RETRO RÁDIÓ

Itt semmi sem az, aminek látszik – Elképesztő tortakreációk Magyarországon

Itt semmi sem az, aminek látszik – Elképesztő tortakreációk Magyarországon
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2022. 03. 25. 12:40

Az élelmiszeripari szakkiállításra látogatott ki a Ripost a Hungexpóra.

A koronavírus-járvány a szálloda- és vendéglátóipar minden szereplőjét nehézségek elé állította, az éttermek, cukrászdák, kávéházak bezárása és a közétkeztetés átmeneti szüneteltetése új kihívásokat teremtett, de az ágazat túlélte a válságot, és folyamatosan nyitnak a fejlesztések felé.

Van torta, amit fatörzsnek hívnak, ez pedig fatörzsnek is látszik

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a szakma legnagyobb régiós szakkiállításán, a Sirha Budapesten 16 ország háromszáz kiállítója három pavilonban mintegy 30 ezer négyzetméteren mutatja be termékeit, szolgáltatásait, fejlesztéseit. 

Ez a rendezvény csapatépítésként is funkcionál. A területi képviselők, a Budapesten és Tamásiban dolgozók számára is az elmúlt 2 év sokkal kevesebb személyes találkozási lehetőséget biztosított. Szervezeti szempontból is fontos, hogy egy ilyen nagy volumenű rendezvényen együtt lehet a csapat 

– mondta Kovács Péter, a Tamás-Hús kereskedelmi igazgatója.

Lehet, hogy a kerítés kolbászból van, ez a kolbász és szalonna viszont tortából

A kiállítás programkínálata igen széles, számtalan szakmai versennyel és bemutatóval kiegészülve. Köztük a Sirha Budapest Desszert Versennyel, a Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjével, és 2016 után visszatért ide a világ legjelentősebb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntője is. Az ország tortája versenyre is rendkívül látványos kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kimondottan magyaros ízvilágú, a nemzeti ünnepünkkel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható recepteket várt, amelyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.

Magyaros ízek és motívumok, de a látszat ellenére ez is mind édesség

A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választottak ki ötöt, a döntőben pedig a versenyzőknek ezeket a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteniük, ahol pontozással választják meg a nyertes tortákat, amelyeket az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhat először a nagyközönség. 

Fotó: Csóka Ferenc

A kiállítás legtöbb standja szerencsére nemcsak a szemnek szól. A látnivalókon túl az ízélmények is dominálnak, hiszen a gasztronómiáról elsősorban nem beszélni, hanem kóstolni kell 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.