Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2021.09.08.

Füge és szilva az ősz legújabb nyerő párosa, ezt a receptet ne hagyd ki

Isteni, ahogy a füge édes, citrusos íze keveredik a szilva fanyar ízvilágával. Kár lenne kihagyni ezt a párosítást, ha befőzöl; de nem csak lekvárban, süteményben is fantasztikus együtt a két gyümölcs!

Mindkét gyümölcsnek most van a szezonja, adja magát, hogy füge és szilva egy finom lekvárban vagy süteményben találkozzon. A különleges ízvilág nem véletlen izgatja a háziasszonyok fantáziáját, kimondottan pikáns lekvár vagy chutney készíthető belőle.

Nem csupán a látvány pompás; füge és szilva fantasztikus ízt adnak együtt. Fotó: shutterstock

Egyre többen telepítenek a kiskertjükbe fügebokrot, és nem véletlen, hiszen ennek a különleges növénynek még a levele is gyógyító; a mennyei ízekről nem is szólva. Ha hozzá tudsz jutni olcsón ehhez az egzotikus gyümölcshöz, vagy terem a kertedben, akkor mindenképpen próbáld ki a füge és szilva párosításából készült lekvárt. Elakad a szavad, ha megkóstolod!

A fügéből is szilvából készült lekvár különleges ízt ad a süteményeknek.

Hozzávalók:

  • 1 kg érett füge
  • 1 kg szilva
  • 20 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 2 teáskanál fahéj
  • Elkészítés:

  • Alaposan mosd- és tisztítsd meg a fügéket; vágd ki a rossz részeket, majd héjastul darabold egy nagyobb edénybe. Tegyél rá 5 dkg cukrot, és tedd félre állni.
  • Ha hagyod cukorban állni a fügét lekvárfőzés előtt, pont annyi levet enged, hogy ne égjen le.

  • Mosd meg és darabold fel a szilvát is, majd keverd össze a fügével. Add hozzá a cukrot és a fahéjat, majd tedd fel a tűzhelyre, és közepes lángon forrald fel.
  • Ha szétfőttek a gyümölcsök, botmixerrel turmixold össze őket. Majd főzd addig, míg el nem éri a kellő sűrűséget.

  • Ezután szedd a forró lekvárt csírátlanított üvegekbe, majd alaposan zárd le, és állítsd fejre őket 10 percre. Ezután mehetnek a száraz dunsztba; egy nap után pedig a kamrapolcra.
  • A füge és szilva páros süteménybe is kiváló; piskótatésztára, kevert tésztához, de akár bukta töltelékének is megállja a helyét; de pazar gyümölcskenyeret is készíthetsz velük.

    Fotó: shutterstock

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek