Nem túlzás kijelenteni, hogy egyik férfinak se a krumplis tészta a kedvenc ebédje. Ám egy igazán rafinált feleség tudja, mivel kell felturbózni ezt az egyszerű ételt...
Némelyik férfit ki lehetne kergetni a világból ezzel a burgonyás étellel; ám egy rafinált magyar feleség úgy felturbózta, hogy a férje kezet csókolt neki az ebéd után, annyira finom lett. A sült tarjás krumplis tészta torta új dimenzióba helyezi ezt a hagyományos magyar fogást; és nincs férfi, aki ellen tudna állni neki. A külleme is megkapó, de az íze mindent visz: ahogy a krumpli, a tészta, a tört hagyma és a fokhagymával megbolondított tarja ízei összetalálkoznak, arra nincsenek szavak. Baráthné Éva nem csupán valóságos ízorgiát varázsolt a tányérra, de adott a küllemre is: a krumplis tészta torta eszméletlenül íncsiklandozó látványt nyújt. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók:
A krumplis tésztához:
1 kg burgonya
3 fej hagyma
olaj vagy sertészsír
2 teáskanál pirospaprika
ízlés szerint só és bors
40 dkg fodros kocka tészta
A sült tarjához:
60 dkg sertéstarja
4 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
1 teáskanál pirospaprika
2 nagy fej hagyma
Elkészítés:
A tarjaszeleteket tisztítsd meg, enyhén klopfold ki, majd a reszelt fokhagymával, borssal, sóval és pirospaprikával szórd meg mindkét oldalukat.
Zsírozd ki a egy tepsi alját, majd tedd bele a megfűszerezett húsokat, és a két nagy fej, meghámozott hagymát. Önts alá kb. egy dl vizet, majd fedd le alufóliával a tepsit, és előmelegített, 180 Celsius fokos sütőben süsd meg. Egy-másfél óra, míg puha és omlós lesz; addig készítsd el a krumplis tésztát.
Vágd kisebb kockákra a krumplit, majd sós vízben főzd puhára, és szűrd le. Főzd meg a tésztát is, és leszűrés után tarts meg valamennyit a főzővízből.
Tisztítsd meg a hagymát, vágd apró kockákra, és zsíron vagy olajon pirítsd le. Szórd meg pirospaprikával, mehet rá a főtt krumpli, forgasd át és nyomkodd szét egy villával.
Keverd az alaphoz a tésztát, illetve egy keveset a főzővízből, majd sózd, borsozd ízlés szerint. Hagyd a lábasban, míg a hús megsül; így a tészta felveszi a lábas alakját, és kerek, torta-forma eredményt kapsz.
Ha elkészült a hús, igazítsd a szeleteket egy kínáló tál szélére körben. Középre borítsd óvatosan a lábasból a krumplis tésztát, a tetejére díszítésnek tegyél néhány kisebb szelet húst. A hússal együtt sült hagymát pépesítsd, és a tortával együtt tálald. Garantált, hogy nagy sikere lesz!