Létrehozva: 2021.07.16.

Megpuhult a koviubid? Mutatjuk, hol rontod el

Beindult az uborkatermés, itt az ideje, hogy elkészítsd ezt az egyszerű és egészséges savanyúságot! Ám nincs nagyobb csalódás, mint a megpuhult kovászos uborka. A baj könnyen megelőzhető, mutatjuk!

A megpuhult kovászos uborka minden háziasszonynak csalódás, hiszen elvileg ez a világ egyik legegyszerűbb savanyúsága. A koviubi nem csupán finom, de egészséges is, hiszen a kovászolás során rengeteg jótékony baktérium szaporodik el az üvegben. Amilyen könnyűnek tűnik a recept, annyira egyszerű elrontani; hiszen a kovászolás során kényesen ügyelni kell az egyensúlyokra: nem elég, ha csupán melegben tartod az üveget, ahogyan az sem, milyen és mennyi sót és milyen kenyeret teszel bele. A megpuhult kovászos uborka mögött több ok is meghúzódhat; de ha betartod ezeket a lépéseket, akkor roppanós lesz a végeredmény.

Fotó: pixabay.com

Legyen patyolattiszta az üveg

Fotó: pixabay.com

A kovászolás, erjedés során nem mindegy, hogy milyen baktériumok szaporodnak el: a kenyéren vagy krumplin túl nem lehet semmi az üvegben. Kovászos uborkánál kevesen gondolnak arra, hogy ugyanúgy csírátlanítani kell az üveget, ahogyan befőzés előtt: vagyis vagy tedd 100 Celsius fokos sütőbe fél órára, vagy egy kevés vízzel az alján a mikróba három percre.

Nem mindegy, milyen az uborka

Fotó: pixabay.com

Friss, egészséges és lehetőleg egyforma méretű uborkákat válassz a kovászoláshoz; a legjobb a 8-10 cm-es fürtös uborka. Fontos, hogy ne legyen túlérett, sárga az uborka; a legjobb, ha a magok aprók még, mert ha nagyok, onnan indulhat a puhulás.

Alaposan tisztítsd meg a hozzávalókat

Fotó: pixabay.com

Kovászolás előtt nem elég leöblíteni őket a csap alatt, hiszen az uborka héján maradhatnak apró szennyeződések. Egy tiszta, steril mosogatószivacs dörzsölős felével alaposan súrold le őket, mielőtt az üvegbe tennéd. Ugyanez igaz a kaporra, fokhagymára is: mindent alaposan moss át! Kóstold meg az uborkák végeit, nehogy keserűek legyenek; ha azok, vágd le. Egyetlen keserű darab tönkreteheti az egész koviubit. Ha ezzel megvagy, szurkáld be az uborkákat, vagy vágd be őket mindkét oldalukról, hogy a lé alaposan átjárhassa őket.

Nagyon figyelj a só mennyiségére

Fotó: pixabay.com

Ha előkészítetted az uborkákat, jöhet a rétegezés: a kapor felét tedd az üveg aljába, erre állítva tedd az uborkákat addig, míg meg nem telik az üveg. Ha fokhagymát is használsz, tedd hozzá a gerezdeket is. A tetejére tedd a kapor másik felét, majd öntsd fel vízzel az üveget. Ezt a vizet öntsd egy mérőedénybe, hogy lásd, mennyi sóra lesz szükséged a felöntőléhez. Egy liter vízhez egy evőkanál sóval számolj; érdemes nem jódozott asztali sót használni. Forrald fel a vizet, add hozzá a sót, és ha langyosra hűlt, öntsd az üvegbe.

Jóféle kenyeret válassz

Fotó: Boros Valéria – Facebok, Vali hagyományos konyhája

A felöntőlé után jöhet a kenyér! Nagyon nem mindegy, milyet választasz, hiszen ez indítja be az erjedést. Legjobb a félbarna kenyér, ami nagyobb valószínűséggel készült valódi élesztőből. Arra figyelj, hogy a kenyérszelet makulátlan legyen, alaposan nézd át, hogy ne legyen penészes, állott. A szendvicskenyerek nem alkalmasak kovászoláshoz, könnyen rossz irányba vihetik az erjedést, és folyós lehet az uborka. A kenyeret úgy tedd az üvegbe, hogy a szájáig érjen, és nedvesítse át a felöntőlé.

Ne tedd a napra!

Fotó: pixabay.com

Tévhit, hogy a kovászos uborkának a tűző napon kell állnia: bár tény, hogy az erjedéshez meleg kell, de a napon úgy átforrósodhat az üveg, hogy elpusztulnak az élesztőgombák, más mikroorganizmusok pedig elszaporodnak; így a végeredmény megpuhult kovászos uborka lesz. Az ideális az egyenles, 25-27 Celsius fok körüli hőmérséklet. Meleg, de árnyékos helyen pár napig pihentesd az üveget: időjárás-függő, hogy a negyedik vagy ötödik napon lesz kész. Tegyél az üveg alá egy tálat, mert a lé hajlamos kifutni az érés során. Ha elkészült az uborka, szedd kisebb üvegekbe, és tedd a hűtőbe; 2-3 hétig friss marad.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

vg.hu

Elüldözi Németországból az idegengyűlölet a szakképzett külföldi munkásokat

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

travelo.hu

A magyarok körében is nagy kedvenc úti cél jövő héten turistaadót emel

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Kiderült Szoboszlai titka: rászokott a különleges piára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Így lesz roppanós a rántott csirke, tojás nélkül is

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó