A húsvéti kalács elengedhetetlen része az ünnepi asztalnak, felnőttek és gyerekek egyaránt odavannak érte. Nem nehéz elkészíteni, ezért mutatunk egy könnyen elkészíthető receptet, amivel friss és meleg kalácsot varázsolhatsz az otthonodba.
Hozzávalók 1 darab húsvéti fonott kalácshoz:
( Ha kettőt szeretnél készíteni, nyugodtan duplázd meg az adagot.)
Langyosíts fel 1 dl tejet, adj hozzá a cukorból 1 kávéskanálnyit, morzsold bele az összes élesztőt, majd rakd félre, amíg felfut az élesztő.
Vegyél elő egy keverőtálat, üsd bele a tojást és az olajjal együtt keverd simára
Miután felfutott az élesztő, öntsd hozzá a tojásos keverékhez, add hozzá a maradék tejet is és jól keverd össze.
Mehet bele az összes liszt, a maradék cukor és a só, majd gyúrj belőle lágy tésztát.
Ügyelj arra, hogy a tészta lágy maradjon, csak akkor adj hozzá egy kicsi lisztet, ha nagyon szükséges.
Miután ezzel megvagy, takard le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. 45 percet pihentesd.
Ha megkelt, lisztezett deszkán gyúrd át egy kicsit, majd a tésztát oszd 3 egyenlő részre, ezekből lesznek a fonatok.
A 3 tésztából formázz gombócokat, majd sodorj belőle egyenlő hosszúságú rudakat. (Nem kell túlságosan elvékonyítani.) Rakd őket egymás mellé, a felső végeket illeszd össze, majd egyszerűen fond össze a szárakat. A végén is nyomd össze a szárakat, hogy lezárd a fonatot.
Ha kész vagy a fonattal, tedd olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe és keleszd még kb. fél órát. Sütés előtt kend meg a kalács tetejét a tojássárgájával, majd 180 fokon süsd ropogósra.