Magyar Péter nem az első a Tisza pártban aki újságírókra támadna

INSIDER
Létrehozva: 2021.06.11.

Így készül a legfinomabb kapormártás, sok mindenhez tálalhatod!

A nyár egyik legfinomabb mártása a kapormártás, amely ráadásul rendkívül egészséges étel is. Máris mutatjuk, hogyan készítsd, hogy igazán finom legyen.

Szerző Horváth Gabi

A kapor illata megosztja az embereket: van, aki rajong érte, van, aki ki nem állhatja. Szerencsére az első csoport népesebb: ez már csak azért is hasznos, mert a kapor az egyik legegészségesebb fűszernövényünk. A kaporrajongóknak nem kell beérniük a kovászos uborkával, a kapros-túrós rétessel és a kapros tökfőzelékkel. Ez a finom kapormártás rengetegféle ételhez jól illik, diétabarát, és a szervezetünk egyensúlyát is segít fenntartani.

A kapor megosztó fűszer, de nagyon egészséges! (Fotó: pixabay.com)

A jótékony kapor

A kapor gazdag A-, többféle B- és E-vitaminban, valamint rengeteg ásványi anyag, például kalcium, réz, magnézium, és cink is van benne. Számos népgyógyászatilag igazolt hatással bír. A fogyókúrázók vízhajtó és emésztést javító hatása miatt szeretik – vízhajtó hatásánál fogva a narancsbőr tüneteit is képes csökkenteni. Puffadás, emésztési zavarok és hányinger ellen is beválik. Antimikrobiális hatása a természetes antibiotikumként ismert fokhagymáéval vetekszik, szükség esetén akár sebgyógyításra is használható. A szoptató anyukáknak tejképződést fokozó hatása miatt lehet a kedvence. A kapor magja a hormonháztartásra van jó hatással, ezért a menopauza időszakában is jó szolgálatot tehet, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Teát is lehet főzni ebből a finom fűszernövényből, de ennél sokkal finomabb, ha egészséges és ízletes kapormártás készül belőle. Tálalhatjuk főtt, párolt vagy rántott zöldségekhez, főtt és sült húsokhoz, kolbászhoz, virslihez, salátákhoz. A nyári grillpartin készült ételeknek is tökéletes kiegészítője. Ha grillezésre készülsz, érdemes egy nagyobb adagot előre elkészíteni belőle, és hidegen tálalni a finomságok mellé. Máris mutatjuk a receptjét!

A legfinomabb kapormártás

A kapormártás rengeteg étel kiegészítője lehet (Fotó: pixabay.com)

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb csokornyi kapor
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű is lehet)
  • 1 teáskanál olaj vagy vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál cukor vagy eritrit
  • só és bors ízlés szerint
  • Így készítsd el:

  • Mosd meg és papírtörlőn szárítsd meg a kaprot, majd szedd le a száráról a leveleket, és egy éles késsel vágd őket minél apróbbra.
  • Egy teáskanálnyi olajon vagy vajon dinszteld meg az összenyomott fokhagymát közepes lángon. Szórd rá a kaprot, és párold őket együtt folytonos keverés mellett, de vigyázz, hogy ne barnuljanak meg.
  • Szórd rá a lisztet, keverd el, és lassanként, folyamatosan kevergetve öntsd fel a tejjel. Vigyázz, hogy ne csomósodjon össze. Ha elérte a kívánt állagot, ízesítsd sóval, borssal és egy pici cukorral vagy eritrittel.
  • Ha besűrűsödne, tejjel hígíthatod, ha pedig túl hígra sikerülne, akkor egy kiskanál liszttel sűrítheted. A mártást ilyenkor tedd vissza a tűzhelyre, a lisztet pedig keverd egy kis tejjel csomómentesre, mielőtt beletennéd az ételbe.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek