A diós hógolyó különleges sütemény, hiszen azok is csemegézhetnek belőle, akik karácsonykor is ügyelni akarnak a vonalaikra. Az A- és E-vitaminban, valamint B-vitaminokban rendkívül gazdag dió különlegesen egészségessé teszi ezt a finomságot, ráadásul a vitaminokon és a magnéziumon kívül egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakkal is támogatja szervezeted működését. Nincs benne cukor és liszt, így a hirtelen vércukorszint-emelkedéstől sem kell tartanod.
Persze, mint minden édességet, ezt is mértékkel kell fogyasztani, hiszen a dió nem kifejezetten kalóriaszegény finomság. De a diós csoda sokkal gazdagabb értékes, egészséges tápanyagokban, mint egy fehér lisztből készült, cukorral bőven megszórt sütemény. Az íze viszont legalább olyan finom, mint azoké! Máris mutatjuk, hogyan készül.
Melegítsd elő a sütőt 150 Celsius-fokra. Teríts sütőpapírt egy sütőlapra.
Keverd össze alaposan az olvasztott vajat, a tojást, a vaníliakivonatot és a steviát egy nagyobb tálban, majd tedd félre.
A diót daráld finomra, add hozzá a kókuszlisztet és az eritritet, majd konyhai robotgépben készíts belőle egynemű, száraz elegyet.
Add a száraz keveréket apránként a nedves hozzávalókhoz, és keverd el alaposan. A diós hógolyó tésztájának a művelet végére lágynak kell lennie, de elég keménynek ahhoz, hogy golyókat formálj belőle, anélkül, hogy hozzáragadna a kezedhez. Ha túl lágy, egy-két evőkanál kókuszliszttel adj neki tartást, ha túl kemény, kevés olvasztott vajat tegyél hozzá.
Készíts a masszából golyókat (ez a mennyiség kb. 15 golyóra elegendő), és rendezd el őket a sütőpapíron. A sütőben nem fognak megduzzadni, nem kell a szokásosnál nagyobb távolságot hagyni közöttük. Süsd őket 30 percig.
Amikor minden diós hógolyó megsült, hagyd őket 5 percig hűlni, majd hempergesd őket eritrittel kevert kókuszreszelékbe. Tedd vissza a golyókat a sütőpapírra, és hagyd, hogy teljesen kihűljenek. Máris tálalhatod, de fémdobozban simán eláll néhány napig.