RETRO RÁDIÓ

Így készül a tökéletes kókuszgolyó: te ismered a trükköt?

Chocolate,Coconut,Energy,Balls,Rolled,In,Coconut.
Létrehozva2021. 12. 07. 10:40

Elképesztően finom, percek alatt készen van, és nincs, aki nemet tudna mondani rá. A kókuszgolyó népszerűsége évtizedek óta töretlen, és nem véletlenül!

Egyetlen ünnepről sem maradhat el ez az egyszerű és gyors édesség: a kókuszgolyó mindenki kedvence, hiszen mennyei íze van, egy-kettő össze lehet dobni, és mindig elfogy. Az alaprecept végtelenül egyszerű, bár van, aki háztartási keksz helyett zabpelyhet használ, és abban is megoszlanak a vélemények, hogy rum, vagy pedig rumaroma kerüljön bele, de egy dologban mindenki egyetért: nincs kókuszgolyó meggy nélkül! Ám nem mindegy, milyen gyümölccsel készül.

Az ellenállhatatlan kókuszgolyó titka a jó minőségű alapanyagokban rejlik. Fotó: Shutterstock

Nincs igazából olyan, hogy rossz kókuszgolyó, mert a család mindenképpen lecsap rá, ha készítesz egy adagot; de vannak ökölszabályok, amiket érdemes betartani, ha igazán mennyei ízeket szeretnél. Az egyik az, hogy nem mindegy a keksz minősége: ha különlegességet szeretnél az asztalra tenni, hagyományos háztartási keksz helyett válassz valamilyen jobb minőségű, kókuszos vagy vajas kekszet. Ugyanez igaz a lekvárra is: ne a legolcsóbbat válaszd, a legjobb, ha házi baracklekvárral készül a massza, és igazán akkor lesz isteni az íze, ha nem aromát, hanem pár csepp igazi rumot használsz.

Nem lehet ellenállni neki. Fotó: Shutterstock

A meggyen sem érdemes spórolni: ilyenkor, télen már csak befőtt van a boltok polcain, de néha ki lehet fogni friss, fagyasztott meggyet is; igazán pikáns akkor lesz a kókuszgolyó, ha ebből, no meg ennek a levéből is kerül bele egy pici. Alap, hogy soha ne használjunk margarint, csakis vajat; de, ha ezeket az apróságokat betartod, isteni lesz a végeredmény.

Pár perc alatt elkészíthető. Fotó: Getty Images

Kókuszgolyó recept

Hozzávalók

  • 25 dkg keksz
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl meggylé
  • 1,5 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál aroma vagy pár csepp rum
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • Könnyebb dolgozni vele, ha nedves kézzel formázod a golyókat. Fotó: Getty Images

    Elkészítés:

  • Daráld le a kekszet, majd tedd bele a vajat, és kézzel alaposan morzsold össze. Tedd bele a baracklekvárt, majd öntsd hozzá a meggylevet. Add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, kakóport és a rumot is. Alaposan dolgozd össze a masszát; akkor jó, ha kézzel könnyen formázható.
  • Ha kész a massza, formázz kis lepényeket belőle, és tedd a közepére az alaposan lecsepegtetett meggyet. Csomagold bele a tésztába, és formázz golyókat. A golyókat jól forgasd meg kókuszreszelékben, majd tedd a hűtőbe pár órára. Ha nem akarod, hogy kiszáradjon, letakarva tárold.
  • Fotó: Getty Images

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.