tóth gabi
Ez a svéd áfonyatorta mindent visz, ráadásul glutén- és tejmentes finomság.
Nem egyszerű feladat, ha valaki egyszerre akar finom és egészséges süteményt készíteni. Ám most már nincs szükség sokat töprengeni és hosszas órákat keresgéléssel tölteni, köszönhetően ennek a receptnek.
A Metropol olvasója, Fazekas Szibilla ugyanis megalkotta a tökéletes glutén- és tejmentes svéd áfonyatorta receptjét.
„A barátnőm Svédországban dolgozott egy darabig, ezért is örültem, hogy találtam egy svéd áfonyatorta receptet Stahl Judittól, és ezzel kedveskedhettem neki. Az alapreceptből indultam ki, mert glutén és tejmentes, de a saját ízlésünk szerint változtattam rajta, és kapásból két tésztalapot készítettem, hogy magasabb legyen a torta. Annyira jól sikerült, hogy még a nem mentesen étkező barátaink is habzsolták” – nyilatkozta a lapnak és természetesen meg is osztotta csodálatos receptjét.
Hozzávalók 1 tortalaphoz (ha kettőt csinálunk, duplán)
Áfonyához
Krémhez
1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Kiolajozunk egy 24 cm-es kapcsos tortaformát, mandulaliszttel megszórjuk.
2. Összevegyítjük egy tálban a mandulalisztet, a hajdinalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, őrölt kardamont és a sót.
3. A tojásokat géppel habosra verjük, apránként hozzácsorgatjuk a mézet, majd a reszelt citromhéjat, és ezt is elkeverjük.
4. A tojásos alaphoz fokozatosan hozzáadjuk a száraz anyagot (amit összevegyítettünk), aztán az olajat.
5. A masszát beleöntjük a tortaformába, és 30 percig sütjük. A formában hagyva rácsra tesszük, míg kihűl.
6. Az áfonyát puhára pároljuk, hozzáadva a mézet, vaníliát és a citromlevet. Hagyjuk kihűlni.
7. A növényi tejszínt a mézzel és a vaníliával habbá verjük.
8. A tésztaalapot megkenjük a krémmel és a tetejére szórjuk az áfonyát. Ha dupla lapot sütünk, hogy igazi magas tortánk legyen, akkor dupla krémet készítsünk, az első rétegre csak a szűrt gyümölcs levét tegyük, majd a második lap, rá a krém, és a legtetejére kerül az áfonya.