Szemet gyönyörködtető ez a csíkos kalács, ráadásul foszlós és puha. Még te is megnyalnád a tíz ujjadat utána, annyira finom a csokis változat. A merészebbek még marcipánt is raknak bele, de maradjunk a csokis kalácsnál, mert az mindenkinél tuti befutó lesz. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, de a kelesztés miatt érdemes időben összegyúrni a hozzávalókat.
Langyosíts fel 1 dl tejet, adj hozzá a cukorból 1 kávéskanálnyit, morzsold bele az összes élesztőt, majd rakd félre kb. negyed órára, amíg felfut az élesztő.
Miután felfutott az élesztő, egy keverőtálban keverd össze a tészta összes hozzávalóját az élesztővel és dagaszd szép simára.
Oszd két egyenlő részre a tésztát, majd az egyik feléhez add hozzá a 2 evőkanál tejjel elkevert kakaóport. Ne aggódj, ha az elején nehezen megy, szépen bele tudod majd dolgozni a tésztába a kakaós keveréket.
A csokis és a sima tésztát külön-külön kb. 45 percet pihentesd meleg helyen.
Ha megkelt, lisztezett deszkán gyúrd át a sima tésztát, és nyújtsd ki téglalap formájúra. A csokis tésztát is ugyanakkora méretűre nyújtsd ki, majd rakd rá a sima tésztára és hosszában tekerd fel az egészet.
Fotó: shutterstock
Az így kapott nagy tésztatekercset hosszában vágd ketté, hogy két tésztacsíkot kapj. Ezeket csavard össze, a végeket kicsit nyomkodd össze és formázz belőle kalácsot.
A kalácsformát tedd olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe és keleszd még kb. fél órán keresztül. Mielőtt betennéd az előmelegített sütőbe, kend meg a kalács tetejét tojássárgájával, 180 fokon kb. 45 perc alatt megsül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.