RETRO RÁDIÓ

Nem hiszed el, hogy teszi el télire a szőlőt a szabolcsi háziasszony

Nem hiszed el, hogy teszi el télire a szőlőt a szabolcsi háziasszony
Létrehozva2021. 10. 24. 09:00

Néhány helyen még tartja magát a szőlő, igaz, ebből az édes-zamatos gyümölcsből nem lehet eleget enni. Szerencsére ezzel a módszerrel egész télen élvezheted az édes-fanyar ízeket!

Akinek van szőlője a kertben, tudja, hogy micsoda kincs akár egyetlen tőke is; ám annak sem kell csüggednie, akinek nincs saját lugasa, hiszen ilyenkor a piacok roskadásig vannak ezzel az isteni gyümölccsel. De azt kevesen tudják, hogy isteni szőlőlekvár készülhet belőle. Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony megmutatta, ő hogyan készíti – méghozzá tartósítószer nélkül.

A szőlőlekvár készítése kicsit hosszadalmas, de megéri. Fotó: Pixabay.com

Bár a szőlőlekvár készítése igencsak feladja a leckét, hiszen a bogyók több mint 80 százaléka víz, azért érdemes nekifogni. Egyre többen teszik el télire ezt a gyümölcsöt, van, aki ivólevet is készít belőle, és télen hihetetlen jól tud esni a friss, egyszerre édes és fanyar íz. A szőlő rendkívül egészséges, hiszen méregtelenítő, vízhajtó, csökkenti a húgysav szintjét a vérben, ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Előfordul, hogy a házikertben túlságosan bő lesz a termés; ilyenkor jöhet a szőlőlekvár! Boros Vali receptje elronthatatlan, és az garantált, hogy ha ilyet készítesz, az egész család rá fog járni a fagyos hónapokban.

Passzírozás után már csak be kell sűríteni. Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

Szőlőlekvár

Hozzávalók:

  • Édes, érett szőlő
  • Ízlés szerint cukor
  • Elkészítés:

  • Egy nagyobb fazékba tedd bele a leszemezett szőlőt; Valika ennél a receptnél egy 22 literes lábast töltött meg vele. Édes, Izabella fajtából készítette, így mindössze fél kiló cukorra volt szükség hozzá. Főzd össze a szőlőt a cukorral, majd passzírozd át.
  • Minimális cukor is elég hozzá, hiszen a szőlő édes. Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

  • Az átpasszírozott szőlőlevet tedd vissza a tűzre, és addig főzd, míg be nem sűrűsödik. Tehetsz hozzá egy csokor mentát, isteni íze lesz tőle! Ezután még forrón szedd csírátlanított üvegekbe a kész lekvárt, és szárazdunsztban hagyd kihűlni.
  • Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.