Létrehozva: 2021.02.10.

Ez történik a tojással, ha héjastul dobod a forró serpenyőbe

A hobbiszakácsok mindig kitalálnak egy új trükköt! Most épp a tökéletes tükörtojáshoz. Nincs más dolgod, mint belevágni héjastól a tojást a serpenyőbe!

Szerző Horváth Gabi

Utálod, hogy nem marad egyben a tojássárgája, amikor feltöröd a tojást a tükörtojáshoz? Itt az új trükk, amivel nem fogsz hibázni – egyenesen a hobbiszakácsok és a gasztrobloggerek ötlettárából a tuti tükörtojás elkészítéséhez! Az új ötlet elsőre talán bizarrnak tűnik, de a kitalálója esküszik rá. Hogy mi a nagy ötlet? Mosd meg alaposan a tojást, töröld meg, majd ejtsd bele magasról a kiolajozott, és alaposan felforrósított serpenyőbe. Érdemes a tojást dobás előtt egy kicsit méregetni a kezedben: azt az oldalát fordítsd lefelé, amelyik a nehezebbnek tűnik.

Törött tojás nélkül nincs rántotta, tartja a francia mondás, de tükörtojás sem (Fotó: Pixabay.com)

Hogy mi történik ilyenkor?

A serpenyőbe érkezéskor a tojás héja felreped, de nem törik darabokra. A résen át a fehérje elkezd kifolyni. Ha ekkor az ujjaddal vigyázva, ügyesen szétválasztod a tojás héját, a sárgája garantáltan egészben jön ki belőle. A fehérje ekkorra már elkezd kissé megszilárdulni a serpenyőben, így nem engedi szétcsúszni a sárgáját. Az eredmény: szinte tökéletes tükörtojás, egyben maradt sárgájával, ami remekül mutat majd a tányérodon vagy a tojásos szendvicseden.

Ínycsiklandozó látvány a szép tükörtojás (Fotó: Pixabay.com)

Sok múlik a becsapódás szögén

A trükk annyi, hogy körülbelül 45 fokos szögben, megfelelő magasságból és megfelelő erővel dobd a tojást a serpenyőbe. Azt nem állítjuk, hogy rögtön tökéletesen fog sikerülni, de egy-két elrontott tojás után általában működni szokott a trükk, ekkorra már begyakorlod a technikáját. Ilyenkorra azt is kikísérletezed, milyen erővel kell odacsapni a tojást, hogy pont akkora rés keletkezzen a héján, amekkorára szükséged van a megfelelő eredményhez.

Légy óvatos!

Még egy probléma lehet: figyelj oda nagyon, amikor a forró serpenyőbe esett tojáshéjat szétnyitod: ha hozzáérsz a serpenyő forró aljához, könnyen megégetheted a kezedet, ezért igyekezz minél gyorsabban végezni a művelettel. A tojás héját a felfelé eső részénél ragadd meg az ujjad hegyével, és így nyisd szét. A művelethez kissé ki is emelheted a tojáshéjat a serpenyőből, a lényeg, hogy semmiképp ne okozz magadnak sérülést főzés közben. Arra is ügyelj, hogy a héjdarabok ne peregjenek vissza a sülőfélben levő tükörtojásra.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

origo.hu

Karácsony Gergelyt nem érdeklik a budapesti utasok

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

magyarnemzet.hu

Rutinos a 21 éves kínai, ugyanúgy vert ki egy világbajnokot, mint tavaly

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk