RETRO RÁDIÓ

Megújult a bodzaszörp, így lesz idén mennyei

Megújult a bodzaszörp, így lesz idén mennyei
Létrehozva2021. 05. 24. 17:31

Ez a mentás-gyömbéres ízkombináció mindent visz

A bodzavirágból készült bodzaszörp kétségtelenül az egyik legfinomabb ital, éppen ezért egyre többen próbálják meg saját kezűleg elkészíteni ezt a mennyei frissítőt. Kétségtelenül a természet egyik csodás ajándéka, szinte mindenhol nő és most, amikor virágzik, könnyen begyűjthetünk belőle egy adaggal. Nem csak szörpnek, de teának is kiváló a bodza. Ebben az esetben nincs más dolgod, mint alaposan kiszárítani a leszedett virágokat. Az íze csodás, ráadásul köhögéscsillapító és immunerősítő hatóanyaggal rendelkezik.

Fotó: 123rf

Idén egy igazán különleges mentás-gyömbéres bodzaszörp recepttel készültünk, amely nemcsak mennyei ízkombináció, hanem az immunrendszert is erősíti a koronavírus és más vírusos, légúti vagy légzőszervi megbetegedések ellen. Télre is el tudod rakni, így a tavaszt is megidézheted vele a hideg időkben.

Fotó: shutterstock

A bodzavirág szedésekor arra figyelj, hogy minél kevesebb szennyeződés legyen a növényen, lehetőleg az úttól, forgalomtól távolabb eső bokrokról gyűjtsd be őket. A leszedett virágokat ugyanis nem szabad megmosni, különben az értékes virágpor is lejön róla, és így már nem lesz finom ízű a szörp.

Amire szükséged lesz:

  • 30 db bodzavirág

  • kb. 5-6 ág friss menta (maradjon egészben, nem kell összevágni)

  • 1 db kisebb, megtisztított gyömbér kockákra vágva

  • 2 db citrom

  • 4 l víz

  • 1,5 kg cukor

  • 10 dkg citromsav

    Így készítsd el:

  • A bodzavirágot tisztítsd meg a bogaraktól és a zöld részektől, majd tedd őket egy nagy tálba.

  • A bodzavirágokat öntsd le annyi vízzel, amennyi teljesen elfedi a virágokat. Fontos, hogy langyos, kézmeleg legyen a víz hőmérséklete. Ezután karikázd fel a citromokat és ezeket is keverd bele a bodzás vízbe.

  • Érdemes több napig, de minimum egy éjszakán át letakarva áztatni a bodzavirágokat, hogy jól kioldódjon a finom íz belőle.

  • Ha eleget ázott a bodza, folytathatod a szörpkészítést. A maradék vízmennyiséget forrald fel a cukorral, hogy szirup legyen belőle. Dobd bele a mentát és a gyömbért, hogy kifőjön belőlük a finom íz. Pár perc forralás után szűrőkanállal szedd ki a szirupból az összes mentát és gyömbért.

  • A beáztatott bodzalevet szűrd át és öntsd hozzá a sziruphoz. Forrás közben add hozzá a citromsavat is és jól keverd össze a szörppel.

  • Még forrón töltsd a szörpöt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Öt percre fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy kiszorítsd a maradék levegőt, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Takard le őket egy pléddel, amíg kihűlnek, majd száraz, hűvös helyen tárold őket.

    Ezzel a módszerrel tartósítószer nélkül is eláll a bodzaszörp, így télen is élvezheted ezt a mennyei és egészséges nyári frissítőt.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.