kulcsár edina
Az élelmiszeripari szakkiállításra látogatott ki a Ripost a Hungexpóra.
A koronavírus-járvány a szálloda- és vendéglátóipar minden szereplőjét nehézségek elé állította, az éttermek, cukrászdák, kávéházak bezárása és a közétkeztetés átmeneti szüneteltetése új kihívásokat teremtett, de az ágazat túlélte a válságot, és folyamatosan nyitnak a fejlesztések felé.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a szakma legnagyobb régiós szakkiállításán, a Sirha Budapesten 16 ország háromszáz kiállítója három pavilonban mintegy 30 ezer négyzetméteren mutatja be termékeit, szolgáltatásait, fejlesztéseit.
Ez a rendezvény csapatépítésként is funkcionál. A területi képviselők, a Budapesten és Tamásiban dolgozók számára is az elmúlt 2 év sokkal kevesebb személyes találkozási lehetőséget biztosított. Szervezeti szempontból is fontos, hogy egy ilyen nagy volumenű rendezvényen együtt lehet a csapat
– mondta Kovács Péter, a Tamás-Hús kereskedelmi igazgatója.
A kiállítás programkínálata igen széles, számtalan szakmai versennyel és bemutatóval kiegészülve. Köztük a Sirha Budapest Desszert Versennyel, a Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjével, és 2016 után visszatért ide a világ legjelentősebb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntője is. Az ország tortája versenyre is rendkívül látványos kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kimondottan magyaros ízvilágú, a nemzeti ünnepünkkel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható recepteket várt, amelyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.
A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választottak ki ötöt, a döntőben pedig a versenyzőknek ezeket a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteniük, ahol pontozással választják meg a nyertes tortákat, amelyeket az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhat először a nagyközönség.
A kiállítás legtöbb standja szerencsére nemcsak a szemnek szól. A látnivalókon túl az ízélmények is dominálnak, hiszen a gasztronómiáról elsősorban nem beszélni, hanem kóstolni kell.