RETRO RÁDIÓ

Pucolni vagy sem? Itt az igazság az újkrumpliról!

Glazed,New,Potatoes,With,Parsley,Close-up,On,The,Table.,Horizontal
Létrehozva2021. 06. 25. 13:20

Meglepődsz, milyen egészséges a héja!

A burgonya az egyik legközkedveltebb köret, mégis sokan mellőzik a fogyasztását, mert a köztudat szerint nem igazán fogyókúrás étel. Azt azonban érdemes tudni, hogy az újkrumpli jóval kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen sokkal kevesebb kalóriát, de több vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz, mint a téli társa. A víztartalma is sokkal magasabb, arról nem is beszélve, hogy a hámozásával sem kell kínlódni, mert a héja vékony és puhára megfő vagy finom ropogósra sül. Kiválóan illik hozzá a petrezselyem, snidling, a rozmaring és a kakukkfű és a vaj.

Fotó: shutterstock

Tudtad, hogy a krumplihéj fogyasztása kifejezetten egészséges?

A „héjában van a vitamin” kifejezés a krumpihéjra is fokozottan érvényes, ezért ez egy fontos érv amellett, hogy semmiképp sem pucold meg az újburgonyát. A héj erős antioxidáns, immunerősítő, koleszterincsökkentő, szívvédő hatással. Kiváló emésztés- és vízháztartás javító.

  • Magas a káliumtartalma: ez azért fontos, mert segítik a vázizmok helyes működését és az anyagcserére is jó hatással van. Megnyugtatja a véredények falát, így a magas vérnyomás kialakulása ellen is véd.
  • Egy másik szívbarát anyag is jelen van a héjban, mégpedig az ugyancsak hasznos Omega-3 zsírsav.
  • Niacin, vagyis B3-vitamin található benne: ez fontos szerepet játszik a szénhidrátok lebontásában, energiává való átalakításában. Serkenti az új sejtek kialakulását, a meglévő sejteket pedig védelmezi.
  • B-komplex vitaminokat tartalmaz, melyek kifejezetten stressz-oldó tápanyagok, mint például a B1, B2, B6 és B9 vitaminok, emellett C-vitamin tartalma is magas.
  • Jelentősebben tartalmaz még vasat, magnéziumot, foszfort, rezet, mangánt, melyek mind fontosok az emberi szervezet egészséges működéséhez és a szükséges energiaszint biztosításához.
  • Magas rosttartalma csökkenti a koleszterinszintet, segíti a helyes bélműködést és megelőzi a székrekedést. Csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is.
  • A krumpli héjában nagy mennyiségű klorogénsav van, mely megköti a rákot okozó vegyületeket.
  • Külsőleg is kiválóan alkalmazható:
  • - Megnyugtatja a puffadt szemeket, ha krumplihéját raksz a szemhéjadra. Gyönyörűen leviszi a duzzanatot. - Hajtőre vagy fejbőrre kenve serkenti a hajnövekedést. Hajmosás előtt át kell dörzsölni vele a hajtöveket, rajta kell hagyni pár percig. A krumplihéjban található rengeteg vitamin, antioxidáns és ásványi anyag serkentőleg hat a hajnövekedésre. - Segít a sötétebb sebhelyek, forradások elhalványításában. Egyenletesebbé teszi a bőrszínt, ha a krumpli héjának a levét kinyomkodod és pakolásként naponta alkalmazod az érintett bőrfelületen.

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.