Létrehozva: 2021.12.15.

Így főzd otthon a forralt bort, fergeteges lesz a buli!

A forralt bor örök érvényű téli klasszikus, így az év végi bulikra is érdemes főzni egy nagy lábassal. De hogyan készül a legfinomabb forró ital?

A forralt bor jó hangulatba hoz és átmelegít: nem véletlenül a tél egyik legnagyobb kedvence. Akár korcsolyázni mentek, akár hógolyóztok, akár a kivilágított városi utcákon csavarogtok, nem árt, ha kéznél van egy pohárral vagy egy termosszal. Első látásra azt hihetnénk, nem nehéz elkészíteni. Pedig az igazán jó forralt bornak sok apró trükkje van. Az első szabály mindjárt, hogy ne készüljön rossz borból, hiszen az eredendően gyenge bort a fűszerek sem tudják feljavítani. Persze nem kell a legdrágábbat megvásárolni, egy középkategóriás minőségi bor is jó lehet hozzá.

A legfinomabb forralt borba egy kis konyak is kerül
Fotó: Pixabay.com

A forralt bor a legtöbbször vörösborból készül, jól illik hozzá a vörösborok testessége. A zweigelt, a portugieser, a cabernet franc, a merlot is remek hozzá. A fehér borból készülő forralt bor valamivel könnyedebb: traminiből, szürkebarátból, rizlingből vagy muskotályos borból a legfinomabb. Ha pedig e szerint a recept szerint készíted, garantáltan feldobja majd a bulit, hiszen egy kis csavart is tettünk bele – amitől persze erősebb lett egy kicsivel, erre az adagolásnál is érdemes vigyázni!

Különleges forralt bor:

A tél legfinomabb forró itala megalapozza a buli hangulatát
Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 1 üveg (7,5 dl) bor (vörös vagy fehér, ízlés szerint)
  • 0,5 dl brandy vagy narancslikőr
  • 8 szem szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd
  • 2 csillagánizs
  • 2-4 evőkanál cukor, méz vagy juharszirup
  • Így készítsd el:

    Alapszabály, hogy nem szabad nagy lángon forralni!
    Fotó: Pixabay,com

  • Keverd össze alaposan egy lábasban a bort, a brandyt, a narancsdarabokat és a fűszereket 2 evőkanál cukorral, mézzel vagy juharsziruppal. Várd meg, míg a cukor teljesen feloldódik, csak ezután kezdd főzni.
  • Közepes tűzön melegítsd addig, ameddig épp csak forrni kezd – ne hagyd, hogy bugyborékoljon. Ekkor vedd le a lángot takarékra, és hagyd a forralt bort legalább 15 percig finoman gyöngyözve főni.
  • Ha elkészült, szűrd le az italt. Kóstold még, és ha szükséges, édesítsd még egy kevés cukorral, mézzel vagy juharsziruppal. Ha az elkészült forralt bor túl édes lenne, egy pici citrom- vagy narancslevet adhatsz hozzá.
  • Forrón tálald. A poharakba töltött forralt bor tetejét díszítheted narancskarikákkal (ha nem bio-narancsot használsz, hámozd meg felhasználás előtt), de tehetsz bele fahéjrudat is.
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

    origo.hu

    Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

    borsonline.hu

    Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

    ripost.hu

    Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

    mandiner.hu

    Változnak az idők: egy hónapja még támadta Magyar Pétert, ma pedig már a Tisza Párt jelöltje

    origo.hu

    Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

    astronet.hu

    Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

    ripost.hu

    Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

    ripost.hu

    "Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

    ripost.hu

    Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

    FAZÉK

    Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    FAZÉK

    Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús