A burgonya az egyik legközkedveltebb köret, mégis sokan mellőzik a fogyasztását, mert a köztudat szerint nem igazán fogyókúrás étel. Azt azonban érdemes tudni, hogy az újkrumpli jóval kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen sokkal kevesebb kalóriát, de több vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz, mint a téli társa. A víztartalma is sokkal magasabb, arról nem is beszélve, hogy a hámozásával sem kell kínlódni, mert a héja vékony és puhára megfő vagy finom ropogósra sül. Kiválóan illik hozzá a petrezselyem, snidling, a rozmaring és a kakukkfű és a vaj.
Tudtad, hogy a krumplihéj fogyasztása kifejezetten egészséges?
A „héjában van a vitamin” kifejezés a krumpihéjra is fokozottan érvényes, ezért ez egy fontos érv amellett, hogy semmiképp sem pucold meg az újburgonyát. A héj erős antioxidáns, immunerősítő, koleszterincsökkentő, szívvédő hatással. Kiváló emésztés- és vízháztartás javító.
Magas a káliumtartalma: ez azért fontos, mert segítik a vázizmok helyes működését és az anyagcserére is jó hatással van. Megnyugtatja a véredények falát, így a magas vérnyomás kialakulása ellen is véd.
Egy másik szívbarát anyag is jelen van a héjban, mégpedig az ugyancsak hasznos Omega-3 zsírsav.
Niacin, vagyis B3-vitamin található benne: ez fontos szerepet játszik a szénhidrátok lebontásában, energiává való átalakításában. Serkenti az új sejtek kialakulását, a meglévő sejteket pedig védelmezi.
B-komplex vitaminokat tartalmaz, melyek kifejezetten stressz-oldó tápanyagok, mint például a B1, B2, B6 és B9 vitaminok, emellett C-vitamin tartalma is magas.
Jelentősebben tartalmaz még vasat, magnéziumot, foszfort, rezet, mangánt, melyek mind fontosok az emberi szervezet egészséges működéséhez és a szükséges energiaszint biztosításához.
Magas rosttartalma csökkenti a koleszterinszintet, segíti a helyes bélműködést és megelőzi a székrekedést. Csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is.
A krumpli héjában nagy mennyiségű klorogénsav van, mely megköti a rákot okozó vegyületeket.
Külsőleg is kiválóan alkalmazható:
- Megnyugtatja a puffadt szemeket, ha krumplihéját raksz a szemhéjadra. Gyönyörűen leviszi a duzzanatot.
- Hajtőre vagy fejbőrre kenve serkenti a hajnövekedést. Hajmosás előtt át kell dörzsölni vele a hajtöveket, rajta kell hagyni pár percig. A krumplihéjban található rengeteg vitamin, antioxidáns és ásványi anyag serkentőleg hat a hajnövekedésre.
- Segít a sötétebb sebhelyek, forradások elhalványításában. Egyenletesebbé teszi a bőrszínt, ha a krumpli héjának a levét kinyomkodod és pakolásként naponta alkalmazod az érintett bőrfelületen.