FAZÉK

Szerző Sors Edina

Létrehozva: 2021.10.29.

Nem szárad ki többé az oldalas, ha ezt a trükköt beveted

A tökéletes sült oldalas tekintetében rengeteg fűszerezési tippről hallhattál már. Abban azonban mindenki egyetért, hogy az oldalas legyen belül omlós, kívül pedig ropogós, ne pedig száraz!

Nem szárad ki többé az oldalas, ha ezt a trükköt beveted

A sült oldalas ikonikus főfogás a legtöbb magyar családnál, és persze mindenkinek akad hozzá egy jól bevált receptje. A fokhagyma általában alapízesítés, de van, aki zöldfűszeresen, például sok rozmaringgal és sörrel átlocsolva szereti, míg mások a mézes-mustáros verzióra, esetleg a keletiesebb, gyömbéres ízvilágra esküsznek. Egy dolog azonban biztos, nem mindegy, hogyan készíted el, hogy ne legyen száraz a hús. Szaftosan és omlósan isteni! Íme 3 szuper recept, amit feltétlenül érdemes kipróbálnod.

Oldalas (Fotó: Shutterstock)

Oldalas Fotó: Shutterstock

1. Mézes-mustáros oldalas

Hozzávalók:

  • 2,5 kg sertésoldalas
  • 1 fej fokhagyma
  • bors
  • 3 ek. méz
  • 2 ek. mustár
  • 1 ek. étolaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • 2 kg krumpli
  • 5 fej vöröshagyma
  • Így készítsd el:

  • Pucold meg a fokhagymagerezdeket és vágd ketté őket. Keskeny pengéjű késsel az oldalast lyukaszd ki és tűzdeld bele a fokhagymákat.
  • A mustárt, mézet, olajat, sót és borsot keverd össze. Egyenletesen kend vele be a hús mindkét oldalát.
  • A krumplit tisztítsd meg, és a tepsibe sorakoztasd fel. A hasábok közé egy negyedelt hagymát tegyél bele, majd sózd, borsozd. A tetejére tedd az oldalast. (A hús pácolását elkészítheted már előző este.)
  • 180 fokon süsd fólia alatt, amíg a krumpli meg nem sül, a hús nem lesz elég puha, majd vedd le a fóliát és süsd, amíg a tetején aranymáz keletkezik.
  • 2. Pikáns sült oldalas

    Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg oldalas
  • 2 fej fokhagyma
  • bors
  • rozmaring
  • olíva olaj
  • mustár
  • kechup – használj cukor nélküli változatot!
  • barbecue szósz – vigyázz, ne legyen cukros!
  • 1/2 üveg sör
  • Így készítsd el:

  • A megmosott húst darabolt fel a csontok mentén. Próbáld meg hasonló méretűekre vágni a darabokat, hogy egyformán süljenek meg.
  • Az oldalas darabkákat masszírozd be a zúzott fokhagymával, kend be mustárral, sózd és borsozd. Önts alá 1/2 üveg sört, locsold meg olívával, takard le alufóliával és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe 90 percre.
  • A sütési idő leteltével kend át a húsdarabkákat ketchup és barbecue szósz keverékével. Ha szeretitek a csípőset, Erős Pista is mehet bele!
  • Told vissza a sütőbe még 15-20 percre – már fóliatakarás nélkül –, hagyd, hogy ropogósra piruljon!
  • TIPP: Érdemes egy tiszta tálba átszedve tálalni.

    3. Szaftos magyaros oldalas

    Hozzávalók:

  • 1,5 kg húsos oldalas
  • szárnyas fűszerkeverék
  • 3 ek csemege paprikakrém
  • 1 ek fokhagymakrém
  • 1 ek mustár
  • 1-2 fej hagyma
  • Így készítsd el:

  • Az oldalast egy ecset segítségével egyesével kend be az összekevert krémes keverékkel.
  • A hagymát vágd vékony szeletekre, dobd rá a húsra, majd forgasd át és tedd sütőzacskóba. Pácold a húst minimum 1-2 órán keresztül, de akár egy éjszakára is hűtőbe rakhatod.
  • Másnap mehet zacskóstól a tepsibe és már sütheted is.
  • Másfél óra múlva, mikor kellően megpuhult, óvatosan vedd ki a zacskóból. A szaftot öntsd egy tálba, a húst pedig pár percig még pirítsd tovább.
  • Jó étvágyat!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek