kulcsár edina
A nyár egyik legfinomabb mártása a kapormártás, amely ráadásul rendkívül egészséges étel is. Máris mutatjuk, hogyan készítsd, hogy igazán finom legyen.
A kapor illata megosztja az embereket: van, aki rajong érte, van, aki ki nem állhatja. Szerencsére az első csoport népesebb: ez már csak azért is hasznos, mert a kapor az egyik legegészségesebb fűszernövényünk. A kaporrajongóknak nem kell beérniük a kovászos uborkával, a kapros-túrós rétessel és a kapros tökfőzelékkel. Ez a finom kapormártás rengetegféle ételhez jól illik, diétabarát, és a szervezetünk egyensúlyát is segít fenntartani.
A kapor gazdag A-, többféle B- és E-vitaminban, valamint rengeteg ásványi anyag, például kalcium, réz, magnézium, és cink is van benne. Számos népgyógyászatilag igazolt hatással bír. A fogyókúrázók vízhajtó és emésztést javító hatása miatt szeretik – vízhajtó hatásánál fogva a narancsbőr tüneteit is képes csökkenteni. Puffadás, emésztési zavarok és hányinger ellen is beválik. Antimikrobiális hatása a természetes antibiotikumként ismert fokhagymáéval vetekszik, szükség esetén akár sebgyógyításra is használható. A szoptató anyukáknak tejképződést fokozó hatása miatt lehet a kedvence. A kapor magja a hormonháztartásra van jó hatással, ezért a menopauza időszakában is jó szolgálatot tehet, ha rendszeresen fogyasztjuk.
Teát is lehet főzni ebből a finom fűszernövényből, de ennél sokkal finomabb, ha egészséges és ízletes kapormártás készül belőle. Tálalhatjuk főtt, párolt vagy rántott zöldségekhez, főtt és sült húsokhoz, kolbászhoz, virslihez, salátákhoz. A nyári grillpartin készült ételeknek is tökéletes kiegészítője. Ha grillezésre készülsz, érdemes egy nagyobb adagot előre elkészíteni belőle, és hidegen tálalni a finomságok mellé. Máris mutatjuk a receptjét!
Hozzávalók:
Így készítsd el: