kulcsár edina
Ez a mentás-gyömbéres ízkombináció mindent visz
A bodzavirágból készült bodzaszörp kétségtelenül az egyik legfinomabb ital, éppen ezért egyre többen próbálják meg saját kezűleg elkészíteni ezt a mennyei frissítőt. Kétségtelenül a természet egyik csodás ajándéka, szinte mindenhol nő és most, amikor virágzik, könnyen begyűjthetünk belőle egy adaggal. Nem csak szörpnek, de teának is kiváló a bodza. Ebben az esetben nincs más dolgod, mint alaposan kiszárítani a leszedett virágokat. Az íze csodás, ráadásul köhögéscsillapító és immunerősítő hatóanyaggal rendelkezik.
Idén egy igazán különleges mentás-gyömbéres bodzaszörp recepttel készültünk, amely nemcsak mennyei ízkombináció, hanem az immunrendszert is erősíti a koronavírus és más vírusos, légúti vagy légzőszervi megbetegedések ellen. Télre is el tudod rakni, így a tavaszt is megidézheted vele a hideg időkben.
A bodzavirág szedésekor arra figyelj, hogy minél kevesebb szennyeződés legyen a növényen, lehetőleg az úttól, forgalomtól távolabb eső bokrokról gyűjtsd be őket. A leszedett virágokat ugyanis nem szabad megmosni, különben az értékes virágpor is lejön róla, és így már nem lesz finom ízű a szörp.
30 db bodzavirág
kb. 5-6 ág friss menta (maradjon egészben, nem kell összevágni)
1 db kisebb, megtisztított gyömbér kockákra vágva
2 db citrom
4 l víz
1,5 kg cukor
10 dkg citromsav
A bodzavirágot tisztítsd meg a bogaraktól és a zöld részektől, majd tedd őket egy nagy tálba.
A bodzavirágokat öntsd le annyi vízzel, amennyi teljesen elfedi a virágokat. Fontos, hogy langyos, kézmeleg legyen a víz hőmérséklete. Ezután karikázd fel a citromokat és ezeket is keverd bele a bodzás vízbe.
Érdemes több napig, de minimum egy éjszakán át letakarva áztatni a bodzavirágokat, hogy jól kioldódjon a finom íz belőle.
Ha eleget ázott a bodza, folytathatod a szörpkészítést. A maradék vízmennyiséget forrald fel a cukorral, hogy szirup legyen belőle. Dobd bele a mentát és a gyömbért, hogy kifőjön belőlük a finom íz. Pár perc forralás után szűrőkanállal szedd ki a szirupból az összes mentát és gyömbért.
A beáztatott bodzalevet szűrd át és öntsd hozzá a sziruphoz. Forrás közben add hozzá a citromsavat is és jól keverd össze a szörppel.
Még forrón töltsd a szörpöt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Öt percre fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy kiszorítsd a maradék levegőt, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Takard le őket egy pléddel, amíg kihűlnek, majd száraz, hűvös helyen tárold őket.
Ezzel a módszerrel tartósítószer nélkül is eláll a bodzaszörp, így télen is élvezheted ezt a mennyei és egészséges nyári frissítőt.