kulcsár edina
Hamarosan itt a lecsószezon, máris kapható paprika, paradicsom hozzá. Nem mindegy azonban, hogy milyen alakú paradicsomot választasz a főzéshez...
Ahány ház, annyiféleképpen készülhet a lecsó: lehet teljesen vegán, tojásos, húsos vagy kolbászos, de az biztos, hogy akkor az igazi, ha sok szaftja van, és minden hozzávaló íze tud érvényesülni. Akármelyik változatot is készíted el, mindegyikre igaz, hogy csak friss, minőségi alapanyagokat szabad felhasználni a főzéshez, és mindegyik verzió készülhet tűzhelyen, bográcsban is. Nem mindegy az sem, hogy milyen fajta paradicsomot használsz fel; hiszen a paradicsomfajtákat aszerint nemesítették, hogy mire szeretnénk később felhasználni. Van, ami friss fogyasztásra alkalmas, van, amiből könnyebb ketchupot befőzni, mert kevés leve van, és van, amit kifejezetten főzéshez érdemes felhasználni. Ahhoz, hogy jól válassz a lecsódhoz, nem kell képben lenned a több száz paradicsomfajtával: elég, ha a forma, alak szerint választasz a boltban.
A lecsó tehát akkor az igazi, ha sok-sok szaftja van; ennek pedig a lédús paradicsom a titka, hiszen sem a paprika, sem a hagyma nem ad elég tunkolni valót. Általában azok a paradicsomok extra lédúsak, melyek szép nagyok, és gömbölyű, labda formájuk van. Ezzel a formával biztosan nem lősz mellé, hiszen általában lédúsak és finom, édesek ezek a paradicsomok. Egyedül a héjukkal lehet probléma, hiszen van, amelyiknek vastagabb a héja, mint másoknak; de ezt könnyen meg tudod oldani, ha főzés előtt bevágod a paradicsomok végét, és pár pillanatra forró vízbe dobod őket – majd egy laza mozdulattal lehúzod a héjat, mielőtt a lecsóba kerül a paradicsom. Ezután már biztos, hogy isteni lecsót készíthetsz; és tehetsz bele a hagyma, paprika és paradicsom mellett egy kevés cukkinit is, így igazi különlegesség lesz a végeredmény.
Cukkinis lecsó recept
Hozzávalók:
Elkészítés: