Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2021.04.04.

A csíkos, csokis, csavart kalács a húsvét sztárja

Mennyeien édes és még gyönyörű is!

Szemet gyönyörködtető ez a csíkos kalács, ráadásul foszlós és puha. Még te is megnyalnád a tíz ujjadat utána, annyira finom a csokis változat. A merészebbek még marcipánt is raknak bele, de maradjunk a csokis kalácsnál, mert az mindenkinél tuti befutó lesz. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, de a kelesztés miatt érdemes időben összegyúrni a hozzávalókat.

Fotó: shutterstock

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 db tojás + még 1 db tojás a lekenéshez
  • 3 evőkanál olaj
  • 12 dkg cukor
  • csipet só
  • Hozzávalók a krémhez:

  • 2 csapott evőkanál kakaópor + 2 evőkanál tej
  • Így készítsd el lépésről lépésre:

  • Langyosíts fel 1 dl tejet, adj hozzá a cukorból 1 kávéskanálnyit, morzsold bele az összes élesztőt, majd rakd félre kb. negyed órára, amíg felfut az élesztő.
  • Miután felfutott az élesztő, egy keverőtálban keverd össze a tészta összes hozzávalóját az élesztővel és dagaszd szép simára.
  • Oszd két egyenlő részre a tésztát, majd az egyik feléhez add hozzá a 2 evőkanál tejjel elkevert kakaóport. Ne aggódj, ha az elején nehezen megy, szépen bele tudod majd dolgozni a tésztába a kakaós keveréket.
  • A csokis és a sima tésztát külön-külön kb. 45 percet pihentesd meleg helyen.
  • Ha megkelt, lisztezett deszkán gyúrd át a sima tésztát, és nyújtsd ki téglalap formájúra. A csokis tésztát is ugyanakkora méretűre nyújtsd ki, majd rakd rá a sima tésztára és hosszában tekerd fel az egészet.
  • Fotó: shutterstock

  • Az így kapott nagy tésztatekercset hosszában vágd ketté, hogy két tésztacsíkot kapj. Ezeket csavard össze, a végeket kicsit nyomkodd össze és formázz belőle kalácsot.
  • A kalácsformát tedd olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe és keleszd még kb. fél órán keresztül. Mielőtt betennéd az előmelegített sütőbe, kend meg a kalács tetejét tojássárgájával, 180 fokon kb. 45 perc alatt megsül.
  •  

    Jó étvágyat kívánunk hozzá!

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek