
Így érdemes lefagyasztani a szilvás gombócot, ez a tuti módszer
Így fagyaszd le a gombócot a szilvaszezon idején. Mutatjuk az ötelteket.
Imádod a szilvás gombócot és télen is a házit szeretnéd enni, nem a bolti fagyasztottat? Esetleg rengeteget készítettél és el szeretnéd tenni télire? Semmi akadálya, hiszen a mélyhűtőben eltett szilvásgombóc pontosan ugyanolyan finom lehet, amint nyáron, frissen készítesz! Néhány apróságra azonban érdemes odafigyelni, mindenképp legyél körültekintő. És ha már tudod a praktikát, ugyanígy derelyét is eltehetsz télire.

1. Készen
Ha sok maradt a gombócból, akkor a kifőzött, zsemlemorzsába forgatott szilvás gombócokat zacskózd be, így rakd a fagyasztóba. Ha így jársz el, számolj azzal, hogy a morzsád meg fog puhulni, nem lesz olyan ropogós, mint frissen. Az így eltett gombócot néhány héten belül fogyaszd el.
2. Félkészen
A már begyúrt , és szilvával töltött tésztát összegömbölyítve tedd tálcára, egymástól kellő távolságra, hogy ne ragadjanak össze, és így tedd a fagyasztóba. Majd ha már teljesen átfagytak a gombócok, akkor zacskózd be adagonként és szintén mehetnek vissza a fagyasztóba. Arra figyelj, hogy mikor előveszed kifőzni, ne olvaszd ki szobahőmérsékleten a gombócokat, még fagyosan közvetlenül a forró vízbe rakd őket. Így van legnagyobb esélyed arra, hogy ne folyjanak szét, egyben maradjanak a gombócok. Előfordulhat, hogy egy-kettő, kilyukad, de még az is, hogy mind tőkéletesen kerül majd az asztalra.
Szilvás gombóc

Hozzávalók:
- 20 szem szilva
- fahéj
- 5 ek porcukor
- 30 dkg liszt
- 1 kg burgonya
- 1 db tojás
- 10 dkg zsír
- 2 kk fahéj
- 10 dkg porcukor
Így készítsd el:
- Szilvákat mosd meg és vágd félbe, a mag helyére tegyél egy kiskanál fahéjas porcukrot.
- Pucold meg a burgonyát, és vágd fel kockákra, főzd puhára sós vízben, majd csepegtesd le. Borítsd gyúródeszkára a krumplit és melegen törd össze, majd hagyd kihűlni.
- Szórd meg liszttel a tört burgonyát, add hozzá a tojássárgáját és a zsírt. Gyúrd össze, ha kell, még szórj hozzá lisztet, annyit, hogy összeálljon.
- Lisztezd be a deszkát, vágd ketté a tésztát. Nyújtsd ki az egyik felét, így könnyebb a tésztával bánni. Közben rakj egy fazékba fel vízet forrni.
- A kinyújtott tésztát vágd kockákra, tedd rá a szilvát és formálj belőle gombócokat. A megformázott gombócokat egy kanál segítségével óvatosan engedd a forró vízbe. Amikor feljönnek a felszínre, még 2 percig főzd, hogy a szilvaszemek is megfőjenek odabent.
- A zsemlemorzsát lehetőleg vajon pirítsd világosbarnára, majd keverd össze a fahéjjal és a porcukorral. Ebbe a keverékbe forgasd bele a gombócokat.
Jó étvágyat!






