Szemet gyönyörködtető ez a csíkos kalács, ráadásul foszlós és puha. Még te is megnyalnád a tíz ujjadat utána, annyira finom a csokis változat. A merészebbek még marcipánt is raknak bele, de maradjunk a csokis kalácsnál, mert az mindenkinél tuti befutó lesz. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, de a kelesztés miatt érdemes időben összegyúrni a hozzávalókat.
Langyosíts fel 1 dl tejet, adj hozzá a cukorból 1 kávéskanálnyit, morzsold bele az összes élesztőt, majd rakd félre kb. negyed órára, amíg felfut az élesztő.
Miután felfutott az élesztő, egy keverőtálban keverd össze a tészta összes hozzávalóját az élesztővel és dagaszd szép simára.
Oszd két egyenlő részre a tésztát, majd az egyik feléhez add hozzá a 2 evőkanál tejjel elkevert kakaóport. Ne aggódj, ha az elején nehezen megy, szépen bele tudod majd dolgozni a tésztába a kakaós keveréket.
A csokis és a sima tésztát külön-külön kb. 45 percet pihentesd meleg helyen.
Ha megkelt, lisztezett deszkán gyúrd át a sima tésztát, és nyújtsd ki téglalap formájúra. A csokis tésztát is ugyanakkora méretűre nyújtsd ki, majd rakd rá a sima tésztára és hosszában tekerd fel az egészet.
Az így kapott nagy tésztatekercset hosszában vágd ketté, hogy két tésztacsíkot kapj. Ezeket csavard össze, a végeket kicsit nyomkodd össze és formázz belőle kalácsot.
A kalácsformát tedd olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe és keleszd még kb. fél órán keresztül. Mielőtt betennéd az előmelegített sütőbe, kend meg a kalács tetejét tojássárgájával, 180 fokon kb. 45 perc alatt megsül.