Nem szárad ki többé az oldalas, ha ezt a trükköt beveted
A tökéletes sült oldalas tekintetében rengeteg fűszerezési tippről hallhattál már. Abban azonban mindenki egyetért, hogy az oldalas legyen belül omlós, kívül pedig ropogós, ne pedig száraz!
A sült oldalas ikonikus főfogás a legtöbb magyar családnál, és persze mindenkinek akad hozzá egy jól bevált receptje. A fokhagyma általában alapízesítés, de van, aki zöldfűszeresen, például sok rozmaringgal és sörrel átlocsolva szereti, míg mások a mézes-mustáros verzióra, esetleg a keletiesebb, gyömbéres ízvilágra esküsznek. Egy dolog azonban biztos, nem mindegy, hogyan készíted el, hogy ne legyen száraz a hús. Szaftosan és omlósan isteni! Íme 3 szuper recept, amit feltétlenül érdemes kipróbálnod.
Oldalas Fotó: Shutterstock
1. Mézes-mustáros oldalas
Hozzávalók:
2,5 kg sertésoldalas
1 fej fokhagyma
só
bors
3 ek. méz
2 ek. mustár
1 ek. étolaj
1 ek. balzsamecet
2 kg krumpli
5 fej vöröshagyma
Így készítsd el:
Pucold meg a fokhagymagerezdeket és vágd ketté őket. Keskeny pengéjű késsel az oldalast lyukaszd ki és tűzdeld bele a fokhagymákat.
A mustárt, mézet, olajat, sót és borsot keverd össze. Egyenletesen kend vele be a hús mindkét oldalát.
A krumplit tisztítsd meg, és a tepsibe sorakoztasd fel. A hasábok közé egy negyedelt hagymát tegyél bele, majd sózd, borsozd. A tetejére tedd az oldalast. (A hús pácolását elkészítheted már előző este.)
180 fokon süsd fólia alatt, amíg a krumpli meg nem sül, a hús nem lesz elég puha, majd vedd le a fóliát és süsd, amíg a tetején aranymáz keletkezik.
2. Pikáns sült oldalas
Hozzávalók:
1,5-2 kg oldalas
2 fej fokhagyma
só
bors
rozmaring
olíva olaj
mustár
kechup – használj cukor nélküli változatot!
barbecue szósz – vigyázz, ne legyen cukros!
1/2 üveg sör
Így készítsd el:
A megmosott húst darabolt fel a csontok mentén. Próbáld meg hasonló méretűekre vágni a darabokat, hogy egyformán süljenek meg.
Az oldalas darabkákat masszírozd be a zúzott fokhagymával, kend be mustárral, sózd és borsozd. Önts alá 1/2 üveg sört, locsold meg olívával, takard le alufóliával és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe 90 percre.
A sütési idő leteltével kend át a húsdarabkákat ketchup és barbecue szósz keverékével. Ha szeretitek a csípőset, Erős Pista is mehet bele!
Told vissza a sütőbe még 15-20 percre – már fóliatakarás nélkül –, hagyd, hogy ropogósra piruljon!
TIPP: Érdemes egy tiszta tálba átszedve tálalni.
3. Szaftos magyaros oldalas
Hozzávalók:
1,5 kg húsos oldalas
szárnyas fűszerkeverék
3 ek csemege paprikakrém
1 ek fokhagymakrém
1 ek mustár
1-2 fej hagyma
Így készítsd el:
Az oldalast egy ecset segítségével egyesével kend be az összekevert krémes keverékkel.
A hagymát vágd vékony szeletekre, dobd rá a húsra, majd forgasd át és tedd sütőzacskóba. Pácold a húst minimum 1-2 órán keresztül, de akár egy éjszakára is hűtőbe rakhatod.
Másnap mehet zacskóstól a tepsibe és már sütheted is.
Másfél óra múlva, mikor kellően megpuhult, óvatosan vedd ki a zacskóból. A szaftot öntsd egy tálba, a húst pedig pár percig még pirítsd tovább.