Idén várhatóan nagyon meleg lesz, nagyon jól fog esni néhány hűsítő nyári leves. Mutatunk három receptet, készítsd el őket, nem fogod megbánni!
1. Joghurtos céklaleves
Hozzávalók:
4 db új cékla
1 kígyóuborka
3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dl joghurt
1/2 citrom leve
csipetnyi cukor
1 csokor kapor
1 csokor petrezselyem
só
bors
Így készítsd el
Hámozd meg a céklát, reszeld le és késes aprítóval aprítsd össze. 3/4 részét tedd bele egy lábasba, öntsd fel 1,5 liter vízzel, sózd, borsozd, add hozzá a cukrot, és főzd 10 percig.
Dobd hozzá a maradék céklát és további 2 percen keresztül főzd, majd vedd le a tűzről.
Közben reszeld le a meghámozott uborkát és vágd finomra az újhagymát és a kaprot. A joghurttal elkevert uborkát az újhagymával és a kaporral a már nem forró alaplébe belekeverheted, és citromlével ízesítheted.
Hűtsd le alaposan a levest, finomra vágott petrezselyemmel, egy kis joghurttal a tetején díszítheted.
Jó étvágyat!
2. Nyári gazpacho
Hozzávalók:
40 dkg paradicsom
1 db zöldpaprika
1 db uborka
1 db hagyma
3 g fokhagyma
2 ek borecet
2 ek olívaolaj
1 szikk zsemle
3 dkg vaj
Így készítsd el
Alapos öblítés után tisztítsd meg a zöldségeket. A paradicsomot forrázd le és hámozd meg. A zöldpaprikát csumázd ki, az uborkát és a hagymát vágd apró kockákra.
A felaprított zöldségekből tegyél félre, a többi turmixold össze a hazzáadott fokhagymával, borecettel, olívaolajjal. Ízlés szerint sózd, öntsd fel 7-8 dl hideg vízzel, jól keverd össze. Fedd le és 3 órára tedd a hűtőbe.
Tálaláskor a zsemlét aprítsd fel, és pirítsd meg vajban. A levest a félterett zöldségekkel és zsemlekockával tálald.
Jó étvágyat!
3. Meggyleves
Hozzávalók:
60 dkg magozott meggy
5 dkg cukor
1,2 l víz
150 g tejföl
3 ek. liszt
Így készítsd el
A meggyet tedd egy fazékba, szórd meg cukorral, és keverd össze. 5 percig kis lángon főzd, időnként keverd meg, nehogy odakapjon.
Öntsd fel vízzel, és főzd tovább 10 percig. Add hozzá a lisztet a tejfölhöz, keverd össze, majd adj hozzá egy kanállal a levesből, azzal is keverd meg.
Csurgasd vissza a levesbe, kevergesd meg, majd lefedve még 10 percig főzd.