Magyar Péter ámokfutása büdös szavazóktól, nők, nyugdíjasok folyamatos gyalázásáig

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.29.

Nem szárad ki többé az oldalas, ha ezt a trükköt beveted

A tökéletes sült oldalas tekintetében rengeteg fűszerezési tippről hallhattál már. Abban azonban mindenki egyetért, hogy az oldalas legyen belül omlós, kívül pedig ropogós, ne pedig száraz!

A sült oldalas ikonikus főfogás a legtöbb magyar családnál, és persze mindenkinek akad hozzá egy jól bevált receptje. A fokhagyma általában alapízesítés, de van, aki zöldfűszeresen, például sok rozmaringgal és sörrel átlocsolva szereti, míg mások a mézes-mustáros verzióra, esetleg a keletiesebb, gyömbéres ízvilágra esküsznek. Egy dolog azonban biztos, nem mindegy, hogyan készíted el, hogy ne legyen száraz a hús. Szaftosan és omlósan isteni! Íme 3 szuper recept, amit feltétlenül érdemes kipróbálnod.

Oldalas (Fotó: Shutterstock)

Oldalas Fotó: Shutterstock

1. Mézes-mustáros oldalas

Hozzávalók:

  • 2,5 kg sertésoldalas
  • 1 fej fokhagyma
  • bors
  • 3 ek. méz
  • 2 ek. mustár
  • 1 ek. étolaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • 2 kg krumpli
  • 5 fej vöröshagyma
  • Így készítsd el:

  • Pucold meg a fokhagymagerezdeket és vágd ketté őket. Keskeny pengéjű késsel az oldalast lyukaszd ki és tűzdeld bele a fokhagymákat.
  • A mustárt, mézet, olajat, sót és borsot keverd össze. Egyenletesen kend vele be a hús mindkét oldalát.
  • A krumplit tisztítsd meg, és a tepsibe sorakoztasd fel. A hasábok közé egy negyedelt hagymát tegyél bele, majd sózd, borsozd. A tetejére tedd az oldalast. (A hús pácolását elkészítheted már előző este.)
  • 180 fokon süsd fólia alatt, amíg a krumpli meg nem sül, a hús nem lesz elég puha, majd vedd le a fóliát és süsd, amíg a tetején aranymáz keletkezik.
  • 2. Pikáns sült oldalas

    Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg oldalas
  • 2 fej fokhagyma
  • bors
  • rozmaring
  • olíva olaj
  • mustár
  • kechup – használj cukor nélküli változatot!
  • barbecue szósz – vigyázz, ne legyen cukros!
  • 1/2 üveg sör
  • Így készítsd el:

  • A megmosott húst darabolt fel a csontok mentén. Próbáld meg hasonló méretűekre vágni a darabokat, hogy egyformán süljenek meg.
  • Az oldalas darabkákat masszírozd be a zúzott fokhagymával, kend be mustárral, sózd és borsozd. Önts alá 1/2 üveg sört, locsold meg olívával, takard le alufóliával és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe 90 percre.
  • A sütési idő leteltével kend át a húsdarabkákat ketchup és barbecue szósz keverékével. Ha szeretitek a csípőset, Erős Pista is mehet bele!
  • Told vissza a sütőbe még 15-20 percre – már fóliatakarás nélkül –, hagyd, hogy ropogósra piruljon!
  • TIPP: Érdemes egy tiszta tálba átszedve tálalni.

    3. Szaftos magyaros oldalas

    Hozzávalók:

  • 1,5 kg húsos oldalas
  • szárnyas fűszerkeverék
  • 3 ek csemege paprikakrém
  • 1 ek fokhagymakrém
  • 1 ek mustár
  • 1-2 fej hagyma
  • Így készítsd el:

  • Az oldalast egy ecset segítségével egyesével kend be az összekevert krémes keverékkel.
  • A hagymát vágd vékony szeletekre, dobd rá a húsra, majd forgasd át és tedd sütőzacskóba. Pácold a húst minimum 1-2 órán keresztül, de akár egy éjszakára is hűtőbe rakhatod.
  • Másnap mehet zacskóstól a tepsibe és már sütheted is.
  • Másfél óra múlva, mikor kellően megpuhult, óvatosan vedd ki a zacskóból. A szaftot öntsd egy tálba, a húst pedig pár percig még pirítsd tovább.
  • Jó étvágyat!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek