"Időben szóltam, hogy elmebeteg" - Gulyás Gergely keményen beleszállt Magyar Péterbe

INSIDER
Létrehozva: 2021.11.30.

Egyszerű, de fenséges karácsonyi desszert : így készül a konyakos-vaníliás gesztenye

A gesztenye a tél kedvenc csemegéje. De nem csak gesztenyepüré készülhet belőle, hanem csodás, különleges ünnepi csemege, konyakos-vaníliás gesztenye is. Mutatjuk a receptet!

Nem érdemes a gesztenyére gondolva leragadni a hagyományos gesztenyepürénél, gesztenyeszívnél vagy a sült gesztenyénél. Ennél sokkal különlegesebb édesség is készülhet a tél kedvenc finomságából. A konyakos-vaníliás gesztenye íze fantasztikus, az elkészítése pedig nem is lehetne egyszerűbb. Néhány szem is az ünnepi luxus-finomságok érzetét kelti, a vendégeid könyörögni fognak a receptért!

A gesztenye nemcsak finom téli csemege, hanem rendkívül egészséges is!
(Fotó: Unsplash.com)

Miért érdemes sok gesztenyét fogyasztani?

De miért is jó minél több gesztenyét fogyasztani? Bármilyen hihetetlenül hangzik, ez a finomság remek C-vitamin forrás. Fél csésze nyers gesztenyével a napi C-vitamin szükségletünk 35-45 százalékát is fedezhetjük. Bár a C-vitamin egy része sütés, főzés közben elvész, a napi ajánlott bevitel 15-20 százalékát még fél csésze főtt, sült gesztenyével is magunkhoz vehetjük. Ezen kívül nagy mennyiségben vannak a gesztenyében a B-vitamincsalád tagjai is, de kálium-, réz- és mangántartalma is jelentős. Rostban pedig felülmúlhatatlanul gazdag, 10 szem sült gesztenyével a napi ajánlott bevitel 15 százalékáról gondoskodhatunk. Rosttartalmánál fogva javítja az emésztést, védi a bélrendszer egészségét, míg antioxidáns hatású vegyületei a szív egészségét óvják, és a daganatok megelőzésében is segíthetnek. Lassú felszívódású szénhidrát-tartalma segít elkerülni a vércukorszint nagy hullámzásait.

Az ünnepek alatt azonban mégsem ezek a remek tulajdonságok kerülnek előtérbe: egyszerűen azért esszük, mert hihetetlenül finom csemege. Ha pedig konyakos-vaníliás sziruppal tálaljuk a főtt gesztenyét, olyan remek desszertet készíthetünk belőle, mint a luxusszállodák különleges édességei. Máris mutatjuk, hogyan készül a finom konyakos-vaníliás gesztenye.

Konyakos-vaníliás gesztenye

Az alkoholos-vaníliás szirup íze finoman átjárja a gesztenyét
(Fotó: Unsplash.com)

Hozzávalók:

  • 1/2 kiló hámozott, főtt gesztenye (készen is megvehetjük)
  • 25 dkg kristálycukor2 dl víz
  • 1/2 dl konyak
  • 1/2 l kezeletlen bio-narancs reszelt héja
  • 1/2 kezeletlen bio-citrom reszelt héja
  • 1 fahéjrúd
  • 1/2 l vaníliarúd hosszában félbevágva
  • Így készítsd el:

  • Tedd a citrom- és a narancshéjat, a vaníliarudat, a fahéjrudat 20 dl vízzel együtt egy lábasba. Forrald fel, majd vedd takarékra a lángot, és hagyd 20 percig lassú tűzön, gyöngyözve főni. Ezután hűtsd langyosra, és keverd hozzá a sziruphoz a konyakot.
  • Kifőzéssel sterilizálj két kisebb befőttesüveget, és oszd el bennük a gesztenyét. Öntsd le őket a sziruppal, úgy, hogy a cukros-konyakos szirup teljesen ellepje a gesztenyeszemeket.
  • Tedd az üvegeket lezárva száraz, hűvös helyre, és fogyasztás előtt legalább egy hétig érleld, hogy a konyakos-vaníliás gesztenye íze teljesen összeérjen. Száraz, hűvös helyen 6 hónapig is eláll. Fagylalthoz, sütemények mellé, de akár kávé mellé is tálalhatsz belőle 1-2 szemet.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek