgombóc pontosan ugyanolyan finom lehet, amint nyáron, frissen készítesz! Néhány apróságra azonban érdemes odafigyelni, mindenképp legyél körültekintő. És ha már tudod a praktikát, ugyanígy derelyét is eltehetsz télire.
Ha sok maradt a gombócból, akkor a kifőzött, zsemlemorzsába forgatott szilvás gombócokat zacskózd be, így rakd a fagyasztóba. Ha így jársz el, számolj azzal, hogy a morzsád meg fog puhulni, nem lesz olyan ropogós, mint frissen. Az így eltett gombócot néhány héten belül fogyaszd el.
A már begyúrt , és szilvával töltött tésztát összegömbölyítve tedd tálcára, egymástól kellő távolságra, hogy ne ragadjanak össze, és így tedd a fagyasztóba. Majd ha már teljesen átfagytak a gombócok, akkor zacskózd be adagonként és szintén mehetnek vissza a fagyasztóba. Arra figyelj, hogy mikor előveszed kifőzni, ne olvaszd ki szobahőmérsékleten a gombócokat, még fagyosan közvetlenül a forró vízbe rakd őket. Így van legnagyobb esélyed arra, hogy ne folyjanak szét, egyben maradjanak a gombócok. Előfordulhat, hogy egy-kettő, kilyukad, de még az is, hogy mind tőkéletesen kerül majd az asztalra.
Jó étvágyat!