tóth gabi
Adunk néhány tippet és receptötletet, hogyan lehet felhasználni a maradék baconcsíkokat.
Ételt kidobni bűn. Csakhogy a nagy lakomákkal járó ünnepek után sokszor túl sok a maradék, mivel a többnapos zárvatartás miatt túlvásároljuk magunkat. Húsvétkor általában a húsokkal járunk így, pedig például a megmaradt szalonnát rengetegféleképpen felhasználhatjuk.
Bár cikkünkben temérdek ötletet adunk ahhoz, néhány grammnyi maradékkal hogyan lehet felturbózni kedvenc ételeinket, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a bontatlan csomagolású húst a fagyasztóba is tehetjük, ahol további hat-nyolc hónapig elállhat.
Ha tudatosabban és praktikusabban szeretnénk vásárolni, érdemes olyan terméket választani, ahol a bacont külön csomagolású részekbe tették, így ha csak az egyik felét bontjuk ki, a másikat pedig sértetlenül hagyjuk, pont egy-két adagnyi ételhez eléggel dolgozhatunk a konyhában
− tudtuk meg a tippet Kovács Péter hússzakértőtől.
Maradékból finom reggeli
Ha egy kevéske, előző napról megmaradt kockázott szalonnát találunk a hűtőben, dobjuk egy serpenyőbe. A belőle kisülő zsír remek ízt az omlettnek, a felvert tojásokat nyugodtan ráönthetjük a megpirult húskockákra. Akár kockázott, akár szeletelt baconről legyen szó, pirítás után bármilyen húsos-sajtos szendvicsben megállja a helyét, így ha nem otthon, hanem a munkahelyeteken reggeliztek, akkor is jól hasznosul. Ha valaki salátával kezdi a napját, a pirított bacon ahhoz is tökéletesen illik, sőt bármilyen majonézes salátával is tökéletes párost alkot.
Olcsó és finom ebéd válik belőle
Tudjuk, hogy a sajtos makaróni nem a legkifinomultabb kulináris élmények közé tartozik, de egy gyorsan elkészíthető, olcsó ételről van szó, amit ha megszórsz egy kevés pirított baconkockával, máris igazán finom fogást kapsz. A paradicsomszószos vagy pesztós tésztát is nagyon jól kiegészíti a szalonna, ahogy bármilyen krémlevest (hagyma, brokkoli, borsó, édesburgonya) ropogós élménnyé tesz, ha bacont adunk hozzá feltétként.
A quiche-t sokféleképpen el lehet készíteni, sok receptben eredetileg is a hozzávalók között találjuk a szalonnát, de abba is beletépkedhetünk néhány szeletet, ahol ezt nem tüntették fel. Abban az esetben pedig nemcsak az íze, hanem a látványa is sokkal jobb lesz az ételnek, ha a sütőbe rakás előtt megszórjuk baconkockákkal. Ugyanígy bármilyen töltött zöldség (paprika, cukkini, tök) töltelékébe belecsempészhetjük a húst, ha még teltebb, izgalmasabb ízekre vágyunk.
Az ínyenceknek is van néhány tippünk
Ha szereted a szokatlan párosításokat, desszertekhez is felhasználható a bacon. Egy egyszerű, juharsziruppal leöntött amerikai palacsintát is izgalmasabb fogássá varázsolhatsz szalonnával, ha pedig éppen fánksütésben vagy, nyugodtan tegyél a cukormázra korábban már megpirított bacont. Amennyiben igazán nyitott vagy a különleges, vagány ízpárosításokra: a fahéjas almás pitéhez is remekül illik ez a húsféle: szórd még sütés előtt a süteményt pirított baconkockákkal, így valami egészen elképesztő ízű finomságot húzhatsz ki a sütőből bő félóra múlva.