RETRO RÁDIÓ

Hoppácska! Te már grilleztél szalonnával zöldségeket?

Hoppácska! Te már grilleztél szalonnával zöldségeket?
Létrehozva2021. 07. 04. 11:00

Ha valaki meghallja a grillezés szót, vélhetően azonnal a különböző húsokra gondol. Pedig a grillrácson sok mást is lehet készíteni, például zöldségeket szalonnával.

Ha igazán izgalmas kerti partira vágyunk, nem elég a tarja és a csirkemell, érdemes baconnel, sajttal, zöldségekkel gazdagítanunk a grillmenüt. Mutatjuk is, hogy a cukkinin kívül mit érdemes még bevetni.

 

Előtte azonban vegyünk át néhány alapszabályt a zöldségek grillezéséről. Ahogy a húsoknál, így itt is a mosással és szeleteléssel kezdődik a munka. Néhány zöldség (paradicsom, gomba) viszonylag rövidebb idő alatt elkészül, míg például a padlizsánra több időt kell szánni. Ellentétben a húsokkal, a zöldségeket nem kell sokáig pácolni, bőven elég 10-15 percet erre szánni. A pác alapja gyakran az olívaolaj, néhány csepp balzsamecettel, sóval, borssal vagy esetleg fűszerezett (például chilis) olaj. Ami a fűszerezést illeti, nyugodtan válassz erőteljesebb fűszereket, mint például a kakukkfüvet vagy a rozmaringot, de csak módjával.

Fontos a grillezési idő

A másik fontos különbség a húsok és a zöldségek grillezésénél, hogy a zöldségek sokkal szélesebb skálán mozognak, mármint ami a grillezési idejüket illeti.

A legfinomabb héjában sült krumpli / Fotó: Pixabay.com

A paprikának elég néhány perc, a krumplinak – amit alufóliában érdemes grillezni – már jóval több idő kell. A zöldségeket ne közvetlenül azután tegyük a grillrácsokra, amikor kivettük a hűtőből, hanem akkor, amikor valamennyire már felmelegedtek, így a zöldségek is korábban készülnek el, rövidebb idő alatt pedig kevesebbet veszítenek víztartalmukból. (Vagyis nem lesznek szárazok, rágósak.)

Tippek

És ha már szóba jött az alufóliás megoldás: a koktélparadicsomokat is el lehet így készíteni, de nyársra is lehet szúrni egy sorban a szemeket, sőt a akár húsdarabkákat is tűzhetünk közéjük, hogy még finomabb legyen a végeredmény.

Érdemes bacon szalonnával fölcsavarni a cukkinit, isteni finom! / Fotó: pixabay

A cukkini és a padlizsán is több nedvességet tart magában, ha héjával együtt sütjük. A cukkinivel érdemes hosszában szeletelve próbálkozni, vagy akár egy szelet baconnel szoros csigába tekerve grillezni.

Padlizsántól kukoricáig

És hogy nálunk mely zöldségek a befutók, ha grillezésről van szó? Például a padlizsán, amiről a többség egyből a padlizsánkrémre gondol, pedig grillezve is kifejezetten finom. Főként, ha például fokhagymával ízesítjük. A sárgarépa és a cukkini is helyet kaphat a grillrácson, előbbihez a kakukkfüvet, utóbbihoz bármilyen zöldfűszert ajánlunk társítani. A paprikát is lehet grillezni, itt azonban ügyelni kell, hogy ne tegyük túl forró rácsra, könnyen megéghet.

Cukkini, gomba, paprika és hús: eszméletlen ízkavalkád! Rakj a nyársra bátran zöldségeket szalonnával! / Fotó: Pixabay

Ahogy a padlizsán esetében, úgy a kukoricáról sem feltétlenül a grillezés jut az eszünkbe, pedig így is el lehet készíteni. Kis vajjal vagy baconbe tekerve is a rácsra tehetjük, a mi szívünkhöz inkább az utóbbi megoldás áll közel, de a vajas-fűszeres változatát is érdemes megkóstolni. Ha biztosra akarunk menni, a kukoricát vágjuk 5 cm-es karikákra és pár percig főzzük elő.

És ha már sajt: az is tökéletesen mutat a grillrácsokon, mivel többféle, kifejezetten grillezéshez ajánlott sajt közül is lehet ma már válogatni, amik csak még finomabbak lesznek, ha baconbe burkolod őket.

A bacon egyébként nemcsak a kukoricához illik tökéletesen, ha a grillezni kívánt spárga köré tekerjük is isteni végeredményt kapunk. Ha pedig gombát grilleznél, azt is nyugodtan baconbe csavarhatod, a belsejét pedig sajttal és bazsalikommal, petrezselyemmel töltheted meg.

 

A spárga a legfinomabb verzió: grillezz zöldségeket szalonnával! / Fotó: Pixabay

Az sem mindegy, hogy milyen bacont használunk

Ha baconnel teszed teljessé a grillezést, lehetőség szerint olyat válassz, amiben sem ízfokozó, – sem térfogatnövelő-szerek nincsenek. Aki cukormentes baconre vágyik (hiszen a legtöbb baconben egyébként van cukor), a termék csomagolásán ne csak a cukor, hanem a dextróz és a maltodextrin szavakat is keresse, ugyanis valójában ezek is cukrok. A Gierlinger magas hústartalmú baconjei megfelelnek a fenti elvárásoknak, s már két évtizede látják el finom falatokkal a prémium finomságra vágyókat.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.