Létrehozva: 2021.12.07.

Így készül a tökéletes kókuszgolyó: te ismered a trükköt?

Elképesztően finom, percek alatt készen van, és nincs, aki nemet tudna mondani rá. A kókuszgolyó népszerűsége évtizedek óta töretlen, és nem véletlenül!

Egyetlen ünnepről sem maradhat el ez az egyszerű és gyors édesség: a kókuszgolyó mindenki kedvence, hiszen mennyei íze van, egy-kettő össze lehet dobni, és mindig elfogy. Az alaprecept végtelenül egyszerű, bár van, aki háztartási keksz helyett zabpelyhet használ, és abban is megoszlanak a vélemények, hogy rum, vagy pedig rumaroma kerüljön bele, de egy dologban mindenki egyetért: nincs kókuszgolyó meggy nélkül! Ám nem mindegy, milyen gyümölccsel készül.

Az ellenállhatatlan kókuszgolyó titka a jó minőségű alapanyagokban rejlik. Fotó: Shutterstock

Nincs igazából olyan, hogy rossz kókuszgolyó, mert a család mindenképpen lecsap rá, ha készítesz egy adagot; de vannak ökölszabályok, amiket érdemes betartani, ha igazán mennyei ízeket szeretnél. Az egyik az, hogy nem mindegy a keksz minősége: ha különlegességet szeretnél az asztalra tenni, hagyományos háztartási keksz helyett válassz valamilyen jobb minőségű, kókuszos vagy vajas kekszet. Ugyanez igaz a lekvárra is: ne a legolcsóbbat válaszd, a legjobb, ha házi baracklekvárral készül a massza, és igazán akkor lesz isteni az íze, ha nem aromát, hanem pár csepp igazi rumot használsz.

Nem lehet ellenállni neki. Fotó: Shutterstock

A meggyen sem érdemes spórolni: ilyenkor, télen már csak befőtt van a boltok polcain, de néha ki lehet fogni friss, fagyasztott meggyet is; igazán pikáns akkor lesz a kókuszgolyó, ha ebből, no meg ennek a levéből is kerül bele egy pici. Alap, hogy soha ne használjunk margarint, csakis vajat; de, ha ezeket az apróságokat betartod, isteni lesz a végeredmény.

Pár perc alatt elkészíthető. Fotó: Getty Images

Kókuszgolyó recept

Hozzávalók

  • 25 dkg keksz
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl meggylé
  • 1,5 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál aroma vagy pár csepp rum
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • Könnyebb dolgozni vele, ha nedves kézzel formázod a golyókat. Fotó: Getty Images

    Elkészítés:

  • Daráld le a kekszet, majd tedd bele a vajat, és kézzel alaposan morzsold össze. Tedd bele a baracklekvárt, majd öntsd hozzá a meggylevet. Add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, kakóport és a rumot is. Alaposan dolgozd össze a masszát; akkor jó, ha kézzel könnyen formázható.
  • Ha kész a massza, formázz kis lepényeket belőle, és tedd a közepére az alaposan lecsepegtetett meggyet. Csomagold bele a tésztába, és formázz golyókat. A golyókat jól forgasd meg kókuszreszelékben, majd tedd a hűtőbe pár órára. Ha nem akarod, hogy kiszáradjon, letakarva tárold.
  • Fotó: Getty Images

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek