A lecsókolbász diszkrét bája: 3 isteni vacsora, amit mindenki imád
A lecsó elképzelhetetlen nélküle, ezt mindenki tudja; de ez csak a jéghegy csúcsa! Eszméletlen finom és gyors vacsorát rittyenthetsz lecsókolbászból; mutatunk három könnyű receptet!
Méltatlanul elhanyagolt hozzávalója ez a magyar konyhának: a lecsókolbász szinte csak a lecsóba kerül, pedig még rengetegféleképpen felhasználható! Elég csak arra gondolni, hogy néhány karikát teszel a rántotta alá, vagy a gulyáslevesbe főzöl egy adagot. Sokan idegenkednek tőle, mert félnek, hogy mivel olcsó, rossz a minősége; pedig a lecsókolbász nem feltétlen a rossz minőségű, „mindent bele” kategória. Ha sikerül egy rendes, jó minőségű, szaftos és húsos darabot beszerezned, olyan vacsorát készíthetsz belőle kevesebb, mint fél óra alatt, hogy mindenki megnyalja a tíz ujját. Mutatunk három receptet, ami bizonyítja, hogy kolbász-ügyben van élet a lecsón túl is.
1. Tepsiben sült lecsókolbász
Hozzávalók:
2 szál, nem műbeles lecsókolbász
4 evőkanál zsír
Egy fej hagyma
Egy fej fokhagyma
Elkészítés:
Irdald be a kolbászokat, majd tedd őket a zsírral kikent tepsibe. Önts alájuk egy deci vizet, majd rakd mellé a megtisztított hagymát, fokhagymát. 150 Celsius fokon, alufólia alatt süsd fél órát. Közben egyszer fordítsd meg őket.
Ezután vegyél elő egy serpenyőt, olvassz fel benne zsírt, és nagy lángon, hirtelen süsd pirosra a lecsókolbászokat. Így belül szaftos, kívül ropogós sült kolbász lesz a végeredmény. Tálalhatod fehér kenyérrel és kovászos uborkával, vagy mustárral is.
2. Paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hozzávalók:
1 kg krumpli
2 fej vöröshagyma
15 dkg lecsókolbász
3 evőkanál étolaj
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
Ízlés szerint só
Elkészítés:
Pucold meg és kockázd fel a krumplit, vágd apróra a hagymát, karikázd fel a lecsókolbászt.
A felforrósított olajon párold üvegesre a hagymát, majd húzd le a tűzről, és add hozzá a pirospaprikát. Ezután mehet bele a krumpli, a zúzott fokhagyma és a só. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ne lepje el teljesen a krumplit.
Közepes lángon, fedő alatt addig főzd, amíg a krumpli már majdnem teljesen puha. Ekkor add hozzá a lecsókolbászt, és főzd készre.
Keverd össze a mustárt, az olajat, a tárkonyecetet, és ízlés szerint sózd, borsozd.
Vágd vékony karikákra a lecsókolbászt, és forró olajban süsd ropogósra. Ezután forgasd össze a zöldségekkel, öntsd rá a dresszinget, és máris tálalhatod.